Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Zmiana sigma 70-300APO na 70-200/4L

Coś już napisał Awatar tyrpin
    Miasto
    okolice Dębicy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartolomic Zobacz posta
    Tak jak powyżej - jestem zachwycony tym szkłem.. może to niecodzienne, ale uwielbiam go do portretów (na krótkim końcu).. jakość zdjęć jest powalająca.. nawet się nie zastanawiaj!!
    A ja właśnie sprzedałem to szkło - chcę teraz do tychże portretów kupić 1,4/50mm i 1,8/85mm, ale potwierdzam - do fotografii przyrodniczej i nie tylko, to bardzo dobre szkło.
    pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

może troche głupie pytanie nie na temat ..

lepiej zakupić Sigme 70-300 dg bez APO czy Canona 75-300 f4-5.6 ?

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

lepiej na canona 100-300 lepsza ciut konstrukcja i chyba optycznie lepiej.
    lepiej nawet od 75-300 IS

chyba ze stać cie na 70-300 IS

ale nie wiem czy sie opłaca
    Ostatnio edytowane przez moregun ; 29-03-2007 o 09:00

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

a jeszcze lepiej Sigmę 100-300/4

Domyślnie

pewnie że tak ale rozmawiamy o różnych półkach cenowych- 100-300 canona jest to totalny amator za 1tys PLN i w tym porównani wypada napewno lepiej. a co do 100-300 sigmy to juz były dyskusje.
    ja bym powiedział ze za taką cene lepiej 70-200 L a jak sie dozbiera z czasem to jakaś 300 lub 400 stałka (sigma ok 1-1,2 tys PLN) - chyba ze sigma 100-300 w zupełności komuś wysatrczy i lubi uniwersalnośc to polecam bardzo.

__________________________________________________ ____________________
    pozwólcie ze przytocze wam pewien dialog z optyczne.pl:

Typowy dialog zwolennika L-ek i posiadacza Sigmy mógłby wyglądać następująco:

L-ko maniak: Nie zaprzeczysz chyba, że solidnością mój Canon 70-200 mm bije Twoją Sigmę na głowę?
    Sigmiak: Nie zaprzeczę. Pytanie, czy jako fotoamator potrzebuje tej solidności i co dostaje w zamian. Moja Sigma sięgając zakresem 300 mm jest wyraźnie mniejsza i lżejsza od L-ki. No i, co czasami jest ważne w naszej polskiej rzeczywistości, mniej rzuca się w oczy.
    L-ko maniak: Ale czy zdajesz sobie sprawę, że zmieniając rozmiary obiektywu zasysasz do środka całą masę kurzu, co uniemożliwia Ci pracę w ekstremalnych warunkach?
    Sigmiak: Ale ja jestem przecież fotoamatorem. Nie musze wykonać zdjęcia za wszelką cenę. Gdy pada lub gdy zacina wiatrem i kurzem nie będę robił zdjęć. Zrobię je kiedy indziej. Nie powieszą mnie za to w redakcji, bo przecież w żadnej nie pracuję. A nawet jeśli po 5 latach użytkowania mój obiektyw nie będzie nadawał się do użycia z racji zassanego kurzu, to kupie sobie drugi, nowy i nadal wydam 60% ceny Twojego.
    L-ko maniak: Za to moje szkło ma stałe i lepsze od Twojego światło f/4.
    Sigmiak: Tak, ale tylko nieznacznie. W moim obiektywie w zakresie 70-200 mm światło zmienia się od f/4 do f/5.
    L-ko maniak: Nie zaprzeczysz jednak, że mój obiektyw jest ostrzejszy od Twojego.
    Sigmiak: To fakt, ale w zakresie 70-200 mm moje szkło poczyna sobie naprawdę dobrze i w sposób wystarczający do moich potrzeb.
    L-ko maniak: Ale powyżej 200 mm zaczyna się u Ciebie prawdziwe mydło.
    Sigmiak: Problem w tym, że u Ciebie powyżej 200 mm nie zaczyna się już nic. A przypomnij mi jeszcze ile wydajesz na filtry do swojego szkła?
    L-ko maniak: (krótkie zgrzytanie zębami). Ale mój obiektyw jest i tak lepszy od Twojego!
    Sigmiak (z szerokim uśmiechem): W skali bezwzględnej na pewno.
    Ostatnio edytowane przez moregun ; 29-03-2007 o 09:14

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Sigmę 100-300 można kupić za jakieś 2600-3200 ...Więc do 70-200/2.8 L to jeszcze kupa kasy ...

Domyślnie

ja rozumiem ze tu są tacy że na szkło ciemniejsze niż 2,8 to nawet nie patrzą ale mowa była o 70-200 L f4

Domyślnie

zmienilem c100-300 na 70-200f4
    najmilszym zaskoczeniem jest dobra jakoś przy pelnej dziurze zarowno na 70 jak i na 200 - dla mnie jest bardzo dobrze
    porównując to szklo do oslawionego tammiego 2.8 ktorego rowniez posiadam to moim zdaniem ta elka jest ostrzejsza na pelnej dziurze od tamiego na pelnej dziurze
    do 100-300 nie porownuje... af byc moze szybszy w L-ce ale musialbym podpinac na zmiane jedno i drugie szklo czego robic mi sie nie chce - c100-300 idzie na sprzedaz :-)
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

a nikt nie wspomniał o Sigmie 70-200 f2.8

troche mydło na 2.8 alo ogólnie bardzo przyzwoite szkiełko

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów