Originally Posted by DoMiNiQuE
Z technicznego punktu widzenia taki pomiar jest mozliwy, trzeba zastosowac czujniki odleglosci tylko problem jest jak okreslic kadr, wiec nie wiem do czego pijesz
Originally Posted by DoMiNiQuE
Z technicznego punktu widzenia taki pomiar jest mozliwy, trzeba zastosowac czujniki odleglosci tylko problem jest jak okreslic kadr, wiec nie wiem do czego pijesz
Po jedno, to zaimplementowali i używają - niektóre obiektywy potrafią aparatowi powiedzieć na jakś odlebłośc są naostrzone, a aparaty dalej mówią to lampie a lampa błyszczy na daną odległość wówczas. To jest jeno pono ETTL-II, jak i wszystkie nikonowe 3d a o ile się dobrze nie mylę to i Minolta też ma jakieś takie coś.
Też jestem ciekaw. Ale raczej nie na odległości - to działa ze wszytkimi soczewkami EF i od dosyć dawna w większości korpusów EOS jest to implementowane.Originally Posted by Tomasz Golinski
Originally Posted by [DoMiNiQuE
Ja juz sie do darpla chyba przyzwyczailem i nawet przestal mnie smieszyc.
lekko sprostuje :-)Originally Posted by minek
aparat nie mowi lampie nic o odleglosci a jedynie nie pozwala jej za mocno blysnac, w ten sposob chyba cala seria ex staje sie kompatybilna z E-TTL II , a pozatym lampa nie musi 'myslec' tylko blyskac
No dobra. Aparat steruje mocą lampy na podstawie odległości.Originally Posted by Jac
Ale widziałem w 550EX np na ekraniku, w trybie M lampy potrafi ona pokazać odległośc od - do ile będzie poprawnie naświetlone. To już musi wiedzieć lampa, gdyż w trybie M błyska tak jak się ją ustawi - czyli zna swoją wartośc, tfu, znaczy moc i wie ile jej używając jak daleko oświetli. Zdaje się, ze bierze też pod uwagę aktualny kąt rozproszenia reflektora.
Tanie małpy mierza zwykle odległość za pomoca wiązki promieni IR (np. kąt miedzy wiązką emitowaną z aparatu, a tą która odbita od obiektu wraca do czujnika). Większość zaawansowanych kompaktów ostrzy za pomoca detekcji kontrastu, natomiast lustrzanki stosują system detekcji fazowej - obie metody maja niewiele wspólnego z pomiarem odległości 8)Originally Posted by Tomasz Golinski
Canon G3 & Nikon D70