Mam pytanie do wszystkich którzy robią zdjęcia parom młodym. Od bodajże 3 tygodni staram się zdecydować na kupno dłuższego zooma do uzupełnienia zakresu ponad 70mm. I niech mnie szlag nie potrafię wybrać, w grę wchodzą tylko L-ki 70-200 ale moje wachania decyzji są jakbym w ciąży był, od F2.8 IS do F4 przeglądałem stosy zdjęć z 5D i wszystkich tych obiektywów, przeglądałem moje zdjęcia z różnych kościołów w celu sprawdzenia światła a na końcu zwracam się do was koledzy ... czy używacie w kościele któregoś z tych tele ?
Nie martwi mnie waga - z tym sobie poradzę dlatego 2.8 IS jest bardzo naturalnym wyborem ... ale ... czy oby to nie będzie za mało ? w większości kościołów średnio wyjdzie na 2.8 zakładam 1/30 na iso 800 wiem że da się tym zrobić zdjęcie ale czy z waszych doświadczeń nie wynika, że często młodzi będą poruszeni ? i może palnąć to w krzaki i kupić zwykłego F4 na plener a zamiast tego dokupić 85 1.8 i 135 2 ? chciałbym uniknąć kupowania niepotrzebnego sprzętu który będę musiał nosić i chodzi mi raczej o ilość a nie o wagę.
Może wywiąże się z tego jakaś rozmowa która rozwieje moje wątpliwości.