Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: slajd+skan+druk, czy negatyw i duuuża odbitka

Coś już napisał Awatar axor
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie slajd+skan+druk, czy negatyw i duuuża odbitka

mam pytanie,
    jak już pisałem w innym wątku będę robił foto z wysokości około 30 m grupy około 1000 osób patrzących w moim kierunku.
    Zdjęcie lub wydruk tego ujęcia ma mieć +/- około 1m2
    Zależy mi na jak najlepszej ostrości zdjęcia.

Koledzy uświadomili mnie że moje 30D, lub w planach 5D nie podoła raczej temu zadaniu, tylko co najmniej średni format może tu dać wymagane efekty.

Mam dostęp do aparatu Mamiya 645 i zastanawiam się jakiego najlepiej filmu użyć (negatywu czy pozytywu).

Nie mam doświadczenia tego "kalibru" więc liczę na pomoc i wskazówki, czy lepiej robić na konkretnym negatywie i zlecić odbitkę max formatu, czy ewentualnie zrobić odwracalny slajd i zestanować na profi skanerze, a potem drukować na drukarce wielkoformatowej ??
    Canon 5D / EF 50 F1.4 / EF 85 F1.8 / EF 17-40 F4 L / EF 24-105 F4 L IS USM /EF 70-200 F4 L / 580EX / RS-80N3 / Transmitter ST-E2 / Manfrotto 055 ProB + 329-RC4 / Filry B+W / Lampy Studyjne Marko Flash /

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

sporo zależy od światla, ale w sumie ziarna dużego nie będzie na jakims slajdzie ISO 100 a jednocześnie towarzystwo nie poruszy sie znacząco.
    Skan na bębnie i wydruk na drukarce. 645 ma format 6 cm na 4,5 cm, nie masz 6x6?
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Coś już napisał Awatar axor
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    sporo zależy od światla, ale w sumie ziarna dużego nie będzie na jakims slajdzie ISO 100 a jednocześnie towarzystwo nie poruszy sie znacząco.
    Skan na bębnie i wydruk na drukarce. 645 ma format 6 cm na 4,5 cm, nie masz 6x6?
    ... światła będzie dużo - koniec kwietnia +/- 14:00

... z formatu 6x6 to jedynie PENTAX six TL jest w moim zasięgu, mogę pożyczyć od znajomego.
    Canon 5D / EF 50 F1.4 / EF 85 F1.8 / EF 17-40 F4 L / EF 24-105 F4 L IS USM /EF 70-200 F4 L / 580EX / RS-80N3 / Transmitter ST-E2 / Manfrotto 055 ProB + 329-RC4 / Filry B+W / Lampy Studyjne Marko Flash /

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie wdając się w dywagacje nad tym co lepsze - proponuję diapozytyw Fuji Astia - jest to neutralny slajd portretowy o najdrobniejszym ziarnie na rynku (średnia ważona wartość granulacji = 7), doskonale powinien się sprawdzić. Oczywiście M645 nada się znacznie lepiej niż ten ddr-owski wynalazek, jakość po zeskanowaniu na dobrym skanerze powinna być nienajgorsza. Nie jestem jednak pewien, czy format ten wystarczy do tego, by twarze w tak gęstym tłumie były rozpoznawalne - osobiście wolałbym się uzbroić w wielki format, lub Hasia H3D 39M.

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Nie wdając się w dywagacje nad tym co lepsze - proponuję diapozytyw Fuji Astia - jest to neutralny slajd portretowy o najdrobniejszym ziarnie na rynku (średnia ważona wartość granulacji = 7), doskonale powinien się sprawdzić. Oczywiście M645 nada się znacznie lepiej niż ten ddr-owski wynalazek, jakość po zeskanowaniu na dobrym skanerze powinna być nienajgorsza. Nie jestem jednak pewien, czy format ten wystarczy do tego, by twarze w tak gęstym tłumie były rozpoznawalne - osobiście wolałbym się uzbroić w wielki format, lub Hasia H3D 39M.
    Osobiście skanowałem zdjęcie z negatywu (mała klatka) powiększane do ponad 2 metrów. Na zdjęciu było ładne zgromadzenie ludzi na amfiteatrze. Twarze wszystkich ludzi były rozpoznawalne.

Natomiast skan z negatywu 6x6 przy powiększeniu do 70x100 - rewelacja

Skaner bębnowy
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    Osobiście skanowałem zdjęcie z negatywu (mała klatka) powiększane do ponad 2 metrów. Na zdjęciu było ładne zgromadzenie ludzi na amfiteatrze. Twarze wszystkich ludzi były rozpoznawalne.

Natomiast skan z negatywu 6x6 przy powiększeniu do 70x100 - rewelacja

Skaner bębnowy
    I było tam 1000 osób?

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

nie liczyłem
    Na pierwszym zdjęciu skanowanym z normalnego obrazka na pewno powyżej 500
    Na drugim - może nieco mniej.
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Domyślnie

podstawowa sprawa - zrob probe, znasz odleglosc, wielkosc powiekszenia. wez kilka osob i zrob im zdjecie w podobnych warunkach, niekoniecznie z gory.
    Po drugie - sredni format 6x6 i maly obrazek, to inne proporcje kadru. Pomysl o tym jakim obiektywem, chcesz objac te 1000 osob, ile z nich bedzie stalo w rogach kadru i gdzie bedzie cien z podnosnika(tak zakladam, bo wtedy jest najmniejszy skrot perspektywy), z ktorego bedziesz robil zdjecie. Duzo pytan, ale warto je sobie zadac
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Coś już napisał
    Miasto
    wroclaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    z wielkim formatem to masz racje,ale to nie takie proste zrobic fote np sinarem,trzeba troche doswiadczenia i umiejetnosci a co do hasia to masz pozyczyc ,czy kazesz kupowac kolesiowi sprzet za 100 tys.?

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aps1 Zobacz posta
    z wielkim formatem to masz racje,ale to nie takie proste zrobic fote np sinarem,trzeba troche doswiadczenia i umiejetnosci a co do hasia to masz pozyczyc ,czy kazesz kupowac kolesiowi sprzet za 100 tys.?

Bo ja wiem czy az takiego doswiadczenia ogromnego potrzeba ? Najprostsze modele cambo, to ze dwa ruchy na lawie optycznej, moze ruch przednim standardem, pamietanie o wyciagnieciu szyberka i pstryk Pol godziny szybkiego szkolenia, troche googlania i mysle ze zdjecie kazdy jest tym w stanie zrobic fotke. Gdzies ktos napewno za kase pozyczy wielki format, a Cambo to przeciez nie Sinar ani Linhof.
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów