Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Ogniskowa kąty- przykład na www

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamAGP Zobacz posta
    Na tym się wzorowałem

Wg tego różnica wielkości kadru jest dość mocno malejąca. No ale i tak chyba się strasznie przejechałem
    Bo tak jest. Przy krótkich ogniskowych róznica jest olbrzymia.

10mm (ekw. 16)

16mm (ekw. 25mm)

Domyślnie

Chyba zmeinię 35mm na 34mm, bo ktoś, kto czyta pierwszy raz o obiektywach, może pomylić z klatką 35mm. Tak mi się wydaje. Różne kudzie skojarzenia mają.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Chyba zmeinię 35mm na 34mm, bo ktoś, kto czyta pierwszy raz o obiektywach, może pomylić z klatką 35mm.
    dlatego zamiast filmu 35mm czy formatu 135 lepiej posługiwać sie terminem: "mały obrazek" lub jeszcze lepiej klatka 24x36mm, które już na pewno nie pozostawia cienia wątpliwości.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 21-03-2007 o 13:55
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Fakt, ale jednak w sieci i ogólnie bardzo często można spotkać określenie 35mm, a jak ktoś nie wie o co chodzi to raczej też nie będzie wiedział co to jest mały obrazek. Chociaż zawsze myślałem, że to chodzi o przekątną, a to nie chodzi o przekątna tylko o dłuższy bok?

A jakbyście zdefiniowali pojęcie zoom'u tak na chłopski rozum? Zmiana powiększenia spowodowana zmianą ogniskowej między najkrótszą i najdłuższa? "Powiększenie" tu chyba nie pasuje, jednak laikowi zoom kojarzy się z powiększeniem.
    Ostatnio edytowane przez AdamAGP ; 22-03-2007 o 21:55

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

laikowi zoom kojarzy się z powiększeniem.
    a nie z przyblizeniem?
    obiektyw zoom to obiektyw o stosunku maksymalnej ogniskowej do minimalnej ogniskowej (?)

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    a nie z przyblizeniem?
    obiektyw zoom to obiektyw o stosunku maksymalnej ogniskowej do minimalnej ogniskowej (?)
    Niestety, kompakty tak to wypromowały - teraz "zoom" to stosunek najdłuższej ogniskowej do najkrótszej, a nie obiektyw zmiennoogniskowy. Popularnie mówiąc oczywiście.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Domyślnie

no chyba bardziej powinno być przybliżeniem. Chociaż to chyba prawie synonimy

Ja nie chcę siać zamętu w głowach ludzim, którzy o tym nic nie wiedzą, ale też nie chcę nieprawidłowości rozpowszechniać.

Może być np tak:
    Zoom - regulacja zakresu ogniskowej bla bla, przez co uzyskujemy większe lub mniejsze przybliżenie o określonym dla wybranej ogniskowej kącie widzenia. ... Liczony w krotnościach? Maksymalna długość ogniskowej
    obiektywu podzielona przez minimalną da nam krotność przybliżenia?
    Ostatnio edytowane przez AdamAGP ; 22-03-2007 o 18:56

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Fakt, ale jednak w sieci i ogólnie bardzo często można spotkać określenie 35mm, a jak ktoś nie wie o co chodzi to raczej też nie będzie wiedział co to jest mały obrazek. Chociaż zawsze myślałem, że to chodzi o przekątną, a to nie chodzi o przekątna tylko o dłuższy bok?
    Nie, nie chodzi o dłuższy bok - ma on 36 mm, nawiasem mówiąc.
    Chodzi o szerokość taśmy filmowej (wraz z perforacją), którą Eastman wyprodukował ponad sto lat temu dla potrzeb filmowców i która stała się standardem zarówno w przemyśle filmowym jak i w fotografii.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów