Strona 9 z 20 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 199

Wątek: 400D update

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Była jakaś niemiecka strona, co to specjalizowali się w wykrywaniu ulepszeń AF w nowych wersjach softu. Może ktoś przypomni adres?

Coś już napisał
    Miasto
    Siegen

Domyślnie

o te stronke ci chodzi?
    http://www.traumflieger.de/

Coś już napisał
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie

kurcze, musiałem wrócić do softu 1.0.5 zdjecia z softem 1.1.0 były jakies nieostre ten 1.0.5 mam wypróbowany, jest naprawde ok, juz nie łatwo mnie bedzie przekonac do zmiany na inny soft. Dodam że uzywam Tamrona 28-75 2.8, moze ktos mial podobne odczucia ??

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zmiana software powoduje reset ustawien do fabrycznych. Sprawdz jak masz ustawione parametry przed zmiana softu (gdzies tam w menu Parameters powinno byc zagrzebane Sharpness, Contras itp) i ustaw tak samo po zmianie softu.

Coś już napisał
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie

Zmiana softu nie powoduje resetu do ustawien fabrycznych !!! Sprawdzałem to, bo to pierwsze co przyszło mi do głowy....jednak zdjecia z softem 1.1.0 nie sa tak ostre jak z softem 1.0.5 wiec wgrałem go i teraz jest wszystko ok. Nie jestem laikiem co do oprogramowania, 5 lat studiów, pasja informatyczna, nie poszło na marne...... może to tylko tak u mnie jest, a może nie......nie wnikam , bo to nie ważne....uczulam tylko ze tak moze byc...............u mnie jest tak ze na sofcie 1.1.0 jest gorzej niz na 1.0.5 wiec pozostaje przy 1.0.5 i ide robic zdjecia....to najwazniejsze....

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

U mnie resetowalo... ale widac 400D jest sprytniejsze. Ale jestes na 100% pewien ze ustawienie Sharpness masz na tym samym poziomie? Moze zmienili algorytm wyostrzania...

Coś już napisał
    Miasto
    Siegen

Domyślnie

a mi sie wydaja ostrzejsze i tyle (z 1.1.0)

Domyślnie

Nie chciałem się droczyć, ale nie zauważam różnicy i jeśli się nie mylę a wszakże mogę prawda? To Canon opisał jakie innowacje i poprawki wprowadził wraz z nową wersją softu.
    Ja wersję 1.1.0 zainstalowałem bez najmniejszego problemu i żadnych oznak pogorszenia się czegokolwiek nie odnotowałem.
    Myślę, że nowy soft nie jest wypuszczany przez Canona li tylko po to by coś się działo czy też z powodu nudy. Zatem uważam, ze warto go instalować, ale to tylko moje zdanie i niczego nikomu nie narzucam.

Coś już napisał
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie

u mnie nie zresetowało ustawień, nawet o dziwo przy ponownym wgraniu wersji 1.0.5 nic sie w ustawieniach nie zmieniło, jednak zdjecia wyraźnie sa mniej ostre na sofcie 1.1.0 , ale wgrałem poprzedni i jest ok. Dla mnie to bez róznicy na jakim sofcie maszyna będzie pracowała i mocno nie bede płakał nad tym że nie mam najnowszej wersji :wink:

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

To prawda, że update 400d nie resetuje absolutnie żadnych ustawień użytkownika, ale co do pogorszenia/polepszenia ostrości, to jest tak mało prawdopodobne, że aż mi się nie chce sprawdzać... ;-)

Tym bardziej byłbym zdziwiony jeśli to jednak prawda... No ale takie twierdzenia na tym forum, trzeba kolego milus najpierw solidnie udowodnić!

Zabezpieczasz aparat przed poruszeniem (najlepiej na statywie i ze wstępnym podnoszeniem lustra), wyłączasz autofocus (z AF na MF) i ustawiasz ostrość, pstrykasz fotkę (najlepiej na kabelku w EOS Utility/Remote Shooting i do RAW) na jednym firmwarze, potem na drugim i publikujesz tutaj porażające wyniki. Jeśli firmware miałby zmieniać jedynie dokładność autofocusa - teraz zakładam, że wszystko jest możliwe - to nie wyłączasz go podczas testu. Voila! :razz:

Nie zdziwiłbym się, gdyby Tobie również nie chciało się robić takiego rozstrzygającego testu (nie dla mnie - dla społeczności! ), no ale wybacz, jako niewierny Tomasz nie uwierzę dopóki nie zobaczę. ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Strona 9 z 20 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów