Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: canon 400 L a konwerter kontra słaby wzrok

Początki nałogu Awatar moregun

Talking canon 400 L a konwerter kontra słaby wzrok

tak siedze sobie w pracy i intensywnie mysle nad moim nowiutkim z roczna gwarancja 400L. mam problem: wcześniej robiłem sigmą 300 f4 z konwerterem(sigma x2) to gdy ręcznie ostrzyłem (20d) po złapaniu ostrości zapalał sie punkt AF i aparat robił `beep` wtedy wiedzialem ze jest napewno ostre. mimo ze AF nie dzialal bo wiertara kreciła w obie strony bez powodzenia ale starczyło mi to info o ustawieniu manualnie ostrosci. przy 400L czegoś takiego nie ma a jako osobie z wadą wzroku nie udaje mi sie ustawic ostrosci perfekcyjnie a napewno zabiera mi to dużo czasu. czy:

zaklejenie styków (w konw x2) pomoże?
    czy z białym konw. canona x2 działa coś takiego?
    w których konw 1,4 (sigma, canon) bedzie działać AF - oczywiscie wolniej(wyczytałem ze kenko pozwala na to )?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak podłączysz TC 1,4x zalepiając styki, to AF będzie działać znośnie w dobrym świetle. Ten sam manewr przy TC 2x daje wg mnie rezultaty, które nie są przydatne w praktyce (AF zadziała raz na 100, podobnie potwierdzenie w trybie MF).

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

To zaproś mnie moregun do tej swojej Puszczy, dam Ci podpiąć 1.4 do zabawy a ja w tym czasie sfotografuję jakiegoś żubra

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

mam ten obiektyw z TC Kenko
    AF działa i podświetla punkty na matówce, ale działa bardzo wolno i nadzwyczaj często się gubi, nie nadaje się więc zupełnie do servo i szybkich akcji. Natomiast jest znośne przy robieniu ze statywu i dla siedzących lub wolno kroczących obiektów. Zaklejenie styków w TCx1.4 Canona da podobny efekt. Przy TCx2.0 nie ma sensu, jest tak ciemno w wizjerze 20D, że jest to raczej ruletka.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Ale warto zakleić styki i ostrzyć manualnie. Przy słabym wzroku potwierdzenie ostrości pomaga

Uprawnienia umieszczania postów