Cytat Zamieszczone przez kgelec Zobacz posta
Dla przetwarzania obrazu mającego na celu analizę jego treści nie ma znaczenia co będzie ostre na odbitce tylko co jest ostre w kontekście poszczególnych pikseli - wówczas odniesienie się do Kr poprzez rozdzielczość kątową oka nie ma sensu.
Dalej: Co będzie jeśli korzystam z matryc typu FOVEON! Ja korzystam w pracy z kamery HVDUO (z tego typu matrycą) ale zdaje się że i Sigmy miały swego czasu montowane takowe. Wówczas sytuacja z krążkiem rozproszenia jest zupełnie inna niż w matrycach Bayerowskich i na tym bym temat idei krążka zakończył..przynajmniej w tym wątku.
Nie ma znaczenia podłoże (czytaj matryca, klisza itp). Krążek rozproszenia jest to IMO wielkość tylko teoretyczna i odnosi się ona jakoby do fizycznej odbitki. Jest wiele teorii na obliczenie krążka rozproszenia. Czy jest to matryca bajerowska, czy foveon - nie ma tu znaczenia. Liczy się wielkość matrycy/kliszy itp. Jednak jak zapewne wczytywałeś się w to co napisałem odnośnie krążka w cyfrze, zauważysz, że rozważam wielkość którą nazwałem krążek rozdzielczości - jest to wielkość o której Ty chyba tutaj piszesz. I tutaj ma znaczenie podłoże/rodzaj matrycy.