-
Uzależniony
W DPP denerwowalo mnie ze nie dalo sie precyzyjnie ustawic balansu bieli. Nie ma tam wartosci tint jest tylko temperatura i to na dodatek nie mozna jej ustawic nizej niz 2800K. Temperature mozna zmieniac tez tylko co 50K a nie plynnie. Tak bylo w wersji 2.2.2. Moze w nowej wersji cos poprawili.
Cieszy natomiast cena.
W C1 denerwuje mnie wiele rzeczy: ubogi interfejs, troche juz przestarzaly i wcale nie wygodny; brak narzedzi do odzyskiwania cieni (fill light), slabe narzedzia do korekcji koloru; organizacja danych na dysku - C1 dzieli RAW wywolane zdjecia i miniaturki w swoich folderach co robi maly bajzel na dysku; C1 tez do kazdej fotki generuje podglad 4-5MB co skutecznie i szybko zapelnienia dysk.
Cieszy mnie natomiast bardzo dobry batch processing - chyba najlepszy ze wszystkich konwerterow, choc co prawda nie najszybszy.
W Lightroom denerwuje mnie malo konfigurowalny batch processing, brak USM i Smart Sharpen, brak obslugi akcji z Photoshopa (przynajmniej niektorych).
Cieszy mnie za to szybkosc dzialania (dziwne - niektorzy twierdza za C1 jest szybszy ale moje testy tego nie potwierdzaja), mnogosc narzedzi i ustawien koloru, Fill Light i Highlight Recovery, zapisywanie ustawien w plikach xmp - kompatybilnych z ACR 4.0 i PS CS3, znakomity interfejs i ogolny look and feel.
Aha, niektorzy twierdza ze C1 jest najlepszy bo najlepiej wyciaga detale. Wydaje mi sie ze to wrazenie jest spowodowane domyslnie wyzszym kontrastem w C1 w porownaniu z Lightroom. W Lightroom wystarczy pobawic sie kontrastem, Fill Light i Highlight Recovery by uzyskac praktycznie to samo co w C1. Ja akurat wole nizszy domyslnie kontrast ktory moge sobie potem dowolnie wyregulowac w PS.
Uprawnienia umieszczania postów