Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Wybór dslr - prosba o opinię

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Wybór dslr - prosba o opinię

Mam pewien dylemat i chciałbym was poprosić o opinię. Kupiłem 2 tyg temu 20D, ale wrócił do dostawcy - wszystkie moje obiektywy nie ostrzyły poprawnie. To nie był FF czy też BF - po prostu nie dawało się zrobić ostrego zdjęcia. Ponieważ dostca nie miał innej 20-ki na wymianę, dał mi na weekend 10D z gripem (prawie nieużywany 2700 zdjęć). Po zrobieniu wszyskich możliwych testów okazało się, ze nie mam FF ani BF i w zasadzie jest OK. Oczywiście, dokładność AF daje dużo do życzenia, ale ten typ tak ma i już. Teraz mam pewien dylemat - czy dokładność AF w 20D jest na tyle lepsza od 10D, aby dopłacać 1700 PLN różnicy do 20D. Nie pytam o inne różnice pomiedzy 10d i 20d, bo to akurat miałem mozliwość sprawdzić mając 20D. Chodzi mi tylko i wyłącznie o dokładność AF. Jeśli przyjmiemy, że 10D trafia AF-em 4-5 razy na 10, to jak jest u was z "celnością" 20d?

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

U mnie ciezko powiedziec, bo nie dysponuje statywem. Przy krotkich czasach nie zauwazylem zadnych kiksow AF, przy tych dluzszych zdarzaja sie... ale te jestem sklonny zaliczyc jako zdjecia poruszone.
    Na twoim miejscu bralbym 20-tke, dysponujac takim arsenalem optyki praktycznie nie masz na co oszczedzac

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Wybór dslr - prosba o opinię

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Jeśli przyjmiemy, że 10D trafia AF-em 4-5 razy na 10, to jak jest u was z "celnością" 20d?
    Jak juz gdzies pisalem - puknijcie sie w glowe z tymi uogolnieniami. To ze trafiles na felerny egzemplarz, nawet pare razy pod rzad (pisze ogolnie - do marudzacych na AF a ne tylko do Arkana) nie znaczy ze WSZYSTKIE 10D i WSZYSTKIE 20D tak maja i roznia sie miedzy soba tylko procentem trafien.
    Moj 10D ma 90% trafien AF. Pozostale 5% to wina fotografa i jeszcze 5% to wtedy gdy podpinam Sigme.
    I nie tylko moj 10D nie ma problemow z AF wiec wg mnie CHORE jest uogolnianie ze WSZYSTKIE 10D czy 20D maja problemy z AF.
    Jest to kwestia konkretnych egzemplarzy a nie calej serii czy wrecz wszystkich dSLR

Dlatego takie "przyjecie" jak twoje wyzej jest nietrafione bo nie mozna tak uogolniac - juz moj (i Czachy, i chyba Moriego o ile dobrze pamietam) 10D obala ta teze o ilosci trafien na 10 - mozesz ja stosowac tylko do konkretnych egzemplarzy a nie 10D ogolnie.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Zgadzam się z Vitezem. Jeśli zależy Ci na dobrym ostrzeniu i jesteś gotów za to dopłacić - to weź te 1700, idź do "realnego" sklepu i przebieraj body dotąd, aż trafisz na dobre.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    I nie tylko moj 10D nie ma problemow z AF wiec wg mnie CHORE jest uogolnianie ze WSZYSTKIE 10D czy 20D maja problemy z AF.
    Aby zbliżyć się do prawdy obiektywnej - czy możemy wobec tego napisać, że wszystkie znane Ci 10D nie mają problemów z AF, a wszystkie znane mi, mają?

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Aby zbliżyć się do prawdy obiektywnej - czy możemy wobec tego napisać, że wszystkie znane Ci 10D nie mają problemów z AF, a wszystkie znane mi, mają?
    Tylko podpisać się pod tym mogę.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki wszytkim za opinie
    praktycznie nie masz na co oszczedzac
    no niby tak, ale za różnice kupiłbym sobie Sigmę 20/1.8 :P
    Vitez, jakie chore, jakie uogólnianie . Pytanie dotyczyło prównania dokładności AF w dobrze działających egzemplarzach 10d i 20d. Jeśli 10D ma tak rewelacynie dokładny (90%) AF, to skąd tyle opinii świadczących o tym, że tak nie jest? Nawet na tym forum były opinie po przesiadce typu "nareszcie dokładny AF". Wiesz, jeśli chcesz to pożyczę Ci 135/2 i 85/1.8 do wypróbowania. Postaraj się zrobić serię portretów używając 135 f2.8 z odległości powiedzmy 3-4 metrów. Jeśli trafisz ostre oko w 90% to bardzo chętnie przyznam Ci publicznie rację, że myliłem się co do pracy AF w 10d.
    to weź te 1700, idź do "realnego" sklepu i przebieraj body dotąd, aż trafisz na dobre.
    Mam taka mozliwość w Interfoto, ale generalnie ta 10-ka, którą sprawdzam lepiej ostrzy od 20-ki którą miałem, więc po prostu się zastanawiam czy jest sens dalej szukać. Nie miałem nigdy w rękach dobrej 20-ki więc brak mi odniesienia do podjęcia decyzji - stąd moje pytanie.
    A czy to nie jest tak Jurku, że z jasnymi, długimi szkłami (z tego co pamiętam używasz 200/2.8 ) cała niedoskonałość AF jest po prostu lepiej widoczna? Jak podpinam 24-70 i go przymknę do 5.6 to jest OK, ale jak wezmę 135 i robię f2.8 to już tak różowo nie jest.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

to weź te 1700, idź do "realnego" sklepu i przebieraj body dotąd, aż trafisz na dobre.
    Mam taka mozliwość w Interfoto, ale generalnie ta 10-ka, którą sprawdzam lepiej ostrzy od 20-ki którą miałem, więc po prostu się zastanawiam czy jest sens dalej szukać. Nie miałem nigdy w rękach dobrej 20-ki więc brak mi odniesienia do podjęcia decyzji - stąd moje pytanie.
    To może inaczej: czy "ta 10tka" ostrzy wystarczająco dobrze jak na Twoje potrzeby? Jeśli tak - to bierz. Jeśli nie - szukaj dalej

A co do różnicy 10D/20D - ja akurat (z powodów widocznych w stopce ) mogę coś na ten temat powiedzieć. Moim skromnym zdaniem mój 10D po porządnej kalibracji ostrzy praktycznie równie dobrze jak 20D. Jedyny, niezrozumiały, feler to lekki BF przy 70-200@70 - ale chyba po prostu nie da się ustawić body tak, żeby działało ze wszystkim

Napisałem "równie dobrze" w sensie "równie dokładnie" - bo 20D jest jednak ociupinę szybszy. Jednak nie na tyle, żeby miało to mieć jakieś znaczenie przy wyborze aparatu, jeśli inne kryteria (fps, ISO) nie sa dla Ciebie wazne.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A czy to nie jest tak Jurku, że z jasnymi, długimi szkłami (z tego co pamiętam używasz 200/2.8 ) cała niedoskonałość AF jest po prostu lepiej widoczna? Jak podpinam 24-70 i go przymknę do 5.6 to jest OK, ale jak wezmę 135 i robię f2.8 to już tak różowo nie jest.
    Mnie się wydaje, że to ma mniejszy związek z długością ogniskowej, a większy z ilością światła w ogóle, oraz z kontrastem fotografowanego motywu. Otwieranie do f/2.8 następuje częściej z potrzeby (widzę ciemność) aniżeli z chęci zmniejszenia głębi ostrości. W związku z tym może to prowadzić do fałszywych wniosków.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co do różnicy 10D/20D - ja akurat (z powodów widocznych w stopce ) mogę coś na ten temat powiedzieć. Moim skromnym zdaniem mój 10D po porządnej kalibracji ostrzy praktycznie równie dobrze jak 20D. Jedyny, niezrozumiały, feler to lekki BF przy 70-200@70 - ale chyba po prostu nie da się ustawić body tak, żeby działało ze wszystkim

Napisałem "równie dobrze" w sensie "równie dokładnie" - bo 20D jest jednak ociupinę szybszy. Jednak nie na tyle, żeby miało to mieć jakieś znaczenie przy wyborze aparatu, jeśli inne kryteria (fps, ISO) nie sa dla Ciebie wazne.
    Dzięki Muflon, decyzja podjęta - 10D zostaje . Poczekam na 30/40D :wink:

Dziekuje wszystkim za opinie.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów