Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: Test "odkurzaczy" w różnych puszkach!

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Dobrze się czujesz? Wyjaśniam Ci gdzie piszesz głupoty, a ty odpisujesz o jakichś własnych przeżyciach wewnętrznych.
    ta smieszna dyskusja zmierza w jakas dziwna, ciemna strone. Proponuje zamknac (skasowac) ta czesc watka jako ze nic nie wnosi do sprawy...
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Domyślnie

...nie wiem, czy ja odtwarzam ten test z linku podanego na poczatku nie w kolejnosci... ale jakim cudem obraz 'reference' 400d od poczatku jest zakurzony, a potem dowalaja mu wiecej i na koncu pozostaje... ten sam zakurzony 'reference'.

...po drugie zgadzam sie z opinia, ze test jest nierealistyczny. Taki stan zakurzenia matrycy nie przewidziany jest dla malego 'wibratora' instalowanego przed matryca. To tak jak ocenianie czy szczotka ryzowa mozna wyszorowac duzy dworzec kolejowy. Typowa glupota testerow.

Przypomina mi sie jeszcze kawal o sluzacej wyslanej po zapalki. Zabaralo jej to duzo czasu, bo przed zakupem sprawdzala kazda z zapalek czy sie pali.
    ║ 50D i 30D + graty ║

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris75 Zobacz posta
    Proponuje zamknac (skasowac) ta czesc watka jako ze nic nie wnosi do sprawy...
    Nie widzę powodu. Może kiedyś zechcesz się odnieść do treści mojego posta, a nie do moich doświadczeń z 400d.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
    ...nie wiem, czy ja odtwarzam ten test z linku podanego na poczatku nie w kolejnosci... ale jakim cudem obraz 'reference' 400d od poczatku jest zakurzony, a potem dowalaja mu wiecej i na koncu pozostaje... ten sam zakurzony 'reference'.
    To prawda bardzo słuszne spostrzeżenie . Matryca Canona jest już nieźle upaprana przed testem zwłaszcza prawy górny róg.

Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
    ...po drugie zgadzam sie z opinia, ze test jest nierealistyczny. Taki stan zakurzenia matrycy nie przewidziany jest dla malego 'wibratora' instalowanego przed matryca. To tak jak ocenianie czy szczotka ryzowa mozna wyszorowac duzy dworzec kolejowy. Typowa glupota testerow.
    Nawet zakładając że test jest nierealistyczny to ciągle nie rozumiem jaki wpływ ma ilość paprochów na matrycy na efektywność odkurzania? Zwłaszcza że wszystkie aparaty były zasyfione w podobny sposób. Co prawda u Oly ten brud wygląda zupełnie inaczej niż w C, S, P - to w sumie też jest interesujące.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co prawda u Oly ten brud wygląda zupełnie inaczej niż w C, S, P - to w sumie też jest interesujące.
    Zgadywałbym, ze może chodzić o większą grubość filtra przed matrycą i w związku z tym większą odległość paprochów od detektorów. Możliwe również, że inne szkło było użyte, więc głębia ostrości była inna... Do tego Oly ma większego cropa.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

A tak wracając do realnej rzeczywistości, w nowokupionym 400D córki matryca była niemożebnie upaćkana. Pomogło dwukrotne czyszczenie na mokro. Z aparatu jesteśmy i córka i ja bardzo zadowoleni. Z urządzeniem piezo nie wiązałem żadnych nadziei, nie przeżyłem więc zawodu. W MIII też mogliby sobie ten gadżet podarować.

Miasto
    pomorze

Domyślnie

To prawda bardzo słuszne spostrzeżenie . Matryca Canona jest już nieźle upaprana przed testem zwłaszcza prawy górny róg.

Nawet zakładając że test jest nierealistyczny to ciągle nie rozumiem jaki wpływ ma ilość paprochów na matrycy na efektywność odkurzania? Zwłaszcza że wszystkie aparaty były zasyfione w podobny sposób. Co prawda u Oly ten brud wygląda zupełnie inaczej niż w C, S, P - to w sumie też jest interesujące.
    czysto teoretycznie...
    Statystycznie z kikuset paprochow zawsze pewna ilosc nie spadnie, im wiecej jest brudu tym wieksze prawdopodobienstwo ze pewna ilosc zostanie...

praktycznie... ilosc brudu dostajacego sie na matryce podczas normalnego uzytkowania jest nieporywnawalnie mniejsza niz ta jaka dostala sie w czasie testu. Aparat strzasa ci brud zawsze gdy go wlaczasz i wylaczasz. Teraz nalezy zastanowic sie jaki jest stosunek dostajacego sie brudu na matryce do ilosci uruchomiem systemu oczyszczajacego innymi slowy ile razy aparat ma szanse strzasnac brud zanim tenze pojawi sie na zdjeciach.
    ________
    Immanuel Kant

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Co prawda u Oly ten brud wygląda zupełnie inaczej niż w C, S, P - to w sumie też jest interesujące.
    Wyjaśnić to można mniejszą matrycą. Stosunek wielkości paprocha do wielkości matrycy :-D w Olympus'ie jest inny niż we wszystkich pozostałych.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris75 Zobacz posta
    czysto teoretycznie...
    Statystycznie z kikuset paprochow zawsze pewna ilosc nie spadnie, im wiecej jest brudu tym wieksze prawdopodobienstwo ze pewna ilosc zostanie...

praktycznie... ilosc brudu dostajacego sie na matryce podczas normalnego uzytkowania jest nieporywnawalnie mniejsza niz ta jaka dostala sie w czasie testu. Aparat strzasa ci brud zawsze gdy go wlaczasz i wylaczasz. Teraz nalezy zastanowic sie jaki jest stosunek dostajacego sie brudu na matryce do ilosci uruchomiem systemu oczyszczajacego innymi slowy ile razy aparat ma szanse strzasnac brud zanim tenze pojawi sie na zdjeciach.
    No fajnie tylko, że to jest test porównawczy, a nie ilościowy. Po za tym z niego wynika, że tak na prawdę to te super systemy usuwają dosłownie kilka paprochów (na ogół największych). I jeden radzi sobie zdecydowanie lepiej niż pozostałe. Ja się zgodzę, że można by to zrobić inaczej ale nadal nie widzę oddziaływania pomiędzy paprochami , które miało by wpływać na zafałszowanie wyniku testu w zależności od ilości pyłków. Z tego testu wynika, że niektóre strząsacze w ogóle nic nie zmieniają więc czy one będą działać czy nie i kiedy to bez różnicy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    pomorze

Domyślnie

Z tego testu wynika, że niektóre strząsacze w ogóle nic nie zmieniają więc czy one będą działać czy nie i kiedy to bez różnicy .
    a z kolei w testach w magazynach i przeprowadzonych na innych serwisach, tudziez z wypowiedzi uzytkownikow (ale te dla niektorych sie nie licza :grin: ) strzasacze dzialaja lepiej
    ________
    Immanuel Kant

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów