Chyba zmeinię 35mm na 34mm, bo ktoś, kto czyta pierwszy raz o obiektywach, może pomylić z klatką 35mm. Tak mi się wydaje. Różne kudzie skojarzenia mają.
Podstawy Fotografii m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich Górach
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 21-03-2007 o 13:55
Fakt, ale jednak w sieci i ogólnie bardzo często można spotkać określenie 35mm, a jak ktoś nie wie o co chodzi to raczej też nie będzie wiedział co to jest mały obrazek. Chociaż zawsze myślałem, że to chodzi o przekątną, a to nie chodzi o przekątna tylko o dłuższy bok?
A jakbyście zdefiniowali pojęcie zoom'u tak na chłopski rozum? Zmiana powiększenia spowodowana zmianą ogniskowej między najkrótszą i najdłuższa? "Powiększenie" tu chyba nie pasuje, jednak laikowi zoom kojarzy się z powiększeniem.
Ostatnio edytowane przez AdamAGP ; 22-03-2007 o 21:55
Podstawy Fotografii m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
no chyba bardziej powinno być przybliżeniem. Chociaż to chyba prawie synonimy
Ja nie chcę siać zamętu w głowach ludzim, którzy o tym nic nie wiedzą, ale też nie chcę nieprawidłowości rozpowszechniać.
Może być np tak:
Zoom - regulacja zakresu ogniskowej bla bla, przez co uzyskujemy większe lub mniejsze przybliżenie o określonym dla wybranej ogniskowej kącie widzenia. ... Liczony w krotnościach? Maksymalna długość ogniskowej
obiektywu podzielona przez minimalną da nam krotność przybliżenia?
Ostatnio edytowane przez AdamAGP ; 22-03-2007 o 18:56