Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: co was denerwuje a co cieszy w:DPP;RSE;C1 LE

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie co was denerwuje a co cieszy w:DPP;RSE;C1 LE

jak w tytule- pytam bo przyzwyczaiłem sie do RSE; od pewnego czasu zacząłem ciutkę zaglądać do DPP; a od dzis mam z sandiskiem C1-LE. No i zamotka bo nie znam dobrze DPP i C1 i nie wiem czy się nie przerzucic na któryś z tych dwóch a nie chce mi się latać po wszystkich....??

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    jak w tytule- pytam bo przyzwyczaiłem sie do RSE; od pewnego czasu zacząłem ciutkę zaglądać do DPP; a od dzis mam z sandiskiem C1-LE. No i zamotka bo nie znam dobrze DPP i C1 i nie wiem czy się nie przerzucic na któryś z tych dwóch a nie chce mi się latać po wszystkich....??
    Pracuję na DPP , a inne mnie denerwują Jak masz jakies pytania dotyczące DPP i obróbki to "wal jak w dym" na PW

Pełne uzależnienie

Domyślnie

w DPP zasadniczo cieszy mnie prostota i cena.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

RSE ma najlepiej rozwiazany sposob wyostrzania i wg mnie produkuje sie z niego najostrzejsze fotki. niestety RSE troche kuleje jesli chodzi o wyciaganie kolorow (staja sie takie hmm szarawe). C1 dla odmiany ma totalnie zchrzaniony modol wyostrzania ale jego wyciaganie kolorow z cieni jest znacznie lepsze niz w RSE. a wszystkie te programy bije na glowe program DXO Optics ktory rewelacyjnie pracuje na kolorach, lepiej wyostrza niz C1 ale gorzej jak RSE ale za to ma korygowanie wad obrazu uzwzgledniajac uzyty obiektyw !!! DPP nie znam wiec nic o nim nie pisze.

Domyślnie

Witam

Pojawiły sie tu głosy na temat różnych konwerterów RAW, co mnie bardzo cieszy, bo to ważny dla fotografa temat. RSE nie jest już rozwijany. To dobry software, choć trudno w nim uzyskać dobry tzn. wierny kolor. Jest to możliwe, ale wymaga pracy. Kiedyś duzo w nim robiłem, ale wyrzuciłem go z krzykiem, gdy zobaczyłem jaki kolor daje Silkypix.
    DPP jak na software dołączany do aparatu jest wcale niezły . Szybki i prosty, więc spełnia dwie ważne cechy dla RAW konwertera. Ma niezly kolor, ale troszkę muli szczegóły. Dla niektórych celów jest bardzo dobry. Używają go zresztą profesjonaliści studyjni, bo podobno najlepiej oddaje kolor ludzkiej skóry.

Capture One (C1) jest moim zdaniem najlepszy. Zdjęcia są bogate w szczgóły, czyste, przyjemne w odbiorze. Dużo szybszy na przykład od Lightroom, który robi takie same zdjęcia jak CS2 (i CS3). Silnik jest ten sam, różnice sa w szczegółach - mówię o CS i Lightroom.

Piszecie Panowie o ostrości poszczególnych programów. Z całym szacunkiem, RAW develepery nie służą do ostrzenia zdjęć. Tę ich funkcję najlepiej w ogóle wyłączyć na stałe, bo się tylko psuje zdjęcie. Algorytmy ostrzące (że tak powiem) sa w nich bardzo proste i robią więcej złego niz dobrego. Do ostrzenia w najgorszym przypadku służyć może Photoshop (zwłaszcza smart sharp) a powinno służyć dedykowane do tego oprogramowanie występujące z reguły jako pluginy do PS. Najlepszy software to Focal Blade. Nik sharpener lub Photo Toolkit.
    Jeśli chodzi o poruszony tu DXO to ciekawy, oryginalny program, ale daje zdjęcia o słabej jakości. Nie widac po prostu na nim drobnych szczegółów. Software jest niedopracowany, a szkoda bo bazę ma dobrą.
    Dla mnie program RAW ma dać wierny kolor, dobry balans bieli, maksymalną ilość szczegółów i jak najlepszą korekcję światła. Wszystko to m.zd. najlepiej robi C1, choć Bibble, Silkypix, CS2 i Lightroom niewiele mu ustępują.

Wszystkie inne korekty (szumy, ostrość i ogólne dopieszczenie zdjęcia -a jest tego wiele) radzę robić w innym programie tzn, oczywiście PS, bo jak na razie lepszego nie ma.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Magpie Man co do wyostrzania mam to samo zdanie a mz odszumianie w RSE jest b dobre i szybkie...

Domyślnie

Marek, spróbuj, jak odszumia Noise Ninja albo Noiseware i porównaj z RSE.
    Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

W RSE denerwują mnie kolory... Nie umiem ich dobrze kręcić, a przy niskich temperaturach, skala wariuje. Cieszy przyzwoite współdziałanie z wine i szybki UI.

Z kolei C1 LE daje mi ładniejsze kolory, więcej możliwości korekty (ale też brak wygodnych shadow/highlight contrast z RSE). Irytuje mnie z kolei UI, do którego nie jestem jeszcze przyzwyczajony. Oraz marna współpraca z WINE - nie można go zarejestrować, a czyszczenie rejestru i przeinstalowywanie nie pomaga. Support też nic nie chce pomóc.

Do Bibble jeszcze nie podchodziłem porządnie.

W Ufrawie - brak całego otoczenia, zapamiętywania ustawień dla zdjęć, przeglądania rawów, itp. Inna filozofia po prostu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

w DPP nie mozna prostowac zdjec to jedyna rzecz jaka mnie deneruje - poza tym program bez wad
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Domyślnie

glos na DPP imo ideal jedynie mozna by poprawic kontrole nad szumem przy iso >200

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów