troche poprostuje

Cytat Zamieszczone przez mario1275
drodzy panowie wy tu dyskutujecie a z tego co widzialem na zdjęciu flara jest tylko jedna i to dość duża cooznaczaze powstała albo na filtrze albo na pierwszych soczewkach ja bym stawiał na filtr
ja tez. ale flara nie jest jedna, nawet jesli oku wydaje sie ze tak jest. to jest troche bardziej zlozone zjawisko i nie zawsze takie jak sie na oko wydaje: http://www.luminous-landscape.com/co...m-feb-05.shtml

- i tu pojawia się moje pytanie - po co filtr uv??
poczytajcie trohcę o używaniu filtrów - okazuje siębowiem że nie ma większego sensu używanie ich jako ochrony obiektywu, filtr uv ma za zadanie chronić NEGATYW przed zbyt dużą ilością promieniowania UV więc po jakie licho go stoasowac w cyfrówce,
uch.... filtr UV pochlania promieniowanie UV. chyba nie ulega dyskusji. filtr na matrycy tez, ale nie tyle ile powinien. a w kazdym razie nie w 10D (i podejrzewam ze tez w 300D) - na maila sluze zdjeciami zwalonymi przez brak filtra UV (z pieknym fioletowym zafarbem nad rzeka przy duzych odleglosciach.

tam gdzie jest duze promieniowanie UV tam filtr jest jak najbardziej wskazany. cyfrowosc nie zwalnia od tego

po za tym z tego co czytałem nowe obiektywy mają soczewki powlekane i powłokami antyrefleksyjnymi i uv a zewnętzrna soczewka powłokami utwardzającymi-
powlekanie z definicji jest antyrefleksyjne (bo kazda powloka "zatrzymuje" odbicia fal roznej dlugosci. co do zachodzenia powlekania na obiektywach, to raczej tak, ale nie generalizowalbym (w kicie za 100$ nie doszukiwalbym sie jakis wielokrotnych powlekan).
utwardzanie pewnie jest - ma to jak najbardziej sens

jeszcze jedno - gdybyś takie zdj zrobił zwyczajnym starym obiektywem miałbyś nie jeden sześciokąt ale kilka.
ale w tym obiektywie tez nie jest jeden, jak napisalem powyzej. ilosc jest dokladnie rowna liczbie soczewek w konstrukcji obiektywu - kazda wprowadza dodatkowego "zajaczka"

i niekoniecznie szesciokat, nawiasem mowiac. to jest dokladnie ilelistkowprzeslony-kat. w nowszych zoomach czesciej sa siedmiokaty i osmiokaty