wlasnie zakladam wlasna dzialalnosc gospodarcza i chcialbym podciagnac ja pod dzialanosc artystyczna, bo to wiaze sie z kilkoma udogodnieniami. czy ktos z Was ma taka dzialalnosc i czy mial jakies przejscia z tym w urzedzie skarbowym?
wlasnie zakladam wlasna dzialalnosc gospodarcza i chcialbym podciagnac ja pod dzialanosc artystyczna, bo to wiaze sie z kilkoma udogodnieniami. czy ktos z Was ma taka dzialalnosc i czy mial jakies przejscia z tym w urzedzie skarbowym?
Dlaczego ten wątek jest w pralni? Dziwne....
There is no dark side of the moon really. Matter of fact, it's all dark.
dobra - ale dalej nie wiem co z ta dzialalnoscia gospodarcza i jak to rozwiazac w urzedzie skarbowym, zeby sie do mnie nie doczepiali. bo zeby sie podpiac pod dzialanosc artystyczna to trzeba byc tworca. tworca jest fotografik, czyli fotograf o zacieciu artystycznymz tym ze ten artyzm to jest niesprecyzowany juz. w pkwiu jest wyodrebniony fotograf portrecista czy slubny, ale nie tylko to chce robic. poza tym na wikipedii mozna przeczytac ze fotografikiem byl np Robert Capa czy Jan Saudek ktory jest portrecista a ten pierwszy fotogreporterem wojennym. jak na moj rozum to czy US sie do nas przyczepi zalezy od tego co na fakturach bedziemy wpisywali. ale tego nie jestem pewien i dlatego prosze o podzielenie sie doswiadczeniem tych, ktorzy takie w tej sprawie maja
![]()
Jakiś czas temu też próbowałem ten temat ugryźć. W jednym z US dowiedziałem się, że aby korzystać z benefitów przysługujących artystom w naszym przypadku należałoby być członkiem ZPAF. O tym jak można nim zostać można przeczytać tutaj: http://www.zpaf.pl/pl/content/zpaf/tryb.php
Mam te informacje z drugiej ręki więc wolałbym, żeby ktoś je potwierdził, zanim zaczniesz się starać o status członka :-)
oki - juz wiem wszystko. jakby ktos bylby zainteresowany zwolnieniem od podatku VAT to piszcie na PM
EDIT:
jako ze kilka osób mnie już pytało jak to wszystko wygląda, to za tydzień do dwóch napisze o wszystkim na forum. może jakaś lekcja z tego powstanie hehew każdym razie - jak już będę miał założona tą działalność, pozałatwiam wszelakie papiery, urząd skarbowy się ustosunkuje do mojej formy płacenia podatku VAT, to wszystko tutaj napisze
![]()
Ostatnio edytowane przez schabu ; 27-03-2007 o 15:57
schabu.... pisz pisz....
5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
:: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
:: Motywy wordpress
kurde-sory,zapomniałem. to jest tak - jeżeli chcesz być zwolniony z podatku VAT to musisz po prostu sprzedawać licencję na zdjęcia albo prawa majątkowe. jak woliszkażde zdjęcie musi być więc opisane i wyszczególnione w umowie.
hasła więc, że trzeba być w ZPAFie itd to po prostu plotki i nie sprawdzone informacje. moja księgowa ma listę z PKW które są zwolnione z VATu (zwolnione a nie płacą 0%) i PKW o numerze bodajże 93.coś tam, zawiera działalność twórcza gdzie indziej nie skasyfikowaną. i żeby być twórcą to jak już wspomniałem, trzeba sprzedawać fotki przestrzegając praw autorskich, czyli sprzedawać nie foty tylko licencje.
chyba tyle![]()