Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Canon vs. Canon (6000 zł i....)

Lwiecz01
    Guest

Domyślnie Canon vs. Canon (6000 zł i....)

Witam,

Serdecznie pozdrawiam wszystkich przy moim debiucie na tym forum, a przychodząc tutaj chciałbym się duuuuzo nauczyć

Od razu przepraszam za tak wyświechtane pytanie, ale po wykorezystaniu search'u stwierdziłem, że jednak potrzebuję pomocy

Mam EOS300 z KIT-owym obiektywem, który za 10 minut zostanie sprzedany Zdjęcia do tej pory strzelałem głównie przyrodzie, krajobrazy, zabytki, ludzie - większość podczas wolnych od pracy okresów. Mam ciągotki w stronę makro, może ociupinkę astrofotografii...
    Do tej pory nie robiłem odbitek większych niż 10x15, ale jeżeli ma być makro, to pewnie będą i większe

Od 2 tygodni szukam, grzebię i zastanawiam się co mi zastąpi mojego ukochanego EOSa 300 w takim stopniu, żeby przesiadka była nieodczuwalna lub odczuwalna na lepsze.
    Zaczynałem 300D vs. Nikon D70, ale już mi przeszło - będzie na pewno Canon.

Biorę pod uwagę modele od 30D do 10D, mam 6000 zł, po tym wydatku już przez dłuuugo nic nie kupię. Muszę od tego odliczyć 200 zł na plecak, 150 zł na polar i jakieś 400-500 na 2 karty 1GB CF.

Potrzebuję na pewno szkła w stylu spacerówka (skłaniam się ku Sigmie 18-125) i Obiektywu Makro (tutaj mam na oku Tamrona 90mm - bez Di).
    Doradźcie coś proszę, bo już zwariowałem. Przez tydzień byłem przekonany o D60 a potem kolejny tydzień o 10D, ale czytając forum i problemy z FF i BF... Kurcze. Mógłbym kupić 20D, ale będzie wtedy kit-owy obiektyw + ewentualnie 70-300 aPO super macro II Sigmy...

Łukasz

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie Re: 6000 zł i....

Cytat Zamieszczone przez Lwiecz01
    Zaczynałem 300D vs. Nikon D70, ale już mi przeszło - będzie na pewno Canon.
    Uff, kamień z serca. Jesteś na dobrej drodze :wink:

Poczekaj do 17. lutego i zobacz nowego trabanta. Wtedy będziesz miał jasną sytuację ( w aspekcie "długo nic nie kupię")
    Osobiście odradzam D30/D60 ze względu na brak wspomagania AF z lampy. Poza tym to już stare korpusy - zmęczenie materiału robi swoje.
    Osobiście wybierałbym pomiędzy 300D/10D/350D (nowy trabant)

Odnośnie szkieł się nie wypowiadam, bo mam tylko jedno. Od kilku dni bawię się ISO 1600/3200, f 2.8, i próbuję expose to the right. Naprawdę super jazda, zabawa jest przednia! Jest cool. Zrobię odbitki to się pochwalę przy jakim formacie zaczyna być widoczny szum. Zaraz jaki szum? :wink:
    Ja wybrałem drogę: kupuję dobre, jasne szkła. Nawet gdybym miał je spłacać troszeczkę dłużej.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Od kilku dni bawię się ISO 1600/3200, f 2.8, i próbuję expose to the right. Zrobię odbitki to się pochwalę przy jakim formacie zaczyna być widoczny szum. Zaraz jaki szum? :wink:
    wkompilowales sobie neat image w soft aparatu ?

Lwiecz01
    Guest

Domyślnie

300D mi nie leży w ręce zupełnie w tej konkurencji Nikon wygrał Zresztą patrząc na ilość osób przesiadających się z Trabanta - chociażby po wątku "Sprzedam" na tym forum...

dlatego myslałem o D30/D60 lub 10D...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
    ]wkompilowales sobie neat image w soft aparatu ?
    Nie no właśnie nie. Robiłem kilka prób (noise ninja) i to strasznie wygładza. Z drugiej strony ACR fajnie usuwa szum, ale fotka jest po tym zabiegu "dziurawa". Zupełnie mi to nie odpowiada. Postanowiłem usunąć kolor z szumu, ale sam szum zostawiam nie ruszony niczym. Zobaczymy. Normalnie odbitki robię w formacie 13x18 i 15x21. Jeśli szum nie wyjdzie na 13x18 lub wyjdzie mały na 15x21 to nie schodzę poniżej iso400 :wink:

Żeby nie było, że OT to powiem koledze, który zadał pierwszy pytanie, że kupując szkła Sigma/Tamron i innych ma dużą szansę na BF/FF. Z innych wątków wynika, że serwis Canona wypina wtedy du*ę i radź sobie sam.

[ Dodano: 15-02-05, 10:55 ]
    300D mi nie leży w ręce zupełnie w tej konkurencji Nikon wygrał dlatego myslałem o D30/D60 lub 10D...
    W takim razie poczekaj na trabanta i zrób porównanie "side by side" z 10D.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wielka prosba do autora... przeczytaj najpierw to:
    http://www.fotogenia.info/index.php?...amp;id=0010#35

Potem zmien tytul watku, gdyz z grupy pl.rec.foto.cyfrowa mam alergie na pytania "co kupic do kwoty takiej i takiej" .

O tym jaki sprzet ci odpowiada bardziej decyduja twoje potrzeby i doswiadczenie a dopiero na samym koncu - zawartosc twojej kieszeni (ktora tak naprawde nas - nie znanych Ci osob - niewiele obchodzi ).

Na czesc pytan z tego linku/poradnika odpowiedziales w pierwszym poscie - to dobrze... ale nadal kluje w oczy temat wątku

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Przez tydzień byłem przekonany o D60 a potem kolejny tydzień o 10D, ale czytając forum i problemy z FF i BF...
    Przeczytaj ta wypowiedz i kilka pod nia...
    http://canon-board.info/viewtopic.php?p=27161#27161

A potem przemysl zasadnosc obaw o FF/BF , w jakimkolwiek modelu jakiegokolwiek dSLR a nie tylko o 10D. Podejrzenia ze "ten model ma FF/BF" wynikaja tylko z jego popularnosci = ilosci uzytkownikow = ilosci zgloszonych publicznie problemow (vs ilosc a raczej jej brak - zgloszonych body bez problemow - bo po co zglaszac.. mimo ze tych body jest kilkadziesiat razy wiecej wg mnie) a nie ze "ten typ tak ma".

Czyli podsumowujac - mozesz bez obaw brac 10D :P

Domyślnie

P.S. D60 ma wspomaganie AF lampą zewnętrzną
    Analog i cyfra

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sorry autora topicu za OT, ale musze sie zapytac - jakim cudem Vitez napisal dwa osobne posty jeden bezposrednio po drugim, podczas gdy inni moga jedynie dopisywac sie do swojego posta?
    Czyzby Admini i Moderatorzy mieli inne przywileje niz zwykle, forumowe "szaraki"? ;-)

[ Dodano: 15-02-2005 ]
    test dopisku ;-)

[ Dodano: 15-02-2005 ]
    no jak w morde tylko dopisac sie moge w tym topicu ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Potem zmien tytul watku, gdyz z grupy pl.rec.foto.cyfrowa mam alergie na pytania "co kupic do kwoty takiej i takiej"

No, więc ujmę to w ten sposób - twoja alergia to twój problem, i "tak naprawde nas - nie znanych Ci osob - niewiele obchodzi ". Jeśli chodzi natomiast o polecenie zmiany tematu, to może jeszcze zaczniesz cenzurować nazwy użytkowników, bo np. miałeś kumpla w podstawówce, który się podobnie nazywał i dokuczał Ci na przerwach? Co ci pozwala sądzić, że masz prawo żądać zmiany tematu cudzego posta bo ci się nie podoba

Lwiecz01 - witaj, na dzień dzisiejszy lepszy współczynnik cena/korzyść jest po stronie D70 + kit - może 350D to zmieni (jeśli bedzie miał E-TTL II). Dodatkową korzyścią z posiadania Nikona będzie forum Nikona, gdzie kultura dyskusji i wzajemna życzliwość jest z tego co widziałem ściśle przestrzeganą normą. Jeśli jednak uprzesz się na Canona, to przy ograniczony budżecie brałbym 300D czarny + kit USM + grip, + 100/2.8 macro.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów