Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 94

Wątek: 135L vs. Sonnar 135

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie 135L vs. Sonnar 135

Jeśli można to zapytam, jak wypadnie Sonnar z przed kilkudziesięciu lat w porównaniu z L-ka Canona. Chodzi mi o jakość optyczna. Kiedyś podobno były inne szkła, zawierały metale ciężkie i takie tam. Czy to poprawiało jakość? Ludzie zachwycają się 135-tką Zeissa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Jeśli można to zapytam, jak wypadnie Sonnar z przed kilkudziesięciu lat w porównaniu z L-ka Canona. Chodzi mi o jakość optyczna. Kiedyś podobno były inne szkła, zawierały metale ciężkie i takie tam. Czy to poprawiało jakość? Ludzie zachwycają się 135-tką Zeissa.
    Którą? f 2,8 ? f 3,5 ? f 1,8 ?
    Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
    Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX

theremin
    Guest

Domyślnie

[QUOTE=Mariusz_C;297396]
    (...) Kiedyś podobno były inne szkła, zawierały metale ciężkie i takie tam. Czy to poprawiało jakość? (...)QUOTE]

W!

Stosowano szkło lantanowe - niskodyspersyjne, poprawiające CA. Niektóre rodzaje szkła optycznego zawierały pierwiastki ziem rzadkich np.: toru, używane w Takumarach (na skutek rozkładu izotopu jednego z tych pierwastków szkła tylnej grupy soczewek żółkną) i niektórych Industarach.

Pzdr!

Domyślnie

Jest seria szkieł "radioaktywnych" za które kolekcjonerzy płacą majątek
    Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
    Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magus Zobacz posta
    Którą? f 2,8 ? f 3,5 ? f 1,8 ?
    Mi chodzi najbardziej o porównanie z Sonnarem 135/3,5, ale z 2,8 też, a o Sonarze 135/1,8 to nawet nie słyszałem, ale też może być.

Interesuje mnie właśnie jak sobie radzi to stare "ciężkie" szkło z dzisiejszymi ekologicznymi szkiełkami ( a może plasticzakami ;-) ).

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Interesuje mnie właśnie jak sobie radzi to stare "ciężkie" szkło z dzisiejszymi ekologicznymi szkiełkami ( a może plasticzakami ;-) ).
    Wielu forumowiczów wrzucało sample ze 135. Poszukaj

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Ja mogę powiedzieć że Sonnar jak na swoje lata jest rewelacyjnym szkłem. Ostrość testowałem na wersji bez powłok MC. Poniżej sampelek, crop bez wyostrzania.

5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ja wiem jak ostrzy Sonnar 135/3,5MC, bo go mam, ale chciałbym, jeśli to możliwe, zobaczyć coś lepszego niż to, co mi się udaje uzyskać ze szkiełka za 250zł. Czy L-ka da mi dużo lepszy obraz? Chce porównania.
    Mój Sonnar ostrzy jakoś tak przy f/5,6:

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Jeśli foto poniżej uznać za coś lepszego to da się F/3,5 z Sonnara 135/3,5 z powłokami MC.

5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

esteper: spoko, ta fota jest niezła, pokazuje jakość Sonnara przy pełnej dziurze, tylko jeszcze zrób mi takie coś L-ką i będę happy. Myślę, że L-ka nie będzie lepsza, ale chciałbym być pewny.

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów