Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 300D + osprzęt - co kupić ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No więc po gorączkowych rozmyślaniach i Waszych radach, moja opcja jest chyba taka

KIT'owy EF-S 18-55 i zoom. Koniecznie zoom, robie dużo zdjęć rajdów i potrzebuję bardzo często oddalić się a nie stać przy samej drodze

Pozostaje sprawa jakiego zooma. Na pewno na początku cos tańszego (co ?). A później zdecydowanie Sigma 70-200 f/2.8 EX APO lub Canon 70-200 f/4 L, ale to jeszcze odległy bardzo temat

I co dalej ?

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Dalej to ci już chyba doradzili - Tamron 28-75 f/2,8 ale pamiętaj o cropie czyli te wartości musisz pomnożyć x1,6 gdyż po przeliczeniach może ci wyjść "za wąsko" i poczujesz potrzebę na szerokokątny obiektyw lepszy od kitowego.
    Z doświadczenia wiem, że Tamronowi czasami brakuje szerokiego kąta w pomieszczeniach - no ale to ze sportem nie ma nic wspólnego.

Dalej jeżeli zoom za krótki to możesz pomyśleć ew. o extenderze jednakże on zaciemnia światło w zalezności od tego jaki jest mnożnik. I tyle
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filip71
    Dalej to ci już chyba doradzili - Tamron 28-75 f/2,8
    Oj nie... nie na rajdy i nie do extendera.
    Zestaw 300D + kit + Canon 100-300 4.5-5.6 USM wystarczy ci... dziury miedzy 55 a 100 raczej nie odczujesz, a jesli odczujesz to zamienisz kitowca na Sigme 18-125 . W miedzyczasie nadal radze dokupic kiedys 50 1.8 do cwiczenia GO .

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Vitez napisał:
    W miedzyczasie nadal radze dokupic kiedys 50 1.8 do cwiczenia GO

Vitez co rozumiesz pod pojęciem GO.Uzywasz tego stwierdzenia a nie bardzo wiem o co biega? Znaczy po prostu wykonywac zdjecai ??????

To jakeis zangielszczanie polskości
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darpla
    Vitez napisał:
    W miedzyczasie nadal radze dokupic kiedys 50 1.8 do cwiczenia GO

Vitez co rozumiesz pod pojęciem GO.Uzywasz tego stwierdzenia a nie bardzo wiem o co biega? Znaczy po prostu wykonywac zdjecai ??????

To jakeis zangielszczanie polskości
    GO = Głębia Ostrości .
    Zadnego zangielszczania tu nie widze - stare i znane okreslenie fotograficzne, jak najbardziej polskie .

Btw - wpisz w google.pl "co to jest GO" i masz odpowiedz, zamiast sie mnie niepotrzebnie czepiac 8)

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

GO = Głębia Ostrości
    a czasami z ang. DOF - Depth of Field

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

GO = Głębia Ostrości

No teraz juz wiem, ale watpie zeby ktos kto przychodzi na forum wiedzial takie rzeczy.Skroty sa dobre, ale nie wszyscy na forum je rozumieja
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

GO = Głębia Ostrości
    No teraz juz wiem, ale watpie zeby ktos kto przychodzi na forum wiedzial takie rzeczy.Skroty sa dobre, ale nie wszyscy na forum je rozumieja
    przeciez to jest chyba najczesciej stosowany skrot w fotografii ...i to nie tylko na forum canona 8) tak samo z reszta jak CA, DOF, AF, MF, USM, EF, FTM itd itd...

P.S
    darpla widze, ze moderator nie zwrocil Ci jeszcze uwagi ...ale ja mam prosbe - wpisuj prosze autora wypowiedzi ktora cytujesz ( [ quote="AUTOR"] cytat [ /quote]). Dziekuje!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Od tego sa google i rozne slowniczki fotograficzne by sobie bez problemu, w pare sekund znalezc odpowiedz na to, co moze znaczyc dany skrot.
    Poza tym jak ktos nie wie to niech sie po prostu spyta, tak jak ty to zrobiles.
    Nie mozemy do wszystkich mowic jak do zupelnych amatorow, pelnymi tekstami, z lopatologicznym tlumaczeniem "bo ktos moze nie zrozumiec" - nie tedy droga... jak ktos nie rozumie to niech poszuka znaczenia/wytlumaczenia albo zapyta - tedy jest droga do wiedzy i doswiadczenia - drogą wlasnej nauki i pytania o rzeczy niezrozumiale a nie wymagania "mowcie do mnie zawsze jak do zielonej trawki" .

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów