Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: 5D - czy i jak szybko sie starzeje?

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie 5D - czy i jak szybko sie starzeje?

Mam dylemat. Poza oczywista w pewnym wieku zwykla i banalna checia posiadania nowej zabawki chodzi mi od dawna po glowie pomysl zakupu FF'a. Z niejaka niecierpliwoscia czekalem na PMA, a wlasciwie na oczywisty upgrade 5D. No i zawiodlem sie. Jak pewnie wielu innych Zawod zawodem ale chec na zabawke jakos nie mija. Gdzies tylko, w tle majaczy pytanie - jak szybko to sie zestarzeje? Bo to, ze dzis nie ma nigdzie indziej odpowiednika ergo "C" nie musi sie kierowac kalendarzem nie oznacza, ze np. w sierpniu nie pojawi sie cos co zepchnie 5D do nizin. Celowo nie poruszam szczegolow technicznym bo jak o nich mowic nic o tym nie wiedzac? Ot, mam po prostu taki dylemat onanisty i za cholere nie umiem sobie z nim w racjonalny dla siebie sposob poradzic.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

chyba bardziej jednak powinienes zadac sobie pytanie jak szybko on Ci sie znudzi i przyjdzie ochota na nowa zabawke. mysle ze jak na Twoje(moja zreszta tez ) potrzeby, ktore wnioskuje po przejerzeniu stronki, to 5d wystarczy Ci na dluuugo.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Miasto
    Piastów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    chyba bardziej jednak powinienes zadac sobie pytanie jak szybko on Ci sie znudzi i przyjdzie ochota na nowa zabawke
    Wlasnie nie bardzo umiem sam sobie na to odpowiedziec
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

phi?? to jest ciagle ten sam aparat co w dniu premiery - dokladnie tak jak pisze schabu - pytanie jest kiedy tobie on przestanie wystarczac... ja u siebie szacuje okres zycia cyfrowej puszki na ~5lat ... minimum ! - od momentu zakupu

Miasto
    Piastów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    szacuje okres zycia cyfrowej puszki na ~5lat ... minimum ! - od momentu zakupu
    Mowiac powaznie to pewnie masz racje. Mam absolutna swiadomosc wplywu marketingu na wybor i decyzje Nie zmienia to jednak faktu, ze swiat idzie do przodu. Pytanie tylko jak szybko w odniesieniu do takiego 5D?
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wydaje mi się, że na to zagadnienie można jeszcze spojrzeć od strony balansu kasy do wydania i przychodów to kompensujących. Jeśli bilans jest w miarę rozsądny - "mogę sobie pozwolić na zakup" - to można brać to 5D

Jest haczyk - na 5D się nie skończy

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

strzelasz seriami albo focisz w ulewie podczas wypadow pod zamki? chyba nie, wiec mysle ze ta puszka naprawde wystarczy Ci az do jej zjechania. mi by teraz wystarczyla, ale w najblizszym czasie do Iraku zamierzam jechac wiec pewnie chcialbym miec cos uszczelnionego(ale nie bede mial ). jednak nie planujac zadnych wyjazdow czy zmiany pracy na "szybkostrzelca" to 5D wystarczyloby mi na kilka dlugich lat.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Pamiętaj że jako onanista sprzętowy, po premierze następcy 5D, napewno stwierdzisz że "tym złomem / tzn. 5D / nie da się robić porządnych zdjęć".

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio Zobacz posta
    Mowiac powaznie to pewnie masz racje. Mam absolutna swiadomosc wplywu marketingu na wybor i decyzje Nie zmienia to jednak faktu, ze swiat idzie do przodu. Pytanie tylko jak szybko w odniesieniu do takiego 5D?
    NIE - to jest pytanie - jak bardzo chcesz byc trendy, jak bardzo nowe funkcje w nastepcach sa ci niezbedne w fotografii... ale ta druga czesc to z lekkim przymruzeniem oka ;-), bo kiedys nie bylo AF, pomiaru swiatla i zdjecia jakos sie udawalo robic...

mozesz 30 letnim LandRoverem przejechac przez syberie... a mozesz sobie kupic nowke ;-) wazne zebys przejechal i mial z tego FUN !

jesli po roku aparat ci sie nudzi i masz kase na zmiana - to zmieniaj - na forum jest pelno ludzi ktorzy w ciagu roku/dwoch zmieniali body kilkukrotnie... to normalne.... chyba ;-)

Miasto
    Piastów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo Zobacz posta
    Pamiętaj że jako onanista sprzętowy, po premierze następcy 5D, napewno stwierdzisz że "tym złomem / tzn. 5D / nie da się robić porządnych zdjęć".
    O, o, o... Nareszcie ktos mnie rozumie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Wydaje mi się, że na to zagadnienie można jeszcze spojrzeć od strony balansu kasy do wydania i przychodów to kompensujących. Jeśli bilans jest w miarę rozsądny - "mogę sobie pozwolić na zakup" - to można brać to 5D

Jest haczyk - na 5D się nie skończy
    Jam juz zaczynam byc lekko wiekowy to i czas na zabawki powraca
    Sprzetu mam caly plecak i dwie torby - wiem jak te konfitury "smakuja".

Ja po prostu nie wiem jaka odpowiedz znalezc na ten problem. Merytorycznie to wyglada tak - jako, ze czas jest deficytowy, a pobyty w moich "terenach lowieckich" nie sa znowu az tak czeste i mozliwe jak bym chcial, to sila rzeczy szukam czegos co mi pomoze zminimalizowac problem tzw. warunkow zastanych. O ile chmury i szarowka moga byc potraktowane jakimis polowkami to cholerne kontrastowe sloneczko daje juz zupelnie odmienne efekty. Patrzac na fotki z 5D mam wrazenie, ze jednak on duzo lepiej sobie z tym radzi niz moja zgripowana trzy-piec-zero. A moze tkwie w nieswiadomosci?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    NIE - to jest pytanie - jak bardzo chcesz byc trendy, jak bardzo nowe funkcje w nastepcach sa ci niezbedne w fotografii... ale ta druga czesc to z lekkim przymruzeniem oka ;-), bo kiedys nie bylo AF, pomiaru swiatla i zdjecia jakos sie udawalo robic...
    To prawda. Moj MISTRZ - Robert Weber - pstrykal 90 lat temu te same miejsca. I pewnie jego sprzet technologicznie byl na poziomie Ami lub Druha, no moze Zorki.
    Trendy? Mam to w .... (ale zabawki lubie )
    Funkcje? Nawet w 350 prawie z nich nie korzystam.
    Ostatnio edytowane przez krecio ; 22-03-2007 o 21:02 Powód: Automerged Doublepost
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów