Witam
Mam do Was koledzy kolejne pytanko,powiedzcie mi jakie macie ustawienia 400D jak robice fotki w plenerze przy słonecznym dniu.
dziękuje za pomoc z góry
+1 to do korekcji ekspozycji +1 EV...jeśli dobrze zrozumiałem tak ??
Pan Tomek widze już próbuje kombinować coś w ustawieniach? bardzo dobrze.troche ogólnikowo powiedziane,też by sie jakieś zdjęcie przydało ; ) najlepiej to pokombinuj sam z przesłonami,czasem naświetlania ,ISO i innymi ustawieniami i potem w domu porównaj przy którym jak wyszło. przynajmniej szybko sie nauczysz. jednak forum to forum,spytać zawsze wartow plenerze przy słonecznym dniu.![]()
www.swiernal.fotolog.pl :rolleyes:
To zależy jeszcze co robię w plenerze. Landszaftów nie robię, ale raczej bym domykał przesłonę. Nie potrzebuję malutkiej GO, a tylko sobie poprawię ostrość
Jeżeli robię portret to:
Jeżeli zależy mi na małej GO, to otwieram "dziurę", czasem domykam o jedną/dwie działki.
Jeżeli nie potrzebuję małej GO, to domykam tak do 4 lub 5,6
ISO jak najmniejsze, jeżeli warunki na to pozwalają, ale sam napisałeś: "słoneczny dzień"
Jeżeli chcę poeksperymentować ze światłem to różnie. Zależy co chcę uzyskać.
WB na auto. Takie rzeczy jak kontrast, wyostrzanie i inne ustawienia z pod poziomu aparatu - nie przejmuję się tym, robię w RAWach
O to chodziło?
Ślubna
No i niestety N.
Zrób dokladnie tak jak powiedzial suchyHc. Przelacz na P wciśnij górny klawisz na prawo od LCD (AV +/-) i trzymając zakręć kołem w prawo, patrz w wizjer i zobacz co się poruszylo. I zrób zdjęcie, zobaczysz jak się jasno zdrobi.
400 D; grip; kit 18-55; 55-200;tamron 28-75/2,8; 430EX