Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: EOS 400D dlaczego?

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

W!

Z tego co pokazlaes na tym zdjeciu mozna jasno wywioskowac, ze:
    - tryb Auto,
    - lepiej oglada sie kadry gdy sa obrocone ;/
    - typowe ustawienie Canona w trybie Auto, czyli zbyt ciemno,
    - i jeszcze daleka droga przed Toba w kwestii kadrowania, oswietlenia, modelowania i...

Zdrowko i powodzenia

lukep

Dopiero zaczyna

Domyślnie

- i jeszcze daleka droga przed Toba w kwestii kadrowania, oswietlenia, modelowania i...

wiem o tym,ale chyba dam rade,pozdrówka

Początki nałogu

Domyślnie

nie, nie o lampę, aczkolwiek o całą ekspozycję - normalnie jest ustawiona w pozycji neutralnej i są opcje od -2 do + 2 jeśli zdjęcia sa dla ciebie za ciemne daj
    trochę na +
    ps. instrukcja jest nieco wyżej

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tomek2570
    Przestaw aparat na tryb temetyczny albo po wstępnej lekturze instrukcji na P, i zobacz co Ci z tego wyjdzie. Tak na początek.
    O trybie AUTO zapomnij, tak jakby go nie było.
    Pozdrawiam,
    Jurek.
    Nex :cool:

Pozdrawiam,
    Jurek.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JurekGR Zobacz posta
    A czemu używasz trybu AUTO? a nie spróbujesz chociaż trybu Portret?
    Kupowąc 400D i używać Auto :-(
    Jaki portret, zapomnijmy o trybach auto!!! Takich trybów to można było sobie używac w "kieszonkowcach". Czym się różni tryb Portret od AUTO???????

Cytat Zamieszczone przez franker Zobacz posta
    łojezu - auto- ja zachodziłem w głowę po co jest ten tryb w 400D...
    zmień na P, jak CI nie pasuje niedoświetlanie to zrób +1 lub trochę mniej i powiino być oK!
    A ja zachodzę w głowę po co dali P .
    Panowie, nie róbcie chłopakowi mętliku w głowie. Jak chce robic zdjęcia z lampą w pomieszczeniach to tylko tryb M i nic więcej!!!
    Było już tego sporo na tym forum, a ja jeszcze raz powtórzę:
    Tryb M, ISO400-800 (w zależności od światła zastanego), 1/60s, F4-8, lampa +1/3(2/3)EV, dodatkowo dobrze robic w RAWach (balans bieli wtedy nie ma znaczenia) i nie ma szans, żeby źle wyszło. Przydałaby się też niestety lampa zewnętrzna, bo z tą wbudowaną wiele nie zwojujesz. Taki już jest urok lustrznek, że body to jakieś początkowe 20% wydatku na sprzęt .

A tak wogóle wszyscy nowi użytkownicy lustrzanek cyfrowych zapomnijcie i jakichkolwiek trybach poza M, Av i Tv jak chcecie nauczyc się robic zdjęcia tym sprzętem.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 20-03-2007 o 10:51
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Jaki portret, zapomnijmy o trybach auto!!! Takich trybów to można było sobie używac w "kieszonkowcach". Czym się różni tryb Portret od AUTO???????

A ja zachodzę w głowę po co dali P .
    Panowie, nie róbcie chłopakowi mętliku w głowie. Jak chce robic zdjęcia z lampą w pomieszczeniach to tylko tryb M i nic więcej!!!
    Było już tego sporo na tym forum, a ja jeszcze raz powtórzę:
    Tryb M, ISO400-800 (w zależności od światła zastanego), 1/60s, F4-8, lampa +1/3(2/3)EV, dodatkowo dobrze robic w RAWach (balans bieli wtedy nie ma znaczenia) i nie ma szans, żeby źle wyszło. Przydałaby się też niestety lampa zewnętrzna, bo z tą wbudowaną wiele nie zwojujesz. Taki już jest urok lustrznek, że body to jakieś początkowe 20% wydatku na sprzęt .

A tak wogóle wszyscy nowi użytkownicy lustrzanek cyfrowych zapomnijcie i jakichkolwiek trybach poza M, Av i Tv jak chcecie nauczyc się robic zdjęcia tym sprzętem.
    Ok. Ale przyznasz, że na początek może być. Kolega się doszkoli, potrenuje i nauczy się korzystać a lustra tak jak należy.

Pozdrawiam,
    Jurek.

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Ok. Ale przyznasz, że na początek może być. Kolega się doszkoli, potrenuje i nauczy się korzystać a lustra tak jak należy.
    zeby tylko sie nie przyzwyczail.
    400d to moje pierwsze lustro a kupujac wiedzialem co biore i od poczatku robilem na M. IMHO najlepiej jest uczyc sie na M a nie na auto lub trybach tematycznych.
    Ostatnio edytowane przez blum ; 20-03-2007 o 18:27

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Masz rację ale uważam, ze skok z AUTO na Mmoże doprowadzić do zniechęcenia w początkowaj fazie.
    Nie wiem czy to taka chańba ale ja używam AV (w większości przepadków) lub TV, i póki co odpowiada mi to. :-)

Pozdrawiam,
    Jurek.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Ale przecież na P albo Portret nie ma się w czym szkolic. Toż to taka sama automatyka jak Auto . Nie pozwala dowolnie wybierac ani czasu ani przysłona a chyba są to najważniejsze czynniki w fotografii!

Masz rację ale uważam, ze skok z AUTO na Mmoże doprowadzić do zniechęcenia w początkowaj fazie.
    Nie wiem czy to taka chańba ale ja używam AV (w większości przepadków) lub TV, i póki co odpowiada mi to. :-)
    Av i Tv niestety nie w zestawienie z lampą (tylko specyficzne sytuacje), chyba, że lampa służy tylko do rozjaśnienia cieni. W większości przypadków w trybie Av gdy jest ciemno aparat da za długi czas i zdjęcie wyjdzie poruszone.
    A Tv z lampą to się robi zdjęcia na OSie Karowa Warszawskiej Barbórki jak jest ciemno .
    Do zniechęcenia prędzej doprowadzi tryb Auto jak autor zacznie oglądac zdjęcia i okaże się, że wychodzą gorsze niż z jego kompaktu, który miał wcześciej. Niestety.

Moje propozycje (choc nie są to reguły):
    M - zdjęcia wewnętrzne z lampą, zewnętrzne z dużym kontrastem (pomiar, obliczenia itp.)
    Av - większośc przypadków tzn. krajobrazy, spacery itp., gdy chcemy skorzystac z głębi ostrości - małej lub dużej.
    Tv - wszędzie tam, gdzie zależy nam na rozmyciu, lub zatrzymaniu chwili.
    Zresztą każdy gdy trochę pocwiczy sam dojdzie jak z tego wszystkiego korzystac.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 20-03-2007 o 19:08
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ok. Zgoda, mnie przekonałeś :-) ale wytłumacz koledze Tomek2507 żeby "uczył się pływać nie umiejąc wcale" na środku oceanu :-)
    Według mnie opcji powoli da lepsze rezultaty.
    Pozdrawiam,
    Jurek.

Pozdrawiam,
    Jurek.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów