Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: paypal a western union

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slonkaap Zobacz posta
    Przepraszam ze wchodze w watek ale wlasnie zamierzalem zalozyc podobny i dlatego chce zapytac czy kupujac na Ebay w USA i placac z Polski /po uzgodnieniu ze sprzedajacym ze towar wysle do Polski / istnieje duze ryzyko ze po zaplacie nie otrzymamy towaru?Pytam poniewaz niektore aukcje na ebay.com dot.obiektywow np 400mm/5.6 wydaja sie /ok 850 $ / bardzo ciekawa.Tak sadze.Co o tym myslicie.Moze ktos ma w tej kwestii doswiadczenia.Pozdrawiam Slonkaap
    Ryzyko zawsze jest i trzeba się z nim liczyć - ja na 50 różnych transakcji na Ebay wtopiłem raz i straciłem około 1000 zł. Generalnie towar dochodzi.

Bywalec
    Miasto
    Chodziez

Smile zakup ebay

Mam jeszcze jedno pytanie, wiem ze bylo kiedys poruszany podobny temat ale sami rozumiecie ze kazdy chce kupic jak najtaniej.Chodzi o to czy przesylka jak trafi z USA do np Anglii,rowniez naloza clo i vat,czy tam tego nnie ma i oplaci sie skierowac przesylke wlasnie tam.Pytam poniewaz mam tam corke i to na jej adres moglbym ew.zlecic przesylke.Pozdrawiam i licze na wyrozumialosc.Slonkaap

Coś już napisał Awatar Brodi
    Miasto
    Warsaw, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slonkaap Zobacz posta
    Przepraszam ze wchodze w watek ale wlasnie zamierzalem zalozyc podobny i dlatego chce zapytac czy kupujac na Ebay w USA i placac z Polski /po uzgodnieniu ze sprzedajacym ze towar wysle do Polski / istnieje duze ryzyko ze po zaplacie nie otrzymamy towaru?Pytam poniewaz niektore aukcje na ebay.com dot.obiektywow np 400mm/5.6 wydaja sie /ok 850 $ / bardzo ciekawa.Tak sadze.Co o tym myslicie.Moze ktos ma w tej kwestii doswiadczenia.Pozdrawiam Slonkaap
    Jeśli płacisz via PayPal - ryzyko jest mniejsze. Masz dość długi czas na wycofanie transakcji. Jak na razie nie musiałem z tego korzystać
    40D | 18-55mm II (kit) | 50 f/1.8 | 70-200 f/4 L USM | 430EX II

Bywalec
    Miasto
    Chodziez

Angry

Cytat Zamieszczone przez Brodi Zobacz posta
    Jeśli płacisz via PayPal - ryzyko jest mniejsze. Masz dość długi czas na wycofanie transakcji. Jak na razie nie musiałem z tego korzystać
    Czy mozesz rozwinac mysl,poniewaz dopiero zaczynam zabawe z PayPall i wiem ze pieniadze przesylaja bardzo szybko.Dlaczego wiec mam czas na wycofanie transakcji?Znow czegos nie wiem.Slonkaap

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Podpinam się
    Zamierzam na ebayu kupić w USA aparat od osoby prywatnej - mam świadomość, że "grozi" mi cło i podatek.
    Opłata oczywiście poprzez PAYPAL.
    Sprzedający zamierza wysyłać sprzęt poprzez insured Global Priority Mail (50$).
    Jest to sprzęt używany.(czy to ma jakieś znaczenie dla ew. cła etc. ?)
    Czy wysyłka poprzez GPMail oznacza podanie przez Sprzedającego wartości zawartości na opakowaniu? Czy możliwe jest wówczas przesłanie tego jako GIFTU?
    Jeśli jednak cło i podatek będą konieczne - jaka będzie ich wysokość?
    Załóżmy - do łatwiejszej kalkulacji - od każdego 1kzł.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Jeśli koniecznie chcesz zapłacić cło+podatek, to skorzystaj właśnie z "insured Global Priority Mail"

Problem w tym, że suma ubezpieczenia nie może przekraczać deklarowanej wartości paczki. Nadawca ma więc do wyboru :
    1. Ubezpieczyć paczkę na rzeczywistą wartość i takąż zadeklarować. Wtedy automatycznie stajesz się honorowym wspieraczem budżetu (HWB).
    2. Olać ubezpieczenie i zadeklarować "used photo equipment, value - 30$". Tutaj jesteś narażony na to, że nie zostaniesz HWB, a na dodatek, w razie zaginięcia przesyłki zostajesz na lodzie.
    3. Tak, jak często to robią chłopaki z Hong-Kongu, ubezpieczyć przesyłkę w firmie trzeciej, a zadeklarować 30$. Szansa na HWB niewielka, a w razie zaginięcia przesyłki da się coś odzyskać.
    Co do wysokości opłat, to stawka celna na kamery i aparaty cyfrowe wynosi obecnie 0%, płacimy wyłącznie 22% VAT-u.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Jeśli koniecznie chcesz zapłacić cło+podatek, to skorzystaj właśnie z "insured Global Priority Mail"
    Dzięki za odpowiedź - to niestety nie mój wybór a Sprzedającego

Problem w tym, że suma ubezpieczenia nie może przekraczać deklarowanej wartości paczki. Nadawca ma więc do wyboru :
    [LIST=1][*]Ubezpieczyć paczkę na rzeczywistą wartość i takąż zadeklarować. Wtedy automatycznie stajesz się honorowym wspieraczem budżetu (HWB).
    Rozumiem, że w tej sytuacji nawet zadeklarowanie, iż jest to GIFT nie ochroni mnie przed cłem?
    Sprzedający właśnie odpisał na mojego maila - cytuje:
    "I will do $900 shipped. (...) Also, I will ship the camera insured for $850 - I can declare it as a gift, but I will not declare a lower value, as that prevents me insuring it for the purchase price."

Co do wysokości opłat, to stawka celna na kamery i aparaty cyfrowe wynosi obecnie 0%, płacimy wyłącznie 22% VAT-u.
    Czyli w moim przypadku 22% od 850 lub 900$ ?
    Mhmm... i to w tym wypadku na 100% ? Mam na myśli "insured Global Priority Mail"
    Rzecz dotyczy eosa 1v hs mint condition - zastanawiam się, czy gra warta świeczki - taka fanaberia związana z zamiłowaniem do slajdów

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów