Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 94

Wątek: 135L vs. Sonnar 135

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Wiesz... Jeśli tylko miałbym tą eLeczke o którą sie rochodzi to już byś miał zdjęcie z niej Niestety nie posiadam, więc jakieś foto ze 135L musi ktoś inny wstawić.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esteper Zobacz posta
    Wiesz... Jeśli tylko miałbym tą eLeczke o którą sie rochodzi to już byś miał zdjęcie z niej Niestety nie posiadam, więc jakieś foto ze 135L musi ktoś inny wstawić.
    Chłopaki, zapytam o zgodę, narazie powiem tyle, że zazdroszczę umiejętności wyostrzania fotek.
    Niewiem czy eLa jest ostrzejsza, lepsza. Dla mnie jest jedynym szkłem before-digital, którego nie sprzedam dopóty dopóki nie wyjdzie nowa ubrana w powłoki, itd., itp.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

eee moja prawie cała galeria jest z manuali ..

jest tam sporo fotek z sonnara 135 MC

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    (...)Kiedyś podobno były inne szkła, zawierały metale ciężkie i takie tam. Czy to poprawiało jakość? Ludzie zachwycają się 135-tką Zeissa.
    Były też obiektywy, które zawierały szkło ołowiowe (Flint) - dające znacznie większy współczynnik załamania światła dochodzący nawet do 1.8 (w zależnożci od ilości PbO). Obecnie nie wolno stosować w UE szkła o dużej zawartości ołowiu. To jedna z przyczyn dlaczego Canon wycofał chyba swój najlepszy obiektyw w historii - 200/1.8 L. Póki co nie znaleziono substytutu szkła ołowiowego, który dawałby porównywalny efekt.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 22-03-2007 o 19:14
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

theremin
    Guest

Domyślnie

Jeśli się już zaczęło...

Dodam, uzupełniając Kolekcjonera, że z dwóch soczewek ze szkła: flintowego (-) i kronowego (+, czyli z domieszką tlenku potasu - K20) budowane były achromaty, pozwalające na skrygownie CA dla dwóch długości fal. Później stosowano trójsoczewkowy APOchromat (stąd skrót w nazwach niektórych szkieł).
    ... a w kicie 18-55 jest zastosowana soczewka asferyczna, wykonana metodą wtrysku (do formy), z tworzywa (molded plastic). Sklejona natępnie razem z tylnym (ostatnim) elementem.

Pzdr!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja wiem jak ostrzy Sonnar 135/3,5MC, bo go mam, ale chciałbym, jeśli to możliwe, zobaczyć coś lepszego niż to, co mi się udaje uzyskać ze szkiełka za 250zł. Czy L-ka da mi dużo lepszy obraz? Chce porównania.
    [/IMG]
    Rozumiem, że chcesz, żeby ktoś Ci powiedział, że zaoszczędziłeś 3000 zł ? OK, to ja Ci powiem. Zaoszczędziłeś.

A że masz szkło bez AF (o USM nie wspomnę), uszczelnień, prawie 2 działki ciemniejsze to już inna sprawa
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Rozumiem, że chcesz, żeby ktoś Ci powiedział, że zaoszczędziłeś 3000 zł ? OK, to ja Ci powiem. Zaoszczędziłeś.

A że masz szkło bez AF (o USM nie wspomnę), uszczelnień, prawie 2 działki ciemniejsze to już inna sprawa
    Cichy zdołowałeś mnie normalnie ;-)
    Wiem co mam i wiem za ile. Wiem co to ma, a czego nie ma. Widzę, jak mi fotki z tego wychodzą i chciałbym to porównać z czymś, co wydaje mi się o wiele lepsze, czyli z L-ka Canona. Poprosiłem na wstępie o takie porównanie, na razie nie widzę go. Chyba mnie nie zrozumiałeś troszeczkę, ale nie szkodzi, świeży tu jestem ;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cichy zdołowałeś mnie normalnie ;-)
    Wiem co mam i wiem za ile. Wiem co to ma, a czego nie ma. Widzę, jak mi fotki z tego wychodzą i chciałbym to porównać z czymś, co wydaje mi się o wiele lepsze, czyli z L-ka Canona. Poprosiłem na wstępie o takie porównanie, na razie nie widzę go. Chyba mnie nie zrozumiałeś troszeczkę, ale nie szkodzi, świeży tu jestem ;-)
    No dobra, a co z takiego porównania ma wyniknąć? Czy coś przeoczyłem ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    135L też nie ma uszczelnień.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No dobra, a co z takiego porównania ma wyniknąć? Czy coś przeoczyłem ?
    Mogłoby wyniknąć, które szkło daje lepszy obraz, ale widzę, że nie wyniknie.

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów