Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: EOS 400D dlaczego?

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JurekGR Zobacz posta
    ale wytłumacz koledze Tomek2507 żeby "uczył się pływać nie umiejąc wcale" na środku oceanu :-)
    zalozmy sonde i zapytajmy w niej kto robi/robil prawo jazdy na automat
    IMHO trafniejsze porownanie bo chodzi o obsluge sprzetu a nie utrate zycia.. na srodku oceanu plywaja takze rekiny
    nawet dzieci* rodza sie w wodzie

*nie wszystkie oczywiscie ;-)

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    zalozmy sonde i zapytajmy w niej kto robi/robil prawo jazdy na automat
    IMHO trafniejsze porownanie bo chodzi o obsluge sprzetu a nie utrate zycia.. na srodku oceanu plywaja takze rekiny
    nawet dzieci* rodza sie w wodzie

*nie wszystkie oczywiscie ;-)
    Ok. Przesadziłem
    Nex :cool:

Pozdrawiam,
    Jurek.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Ok. Zgoda, mnie przekonałeś :-) ale wytłumacz koledze Tomek2507 żeby "uczył się pływać nie umiejąc wcale" na środku oceanu :-)
    Według mnie opcji powoli da lepsze rezultaty.
    Pozdrawiam,
    Jurek.
    Ale ja nie chcę nikogo przekonywać, daję tylko dobre rady jak najszybciej wykorzystać wielkie możliwości lustrzanki. Każdy po kilkuset spapranych zdjęciach zauważy, że jest coś nie tak i zacznie kombinować.
    Moim zdaniem korzystanie z funkcji M, Av i Tv to nic trudnego, ktoś kto zdecydował się na lustarzankę zna chyba podstawowe pojęcia takie jak czas, przysłona, ISO i zależności pomiędzy nimi. Najpierw trzeba zadać sobie pytanie co chcę uzyskać, jakie zdjęcie chcę zrobić i dobrać do tego tryb. Nie można pozwolić żeby decydował za nas automat, bo nigdy efekt nie będzie zadowalający.
    Zauważ, że profesjonalne lustrzanki nie mają żadnych trybów tematycznych.
    Uważam, że korzystanie z tych trybów jest cofaniem się w rozwoju a nie płynnym przejściem do profesjonalności. Nie dają one porządanych efektów i po krótkim czasie mogą zniechęcić.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Dołożę swoje pięć groszy. Długo bawiłem sie lustrzankami analogowymi, niedawno sprawiłem sobie 400d i przyznam, że tez zaskoczyły mnie bardzo ciemne fotki w automatyce. Sam zadko tego uzywam, ale w analogu w dziwnych sytuacjach, gdy nie było czasu na zastanawianie się były przydatne.
    W 400d mozna tez spokojnie je wykorzystać rozjasniając później foty choćby w programie dorzucanym standardowo na płytce.
    Jako początkującemu, nie mającemu zadnych doświadczeń w M proponowałbym na początek mimo wszystko program P z + na ekspozycji a w pomieszczeniach również z korekcja lampy (wejście w P przez Menu jako 2 zakładka, druga pozycja od góry)
    Powodzenia
    A.

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Matsil Masz świętą rację!!!
    ... ale Tomek2507 z tego co czytałem o jego problemie, obawiam sie, że nie do końca zna znaczenie podstawowych pojęć: przesłona,... i tu jest problem.
    Mnie też się zdaje, że kupują lustrzankę robi się to świadomie, i nie po to żeby używać AUTO.
    Coś mi się wydaje, że z całym szacunkiem dla Tomek2507 zdjecia z trybów tematycznych albo z P (po drobnych korektach) Go zadowolą :-) Przynajmnie póki nie podszkoli się :-)

Pozdrawiam,
    Jurek.

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Matsil Masz świętą rację!!!
    ... ale Tomek2507 z tego co czytałem o jego problemie, obawiam sie, że nie do końca zna znaczenie podstawowych pojęć: przesłona,... i tu jest problem.
    Mnie też się zdaje, że kupują lustrzankę robi się to świadomie, i nie po to żeby używać AUTO.
    Coś mi się wydaje, że z całym szacunkiem dla Tomek2507 zdjecia z trybów tematycznych albo z P (po drobnych korektach) Go zadowolą :-) Przynajmnie póki nie podszkoli się :-)
    Cieszę się, że się rozumiemy. A dla Tomka2507 będzie na pewno lepiej jak zacznie się bawić w manual, wtedy o wiele lepiej wszystko zrozumie. Tryb P szczególnie z KITem kiepsko się sprawdza. KITa trzeba przymknąć żeby było w miarę ostro a ten tryb tego nie daje. Lepiej od razu zacząć od Av.

Cytat Zamieszczone przez andymis Zobacz posta
    W 400d mozna tez spokojnie je wykorzystać rozjasniając później foty choćby w programie dorzucanym standardowo na płytce.
    To się raczej kiepsko sprawdza. Lepiej prześwietlić dając +2/3EV robiąc RAWa i później zjechać z ekspozycją niż niedoświetlić i dociągać. Szum wszystko zepsuje.
    Dla początkujących proponuję robić zdjęcia jednocześnie w JPG i RAWach, potem porównywać efekty obróbki. Później już będziecie robić tylko RAWy :-).
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 20-03-2007 o 21:06
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ciekawe co główny zainteresowany na to? :-)
    Tak czy owak miła wymiana poglądów :-)
    Pozdrawiam,
    Jurek.

Pozdrawiam,
    Jurek.

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Lepiej prześwietlić dając +2/3EV robiąc RAWa i później zjechać z ekspozycją niż niedoświetlić i dociągać. Szum wszystko zepsuje.
    przepal tez wszystko zepsuje (nie bedzie z czego zjezdzac).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Panowie naprawde jestem w szoku że sa naprawdę życzliwi ludzie którzy mi pomagaja - super Panowie wielkie dzięki.

Jak sie domyślacie cały czas kombinuje z róznymi ustawieniami,wydaje mi sie że jest coraz lepiej.Auto idzie na boczek.

Napisał Matsil
    A ja zachodzę w głowę po co dali P .
    Panowie, nie róbcie chłopakowi mętliku w głowie. Jak chce robic zdjęcia z lampą w pomieszczeniach to tylko tryb M i nic więcej!!!
    Było już tego sporo na tym forum, a ja jeszcze raz powtórzę:
    Tryb M, ISO400-800 (w zależności od światła zastanego), 1/60s, F4-8, lampa +1/3(2/3)EV, dodatkowo dobrze robic w RAWach (balans bieli wtedy nie ma znaczenia) i nie ma szans, żeby źle wyszło. Przydałaby się też niestety lampa zewnętrzna, bo z tą wbudowaną wiele nie zwojujesz. Taki już jest urok lustrznek, że body to jakieś początkowe 20% wydatku na sprzęt .

A tak wogóle wszyscy nowi użytkownicy lustrzanek cyfrowych zapomnijcie i jakichkolwiek trybach poza M, Av i Tv jak chcecie nauczyc się robic zdjęcia tym sprzętem.

Zrobiłem tak jak napisał Matsil Tryb M iso 800 1/60s, F4-5 lampa+1
    zobaczcie jak to wyszło,myśle że nie najgorzej.
    http://www.lolo70.neostrada.pl/z3.jpg - z lampa
    http://www.lolo70.neostrada.pl/z4.jpg - bez lampy
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jeszcze pytanko doradzcie mi jaki kupić obiektyw szerokokątny do ogólnego zastosowania i jakiej firmy polecacie.Wydaje mi sie że za mało ta 400D bierze obszaru fotografowania.
    Ostatnio edytowane przez Tomek2570 ; 20-03-2007 o 22:12 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blum Zobacz posta
    przepal tez wszystko zepsuje (nie bedzie z czego zjezdzac).
    Prześwietlić a nie przepalić, to różnica. Prześwietlić czyli delikatnie zwiększyć ekspozycję, jak z wydłużeniem czasu. Wiadomo, przypał może wszystko zepsuć.

Cytat Zamieszczone przez Tomek2570 Zobacz posta
    Zrobiłem tak jak napisał Matsil Tryb M iso 800 1/60s, F4-5 lampa+1
    zobaczcie jak to wyszło,myśle że nie najgorzej.
    http://www.lolo70.neostrada.pl/z3.jpg - z lampa
    http://www.lolo70.neostrada.pl/z4.jpg - bez lampy
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jeszcze pytanko doradzcie mi jaki kupić obiektyw szerokokątny do ogólnego zastosowania i jakiej firmy polecacie.Wydaje mi sie że za mało ta 400D bierze obszaru fotografowania.
    Nie jest źle, choć twarze trochę prześwietlone. Jak będziesz miał zewnętrzną lampę, to kieruj ją w sufit, efekt jest znacznie lepszy.
    Najlepiej kupić obiektyw Canona np. 17-40, ale jest on drogi. Z zamienników nie polecam sigm, z 400D ponoć dobrze się sprawdza tamron 17-50/2.8. Miałem go i mogę powiedzieć o nim wiele dobrego - niesamowicie ostry, denerwuje trochę głośny AF. Najlepiej kupić od forumowego kolegi Cichego - masz gwarancję ostrości.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 20-03-2007 o 22:19

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów