Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: c 350D RAW/RAW + JPG

Mieszany widok

Bywalec Awatar Nevermind

Domyślnie c 350D RAW/RAW + JPG

Witam !
    Mam takową zagwostkę. Kiedy robię zdjecia w formacie RAW , wrzucam je do kompa , przegladam w Irfan to mam rozmiar 1536x1024 (bez rozkodowywania, oczywiscie). Natomiast kiedy wybieram opcje RAW + JPG to oba formaty mam na kompie w rozmiarze 3474x2314. Czy tak powinno być ? Wygodniej mi sie zapisuje w raw + jpg , bo nie muszę bawic sie w rozkodowywanie fotek , ale minusem jest to , ze mniej zdjec w serii moge pomiescic.

Pozdrawiam !
    Nevermind

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak robisz zdjęcie w RAW-ie to jest w nim "zaszyty" taki mały plik jpg (służy on m.in. do podglądu na ekraniku aparatu). Jak robisz RAW + jpg to niestety w 350D nie masz możliwości ingerencji w wielkość tego dodatkowego jpg-a (dopiero można to zrobić w 20/30D) i robisz jpg-a w pełnej rozdzielczości. Siłą rzeczy zajmuje to bufor i zmniejsza wielkość serii. Plik jpg w RAW-ie swojej wielkości nie zmienia, po prostu komp pokazuje Ci właściwą wielkość RAW-u i oczywiście normalnego dodatkowego jpg-a.
    Ostatnio edytowane przez MARANTZ ; 21-03-2007 o 18:30
    FOTOINKWIZYTOR

Bywalec Awatar Nevermind

Domyślnie

Chodzi mi o wielkość RAWów. Chyba ze źle to zrozumiałem.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

RAW jest ZAWSZE w maksymalnej wielkości. To co widziałeś w kompie to jak napisałem "zaszyty" w zdjęciu RAW plik jpg. Zdjęcia RAW nie zrobisz innego niż w maksymalnym rozmiarze.
    FOTOINKWIZYTOR

Bywalec Awatar Nevermind

Domyślnie

Więc jak otworzyć ten prawdziwy, duzy RAW , nie pieprząc sie w rozkodowywanie trwające wieczność ?

Pozdrawiam !
    Nevermind

Coś już napisał Awatar Harnash
    Miasto
    Szczecin

Post Irfan - RAWy

Cytat Zamieszczone przez Nevermind Zobacz posta
    Więc jak otworzyć ten prawdziwy, duzy RAW , nie pieprząc sie w rozkodowywanie trwające wieczność ?

Pozdrawiam !
    Nevermind

Jak używasz Irfan'a to w Options->Plugins masz dwie opcje:
    - "Try to load embedded preview image (CRW, CR2. NEF)"
    - "Try to load CRW/CR2 using Canon DLLs"

Pierwsza właśnie ustawia czy otwierać ma Podgląd czy też oryginalny RAW - wyłączenie opcji powoduje że zdjęcia ładują się zauważalnie woooolniieeeejjj ;-) Niestety Irfan musi przetrawić i zinterpretować dane z RAW'a.
    Co do drugiej opcji to nigdy jeszcze jej nie wykorzystałem.

Powodzenia

Miasto
    Łódź

Domyślnie

W jakie rozkodowanie? Jaką wieczność? Po prostu użyj programu jaki dostałeś z aparatem lub programu do RAW-ów. Jest ich troszkę. Photoshop, RawShooter itd.
    FOTOINKWIZYTOR

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To ja mam inne pytanie - dlaczego, jesli robie w trybie RAW+JPG to JPG zajmuje ok. 4MB, a jak tylko RAW "wywoluje" do JPG to ten plik wynikowy zajmuje ok 1MB?
    Powininen byc takiej samej jakosci i miec podobne lub takie same parametry jak ten JPG ktory robi aparat, a zajmuje blisko 4x mniej. Ktos wie dlaczego?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brutu Zobacz posta
    To ja mam inne pytanie - dlaczego, jesli robie w trybie RAW+JPG to JPG zajmuje ok. 4MB, a jak tylko RAW "wywoluje" do JPG to ten plik wynikowy zajmuje ok 1MB?
    Powininen byc takiej samej jakosci i miec podobne lub takie same parametry jak ten JPG ktory robi aparat, a zajmuje blisko 4x mniej. Ktos wie dlaczego?
    Wszystko zależy czym wywołujesz i jakie masz ustawione parametry wynikowe, ja jak "wołam" z RAWa to na jaklepszych parametrach otrzymuję około 4,5 Mb jpg a z aparatu sa około 1,5 Mb

Pozdr
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brutu Zobacz posta
    No właśnie MARANTZ już napisał wyżej, że zaszyty jpeg jest wykorzystywany przez puszkę do szybkiego podglądu raw'a na jej wyświetlaczu, co oznacza, że ten ~1MB jpega to wszystko co potrzeba żeby wyświetlić fotkę na małym lcd i nawet powiekszać ją na ile tam puszka pozwala (w 10 krokach ???)

Każde zrobienie jpega z rawa wymaga mocy obliczeniowej procesora aparatu, czyli energii i czasu. Dlatego w trybie RAW+JPG aparat kompresuje obraz tylko raz do pełnowymiarowego jpega i zapisuje go jako oddzielny plik (zgodnie z życzeniem użytkownika) oraz zaszywa jego dokładną kopię do rawa na potrzeby szybkiego podglądu (w tym przypadku podglądu już w programie komputerowym). Widocznie wolniejszy podgląd raw z zaszytym pełnowymiarowym (dużym) jpegiem jest mniej kłopotliwy niż czekanie aż aparat stworzy dwa różne jpegi (pełny + mniejszy zaszyty) dla jednej fotki w trybie RAW+JPG a tym bardziej, gdy strzelamy seryjnie i nie ma czasu na taką optymalizację.

Nie mierzyłem na ile może to być rzeczywiście kłopotliwe i spowalniajace ale czysto teoretycznie RAW+JPG nie jest najlepszym rozwiązaniem: marnujemy miejsce na karcie a potem na kompie (faktycznie zapisujemy dużego jpega dwa razy), wiec i zapis trwa dłużej, bufor szybciej się zapełnia, generowanie podglądu trwa dłużej (może o ułamek sekundy ale zawsze).

Gdy aparat zapisuje wyłącznie w RAW zaszyty jpeg jest domyślnie mniejszy, bo z założenia ma on być wykorzystywany jedyne do szybkiego podglądu a nie do robienia odbitki w labie. Mnie się jednak wciąż marzy taki program komputerowy, który zdołałby zapisać owe małe jpegi do osobnych plików hurtem (chodzi o .cr2)! :rolleyes: Lubię mieć pełną kontrolę nad danymi które gromadzę. Wiem, że można je sobie samemu wygenerować z rawa w dowolnym rozmiarze tylko po co skoro aparat już to zrobił...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów