Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: pytanie o pomiar odległości

tgrze
    Guest

Domyślnie pytanie o pomiar odległości

Witam
    szanownych forumowiczów.

Czy moze podziela sie ze mnia koledzy informacja jak dokonuja pomiaru odleglosci od obiektu na ktory ostrza?

Osobiscie dokonuje takiego pomiaru poprzez szacowanie "na oko" (oj nieprecyzyjny to pomiar :-) )
    lub w makro np. za pomoca miarki(ale przeciez nie zawsze mozna dokonac takiego pomiaru bo obiekt ucieknie, nie da sie przylozyc miarki bo jest szyba itp.)

Ale uwazam, ze takowy pomiar mozna by dokonac precyzyjniej.
    Swoj osad uzasadniam chocby tym, ze nasze aparaty ustawione na AF same ostrza;
    Wiec w pewien sposob - znaja odleglosc na ktora ostrza.

I TU moje pytanie:
    Da sie z aparatu te wartosc odleglosci odczytac ???
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    (przed wykonaniem zdjecia)

pozdrawiam
    Tomek

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

niektore obiektywy mają okienko, na którym wyświetnają odległość, na którą wyostrzyły.

A tak z ciekawości, to po co ta wiedza?

[ Dodano: 14-02-05, 14:25 ]
    Aha, aparaty jako tako odległości nie mierzą, tylko kontrast. Uznają ostrość za ok, gdy kontrast jest maksymalny.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W makro - znaczy czy z miechem, czy z soczewkami, czy pierścieniami - wsystko się zmienia i tam to racej nie sposób odczytać odległości.
    Normalnie - ostrzy się tak, aż na matówce widać, gdzie jest ostro (kurde, jak mi brakuje klina w moim eosie.... Chociaż matówka ma u mnie jakieś jaśniejsze kółko, na którym przy bardzo dobrych warunkach czasami dostrzegam charakterystyczne ,,jeżdżenie'', jak mikroraster)

Informację o odległości, czy to po ostrzeiu AF czy łapką - można zgrubnie odczytać z obiektywu, ze skali odległości.

tgrze
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    niektore obiektywy mają okienko, na którym wyświetnają odległość, na którą wyostrzyły.
    zgadza sie,
    lecz np. na mojej setce to okienko nie ma zadnej podzialki (!) (a przydalaby sie bo np. liczba 0.49 ma swoja dlugosc) wiec trudno ustalic czy ostrze na 0.4, 0.5 czy na 0.67 m

A tak z ciekawości, to po co ta wiedza?

Chcialem troche bardziej zapanowac nad glebia ostrosci - a precyzyjna znajomosc
    odleglosci ulatwilaby mi to
    - bo przeciez pozostale parametry konieczne do wyznaczenia DOF (wg. wzoru) sa znane dokladnie :-)

Przyklad?
    Wiedzac, ze chce uzyskac 1cm DOF (bo np. moj temat zmiesci sie caly dopiero przy takiej DOF)
    moglbym ustawic sie w takiej odleglosci od tematu gdzie takie DOF jest dopiero dostepne(przy zadanych parametrak ekspozycji), czekac az temat wejdzie w DOF lub samemu zblizyc_sie/oddalic od tematu;

W takiej sytuacji precyzyjny pomiar odleglosci by ulatwil mi sprawe.

Aha, aparaty jako tako odległości nie mierzą, tylko kontrast. Uznają ostrość za ok, gdy kontrast jest maksymalny.
    A to w takim razie klops... myslalem ze jest to metoda podobna np.do tej

dziekuje wszystkim za odpowiedzi

pozdrawiam
    Tomek

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tgrze
    A to w takim razie klops... myslalem ze jest to metoda podobna np.do tej
    A, to taką metodą można mierzyć, bo tak robią dalmierze i aparaty z dalmierzami, któryh jednym z bardziej kultowych reprezentantów jest Zorka 5 (-:

Ja osobiście robiłem 3c. I muszę powiedzieć, że nigdy spotkałem wygodniejszej metody manualnego ostrzenia. I z tamtego jupiterka całkiem dokładnie dało się odległość odczytać (no, do 10 metrów chyba, nie dalej). Im bliżej tym dokładniej.

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Czasem można kupić takie ruskie dalmierze zakładane na aparat w sanki do lampy.
    pozdrawiam

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

nie bardzo rozumiem jak informacja o odleglosci od kadru ma wplynac na ustawieni e prawidlowej ekspozycji ??????

http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darpla
    nie bardzo rozumiem jak informacja o odleglosci od kadru ma wplynac na ustawieni e prawidlowej ekspozycji ??????

Jesli chcesz miec konkretna GO (np przy zdjeciach makro) to musisz ja sobie odpowiednio wyliczyc.
    GO zalezy od odleglosci oraz od przyslony. Jesli znasz odleglosc to latwiej ci dobrac odpowiednia przyslone a do odpowiednio wyliczonej przyslony - czas naswietlania.. wiec ekspozycje.
    Teraz juz wiesz do czego i w jakich sytuacjach przydatna moze byc informacja o odleglosci by ustawic odpowiednia ekspozycje?

(tak - te znaczki specjalnie wstawilem )

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez

Jesli chcesz miec konkretna GO (np przy zdjeciach makro) to musisz ja sobie odpowiednio wyliczyc.
    GO zalezy od odleglosci oraz od przyslony. Jesli znasz odleglosc to latwiej ci dobrac odpowiednia przyslone a do odpowiednio wyliczonej przyslony - czas naswietlania.. wiec ekspozycje.
    Teraz juz wiesz do czego i w jakich sytuacjach przydatna moze byc informacja o odleglosci by ustawic odpowiednia ekspozycje?

(tak - te znaczki specjalnie wstawilem )

Zastanawiajace jest dlaczego konstruktorzy nie uwzglednili odleglosci w algorytmach podczas opracowywania aparatow. Sprawa jest ciezka do zaimplementowania, ale zawsze mogliby nad tym popracowac.

Znacie jakies Canony z pomiarem odleglosci od obiektu fotografowanego??
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Zastanawiajace jest dlaczego konstruktorzy nie uwzglednili tej odleglosci w algorytmach podczas opracowywania aparatow.
    darpla ty jak nie raz cos napiszesz to...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów