Ale ja nie chcę nikogo przekonywać, daję tylko dobre rady jak najszybciej wykorzystać wielkie możliwości lustrzanki. Każdy po kilkuset spapranych zdjęciach zauważy, że jest coś nie tak i zacznie kombinować.
Moim zdaniem korzystanie z funkcji M, Av i Tv to nic trudnego, ktoś kto zdecydował się na lustarzankę zna chyba podstawowe pojęcia takie jak czas, przysłona, ISO i zależności pomiędzy nimi. Najpierw trzeba zadać sobie pytanie co chcę uzyskać, jakie zdjęcie chcę zrobić i dobrać do tego tryb. Nie można pozwolić żeby decydował za nas automat, bo nigdy efekt nie będzie zadowalający.
Zauważ, że profesjonalne lustrzanki nie mają żadnych trybów tematycznych.
Uważam, że korzystanie z tych trybów jest cofaniem się w rozwoju a nie płynnym przejściem do profesjonalności. Nie dają one porządanych efektów i po krótkim czasie mogą zniechęcić.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Dołożę swoje pięć groszy. Długo bawiłem sie lustrzankami analogowymi, niedawno sprawiłem sobie 400d i przyznam, że tez zaskoczyły mnie bardzo ciemne fotki w automatyce. Sam zadko tego uzywam, ale w analogu w dziwnych sytuacjach, gdy nie było czasu na zastanawianie się były przydatne.
W 400d mozna tez spokojnie je wykorzystać rozjasniając później foty choćby w programie dorzucanym standardowo na płytce.
Jako początkującemu, nie mającemu zadnych doświadczeń w M proponowałbym na początek mimo wszystko program P z + na ekspozycji a w pomieszczeniach również z korekcja lampy (wejście w P przez Menu jako 2 zakładka, druga pozycja od góry)
Powodzenia
A.
Matsil Masz świętą rację!!!
... ale Tomek2507 z tego co czytałem o jego problemie, obawiam sie, że nie do końca zna znaczenie podstawowych pojęć: przesłona,... i tu jest problem.
Mnie też się zdaje, że kupują lustrzankę robi się to świadomie, i nie po to żeby używać AUTO.
Coś mi się wydaje, że z całym szacunkiem dla Tomek2507 zdjecia z trybów tematycznych albo z P (po drobnych korektach) Go zadowolą :-) Przynajmnie póki nie podszkoli się :-)
Nex :cool:
Pozdrawiam,
Jurek.
Cieszę się, że się rozumiemy. A dla Tomka2507 będzie na pewno lepiej jak zacznie się bawić w manual, wtedy o wiele lepiej wszystko zrozumie. Tryb P szczególnie z KITem kiepsko się sprawdza. KITa trzeba przymknąć żeby było w miarę ostro a ten tryb tego nie daje. Lepiej od razu zacząć od Av.
To się raczej kiepsko sprawdza. Lepiej prześwietlić dając +2/3EV robiąc RAWa i później zjechać z ekspozycją niż niedoświetlić i dociągać. Szum wszystko zepsuje.
Dla początkujących proponuję robić zdjęcia jednocześnie w JPG i RAWach, potem porównywać efekty obróbki. Później już będziecie robić tylko RAWy :-).
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 20-03-2007 o 21:06
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Ciekawe co główny zainteresowany na to? :-)
Tak czy owak miła wymiana poglądów :-)
Pozdrawiam,
Jurek.
Nex :cool:
Pozdrawiam,
Jurek.
Witam
Panowie naprawde jestem w szoku że sa naprawdę życzliwi ludzie którzy mi pomagaja - super Panowie wielkie dzięki.
Jak sie domyślacie cały czas kombinuje z róznymi ustawieniami,wydaje mi sie że jest coraz lepiej.Auto idzie na boczek.
Napisał Matsil
A ja zachodzę w głowę po co dali P .
Panowie, nie róbcie chłopakowi mętliku w głowie. Jak chce robic zdjęcia z lampą w pomieszczeniach to tylko tryb M i nic więcej!!!
Było już tego sporo na tym forum, a ja jeszcze raz powtórzę:
Tryb M, ISO400-800 (w zależności od światła zastanego), 1/60s, F4-8, lampa +1/3(2/3)EV, dodatkowo dobrze robic w RAWach (balans bieli wtedy nie ma znaczenia) i nie ma szans, żeby źle wyszło. Przydałaby się też niestety lampa zewnętrzna, bo z tą wbudowaną wiele nie zwojujesz. Taki już jest urok lustrznek, że body to jakieś początkowe 20% wydatku na sprzęt .
A tak wogóle wszyscy nowi użytkownicy lustrzanek cyfrowych zapomnijcie i jakichkolwiek trybach poza M, Av i Tv jak chcecie nauczyc się robic zdjęcia tym sprzętem.
Zrobiłem tak jak napisał Matsil Tryb M iso 800 1/60s, F4-5 lampa+1
zobaczcie jak to wyszło,myśle że nie najgorzej.
http://www.lolo70.neostrada.pl/z3.jpg - z lampa
http://www.lolo70.neostrada.pl/z4.jpg - bez lampy
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A jeszcze pytanko doradzcie mi jaki kupić obiektyw szerokokątny do ogólnego zastosowania i jakiej firmy polecacie.Wydaje mi sie że za mało ta 400D bierze obszaru fotografowania.
Ostatnio edytowane przez Tomek2570 ; 20-03-2007 o 22:12 Powód: Automerged Doublepost
Prześwietlić a nie przepalić, to różnica. Prześwietlić czyli delikatnie zwiększyć ekspozycję, jak z wydłużeniem czasu. Wiadomo, przypał może wszystko zepsuć.
Nie jest źle, choć twarze trochę prześwietlone. Jak będziesz miał zewnętrzną lampę, to kieruj ją w sufit, efekt jest znacznie lepszy.
Najlepiej kupić obiektyw Canona np. 17-40, ale jest on drogi. Z zamienników nie polecam sigm, z 400D ponoć dobrze się sprawdza tamron 17-50/2.8. Miałem go i mogę powiedzieć o nim wiele dobrego - niesamowicie ostry, denerwuje trochę głośny AF. Najlepiej kupić od forumowego kolegi Cichego - masz gwarancję ostrości.
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 20-03-2007 o 22:19