Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: CANON Made in Taiwan

Mieszany widok

Eustachy
    Guest

Domyślnie CANON Made in Taiwan

Hej

Co sądzicie o canonowskim sprzęcie wyprodukowanym w Tajwanie? Ostatnio zakupiłem szkło do marko 60mm f/2.8 USM i trochę się przestraszyłem jak na pudełku zobaczyłem napis Made in Taiwan ??:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A nie wystają jakieś witki bambusowe z bagnetu? Ja bym nie zasnął ..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar Przemo(c)

Domyślnie

Mnóstwo rzeczy jest dziś robione w Taiwanie/Chinach. To wcale nie umniejsza jakości produktów. Mało dziś (wręcz ze świecą szukać) produktów, które uważalibyśmy za oryginalnie pochodzące z jakiegoś państwa - matki towaru. Okazuje się, że outsource'ing rulezzz. Co z tego, że to Tajwan, Chiny, lub inne żółtki. Materiały i maszyny do produkcji są wykonane według zaleceń i pod nadzorem kompanii firmującej swym logo dany produkt lub też przezeń dostarczane. Co za różnica, czy przycisk "start" włączy Taiwaniec czy Niemiec. Mój Canon to "made in Taiwan", moje Hi-Fi to "made in China", telewizor to inna Korea, a resoraczki przybyły z Makao :-) Jak dotąd nie narzekam na jakość wykonania i ergonomii. Jedynie scyzoryk i zegarek to stare, dobre Swiss Made....
    pzdr
    There is no dark side of the moon really. Matter of fact, it's all dark.

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Talking

Cytat Zamieszczone przez Przemo(c) Zobacz posta
    Mnóstwo rzeczy jest dziś robione w Taiwanie/Chinach. To wcale nie umniejsza jakości produktów. Mało dziś (wręcz ze świecą szukać) produktów, które uważalibyśmy za oryginalnie pochodzące z jakiegoś państwa - matki towaru. Okazuje się, że outsource'ing rulezzz. Co z tego, że to Tajwan, Chiny, lub inne żółtki. Materiały i maszyny do produkcji są wykonane według zaleceń i pod nadzorem kompanii firmującej swym logo dany produkt lub też przezeń dostarczane. Co za różnica, czy przycisk "start" włączy Taiwaniec czy Niemiec. Mój Canon to "made in Taiwan", moje Hi-Fi to "made in China", telewizor to inna Korea, a resoraczki przybyły z Makao :-) Jak dotąd nie narzekam na jakość wykonania i ergonomii. Jedynie scyzoryk i zegarek to stare, dobre Swiss Made....
    pzdr
    Ale za to chińskie zupki TAN VIET sa z firmy wietnamczyka z Łegowa pod Gdańskiem produkowane pod Radomiem!!

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    Ale za to chińskie zupki TAN VIET sa z firmy wietnamczyka z Łegowa pod Gdańskiem produkowane pod Radomiem!!
    ... co w znaczący sposób zmniejsza prawdopodobieństwo że wśród składników użytych do ich produkcji znalazł się pies lub gołąb ;-)
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 23-03-2007 o 08:33
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    ... co w znaczący sposób zmniejsza prawdopodobieństwo że wśród składników użytych do ich produkcji znalazł się pies lub gołąb ;-)
    Dałbyś za to głowę?:-P

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

MacGyver jak chcesz, to podeślę kontener zupki z Radomia
    Produkty z dalekiego wschodu mają złą opinię, bo były kiedyś badziewnej jakości... jak wiadomo duże koncerny przeniosły produkcję, technologię do "skośnookich braci".... trzeba się przyzwyczaić, że większość produktów mamy made in china, tajwan, malezja itp itd
    Powiem więcej... kupiłem 30d z napisem made in japan.... myślę, że body było tylko składane jak klocki lego w japan.... a częsci są pochodzenia z krajów o niskich kosztach produkcji.
    pozdrawiam

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacab1 Zobacz posta
    MacGyver jak chcesz, to podeślę kontener zupki z Radomia
    A co ja z tym zrobię? Jadam wyłącznie na biwakach na kaca ;-)
    Powiem więcej... kupiłem 30d z napisem made in japan.... myślę, że body było tylko składane jak klocki lego w japan.... a częsci są pochodzenia z krajów o niskich kosztach produkcji.
    Zapewne tak. W Polsce też stosuje się ten manewr, np z odzieżą: z Azji przypływa statkiem gotowa koszula a gdzieś pod Łodzią doszywa się do niej guziki oraz metkę z napisem "Made in Poland".
    A swoją drogą to zastanawia mnie gdzie są robione te tandetne filtry z Allegro, po 20 - 30 zł za szt, które mają napisane na ramce "Japan".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A swoją drogą to zastanawia mnie gdzie są robione te tandetne filtry z Allegro, po 20 - 30 zł za szt, które mają napisane na ramce "Japan".
    No jak to gdzie? W miejscowości Ya-Pan, 120 km pod Pekinem.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No jak to gdzie? W miejscowości Ya-Pan, 120 km pod Pekinem.
    Biorąc pod uwagę mnogość rzeczonych produktów to w tej miejscowości chyba co chata to jakaś manufaktura

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów