Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Wątek: 5D - czy i jak szybko sie starzeje?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

jesli twoim problem w fotgrafi jest tylko nietrafianie AF'a to masz racje zmiana na 5D jest uzasadniona... natomiast jesli to tylko jeden z wielu problemow... no coz... kupuj 5D.. zawsze to jeden problem mniej do wyelimnowania ;-)

Domyślnie

wyeliminuje wiele innych problemów i da jakość przez większe jyy no i w 350 zaczynam zauważać takie wewnętrzne fuj

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak się patrzę na zdjęcia jakie wychodzą z mojego kochanego 5D i zerkam na zdjęcia z innych aparatów... to jestem spokojny, że jeszcze długo będę z niego bardzo zadowolony. Tego się nie da opisać, to trzeba przeżyć.
    FOTOINKWIZYTOR

Domyślnie

a wystawilbys gdzies sampelki z tej sigmy przy f8 na 17mm i 28mm na nieskonczonosci? W pelnej wielkosci? Tu mozna rawy wrzucic: http://raw.fotosite.pl/

EDIT: oczywiscie z 5d.

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krecio Zobacz posta
    Mam dylemat. Poza oczywista w pewnym wieku zwykla i banalna checia posiadania nowej zabawki chodzi mi od dawna po glowie pomysl zakupu FF'a. Z niejaka niecierpliwoscia czekalem na PMA, a wlasciwie na oczywisty upgrade 5D. No i zawiodlem sie. Jak pewnie wielu innych Zawod zawodem ale chec na zabawke jakos nie mija. Gdzies tylko, w tle majaczy pytanie - jak szybko to sie zestarzeje? Bo to, ze dzis nie ma nigdzie indziej odpowiednika ergo "C" nie musi sie kierowac kalendarzem nie oznacza, ze np. w sierpniu nie pojawi sie cos co zepchnie 5D do nizin. Celowo nie poruszam szczegolow technicznym bo jak o nich mowic nic o tym nie wiedzac? Ot, mam po prostu taki dylemat onanisty i za cholere nie umiem sobie z nim w racjonalny dla siebie sposob poradzic.
    Ja mialem ten sam dylemat. I w koncu wzialem 5-tke tydzien przed targami. Niektorzy sie dziwili, bo przeciez "zaraz mial byc update". Zreszta potrzebowalem na juz anie za 2 miesiace.
    Ale zadalem sobie pytanie, jakie to hiper nowosci bez ktorych nie idzie robic zdjec, Canon potencjalnie moze wlozyc do nastepcy. Popatrzylem na historie upgradow canona, i wymyslilem, ze coby sie nie dzialo, to rewolucji nie bedzie, bo sensowne nowe rozwiazania ida od gory. I postawilem na wlasciwego konia ;-) A na potencjalna 3-ke i tak by mnie nie bylo stac.

Kolejny aparat kupie za lat 5, gdy DIGIC III bedzi juz tani, przetworniki 14 lub wiecej bitowe beda powszechne itd. To bedzie sensowna zmiana, a wzrost jakosci zdjec i mozliwosci duzy.

Teraz wymienilem 300D na 5-tke :-)))) Niebo a ziemia. Inna klasa. W skrocie to: wizjer, jakos zdjec, AF, jakosc zdjec, ostrosc (na tych samych szklach!!), jakos zdjec, 2 kolka i joystick i wiele innych. Jeszcze moze wspomne o jakisci zdjec tylko :-))) Jesli nie bedziesz po zakupie musial przez pol roku jesc chleba z dzemem, to ja bym sie nie zastanawial na Twoim miejscu. Jeszcze calkiem dlugo nie bedzie niczego na rynku za ta cene, co dorowna 5-tce pod wzgledem obrazowania - patrz brak 5D MKII. Ze Canon ma jakies niezle rozwaizania w rekawie to oczywiste po premierze 1-dynki.

Marcin
    Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 23-03-2007 o 09:41
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

theremin
    Guest

Domyślnie

W!

To ja od technicznej strony:

Dobrej jakości kondensatory elektrolityczne - ok. 10lat (to tak na wypadek, jakby sprzęt miał stać tylko w gablotce )
    Wbudowana kukułka - na szczęście brak.
    Prędzej polecą elementy mechaniczne: migawka, switch spustu, napęd lustra, gniazda, klapki...

PS
    Sprzęt zestarzeje się szybciej "moralnie" niż "technicznie"...

Pzdr!
    Ostatnio edytowane przez theremin ; 23-03-2007 o 10:15

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    a Ds??:>
    Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    to bylo akurat pytanie do oskarkowego
    A Ds dyskwalifikują szumy, potencjalny przebieg, kłopoty z zasilaniem i ryzyko zakupu aparatu używanego. Czasem też używam wyższych czułości niż ISO400.
    Poza tym, po co się ograniczać do Ds, może od razu porozmwiamy o średnich ściankach?

5D jest w tej chwili rewelacyjnym połączeniem ceny i jakości uzyskiwanego obrazu. Oczywiście jest jeszcze DsII i jego 16mpix oraz rewelacyjny AF. Tylko cena jest kilkukrotnością ceny zakupu 5D a tę drobną różnicę zawsze można wydać na dodatkowy korpus i ze dwa naprawdę fajne szkiełka. Do tego do 1DsII trzeba dołączyć trochę droższe szkiełka niż do 5D. Każdy skok rozdzielczości powoduje kolejne wymagania obiektywowe, a to oznacza kolejne koszty. Nie każdego na to stać.
    Jarek

Coś już napisał

Domyślnie

Jesli uwazasz ze 5d bedziesz robil lepsze zdjecia np. slubne to nad czym sie tu zastanawiac.Jesli jednak kupujesz 5d dla samego posiadania FF to masz problem bo jesli we wrzesniu wyjdzie nastepca 5d to obawiam się ,że bedziesz troche zawiedziony...to nic ze jego nastepca bedzie mial gadzety ,których nigdy lub rzadko kiedy wykorzystasz - po prostu chcesz mieć - tak na wszelki wypadek - tak samo zachowują sie ludzie kupujacy kompakty...moze troche za wczesnie na lustro dla ciebie?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez storczyk Zobacz posta
    Jesli jednak kupujesz 5d dla samego posiadania FF to masz problem bo jesli we wrzesniu wyjdzie nastepca 5d to
    Może wyjdzie, może nie wyjdzie.
    Widzisz gdzieś u konkurencji pełną klatkę nawet za $3000?

Po wczorajszym teście/topiku/dyskusji o skuteczności sprzątaczek czekam spokojnie na kwiecień i rabaty

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Kupuj 5d. Za miesiąc wyjdzie 2/3/4d i będziesz mógł po raz drugi przeżyć radość z nowego sprzętu
    skąd masz takie info?
    Aparat Foto

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów