Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Jakie dobre szkło do 30D?Help

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Jakie dobre szkło do 30D?Help

Witam wszystkich!
    Od wczoraj jestem w posiadaniu 30D.Przesiadłem się z KM 7D.
    Czy ktoś byłby tak uprzejmy i poleciłby mi uniwersalny zoom (17-40,17-50,17-70itp) za rozsądną cenę.Dodam tylko że pożyczyłem od kolegi 17-40L f4 i po zrobieniu kilku fotek wydaję mi się że jest w porządeczku.Czy polecacie na początek to szkło czy też możecie zasugerować coś w stylu sigma albo insze wynalzki z których byłbym zadowolniony?Poprzednio uzywałem KM 17-35 f2.8-4 naprawdę dobre soczewki-ten obiektyw zamieniłem za tamrona 28-75 f2.8 w którym kilka rzeczy (poza ostrością) mi nie pasowało.Czy lepiej coś z oryginału Canona czy nie koniecznie.Mogę wydać tak max 1500-2500.
    Chętnie poczytam opinię doswiadczonych w tym temacie pstrykaczy.
    Aparat Foto

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Jeżeli podoba Ci sie to co uzyskałeś z 17-40 Canona to beż to szkiełko i sprawa załatwiona. Natomiast jakbyś potrzebował szerzej to mogę polecić Tokinę 12-24, mam ją od kilku dni i wrażenia bardzo pozytywne (cena/jakość na bardzo przyzwoitym poziomie).
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Potrzebuję raczej i szeroki kąt i lekkie zbliżenie-pstrykam czasem śluby,fotografuję krajobrazy.Tokina,hm..Problem polega na tym czy np zapłacić 1500 i kupić sigmę tokinę a resztę odłożyć na kupkę(na 80-200L4).
    Jak pisałem tamron jakościowo mnie nie przekonał więc nie wiem co o takich obiektywach niezależnych firm sądzić.Nie chciałbym żeby taka sytuacja się znów powtórzyła
    Aparat Foto

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał32 Zobacz posta
    Problem polega na tym czy np zapłacić 1500 i kupić sigmę tokinę a resztę odłożyć na kupkę(na 80-200L4).
    jesli bedziesz potrzebowal 70-200 to bralbym tamrona i wczesniej kupil kolejne szklo.. zawsze potem mozesz dozbierac i kupic cos zamiast tamrona ale do tego czasu bedziesz mial 2 dobre jakosciowo szkla a nie 1..

Jak pisałem tamron jakościowo mnie nie przekonał więc nie wiem co o takich obiektywach niezależnych firm sądzić.Nie chciałbym żeby taka sytuacja się znów powtórzyła
    ale czym Cie nie przekonal - wykonaniem, jakoscia optyczna, AF-em mialem 2 tamrony i bylem z nich bardzo zadowolony.. teraz zebralem kase i wymienilem je na co innego tylko dlatego, ze 17-35 byl za waski na cropie a 28-75 dublował sie ogniskowymi z innymi szklami.. ale w dlaszym ciagu mam o nich bardzo dobra opinie.. aha, w dalszym ciagu 2 z moich obiektywow to szkla firm niezaleznych i nie mam najmniejszych powodow do narzekan..

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Potrzebuję raczej i szeroki kąt i lekkie zbliżenie-pstrykam czasem śluby,fotografuję krajobrazy.Tokina,hm..Problem polega na tym czy np zapłacić 1500 i kupić sigmę tokinę a resztę odłożyć na kupkę(na 80-200L4).
    Jak do ślubów, to wg specjalistów najlepiej sie sprawdza 24-70 L 2,8, różne zdania są na temat zastosowania w tej dziedzinie 24-105 L 4. Obydwa bardzo dobre optycznie. Dodam od siebie, że 12-24 to zakres ogniskowych, który po cropie również znajduje zastosowanie w kościele. Szkła Canona są w stosunku do producentów niezależnych znacznie droższe i tylko od Ciebie zależy czy wolisz zapłacić więcej i mieć "oryginał" czy zadowolisz sie "podróbką" za mniejszą kwotę.

Apropos 80-200 - to nie wiem, myślę że chodziło o 70 - 200, to bardzo dobry obiektyw a jego stosunek pod względem jakość/cena to rewelacja. Wszystko zależy co potrzebujesz. Miałem 70-200 przez ponad rok w komplecie z Tamronem 28-75 doskonała zabawa, świetne zdjęcia. Jednak dla mnie trochę za wąsko. Zmieniłem na Tokinę 12-24 i Canona 24-105. Nie wykluczam, że za jakiś czas dokupię coś dłuższego, lecz będzie to raczej 100-300 Canona.
    Ostatnio edytowane przez SdoubleU ; 17-03-2007 o 16:02
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ale czym Cie nie przekonal - wykonaniem, jakoscia optyczna, AF-em mialem 2 tamrony i bylem z nich bardzo zadowolony.. teraz zebralem kase i wymienilem je na co innego tylko dlatego, ze 17-35 byl za waski na cropie a 28-75 dublował sie ogniskowymi z innymi szklami.. ale w dlaszym ciagu mam o nich bardzo dobra opinie.. aha, w dalszym ciagu 2 z moich obiektywow to szkla firm niezaleznych i nie mam najmniejszych powodow do narzekan..[/QUOTE]

Nie przekonał mnie kolorystyką zdjęć-może powiesz jest balans bieli który trzeba ustawić itp itd...Ok tylko te same sytuacje po założeniu uryginału KM choć troszkę jakby ciemniejszego bo 2,8-4 to niebo a ziemia,wręcz ho ho.Więc się jakoś dziwnie uprzedziłem do tamrona.A wykonanie to swoją drogą.Choć 17-35 KM też nie był nie wiadomo jaki.
    Aparat Foto

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Ok tylko te same sytuacje po założeniu uryginału KM choć troszkę jakby ciemniejszego bo 2,8-4 to niebo a ziemia,wręcz ho ho.Więc się jakoś dziwnie uprzedziłem do tamrona.A wykonanie to swoją drogą.Choć 17-35 KM też nie był nie wiadomo jaki.
    No tak tylko że ten obiektyw KM 17-35 2.8-4 to jest dokładnie ten sam obiektyw co Tamron 17-35 2.8-4 tylko w innym opakowaniu

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    Jak do ślubów, to wg specjalistów najlepiej sie sprawdza 24-70 L 2,8, różne zdania są na temat zastosowania w tej dziedzinie 24-105 L 4. Obydwa bardzo dobre optycznie. Dodam od siebie, że 12-24 to zakres ogniskowych, który po cropie również znajduje zastosowanie w kościele. Szkła Canona są w stosunku do producentów niezależnych znacznie droższe i tylko od Ciebie zależy czy wolisz zapłacić więcej i mieć "oryginał" czy zadowolisz sie "podróbką" za mniejszą kwotę.

Apropos 80-200 - to nie wiem, myślę że chodziło o 70 - 200, to bardzo dobry obiektyw a jego stosunek pod względem jakość/cena to rewelacja. Wszystko zależy co potrzebujesz. Miałem 70-200 przez ponad rok w komplecie z Tamronem 28-75 doskonała zabawa, świetne zdjęcia. Jednak dla mnie trochę za wąsko. Zmieniłem na Tokinę 12-24 i Canona 24-105. Nie wykluczam, że za jakiś czas dokupię coś dłuższego, lecz będzie to raczej 100-300 Canona.

24-70 Tu brakowałoby mi szerokiego kąta wszak 24x1,6 to już się rozchodzi.
    Poza tym 2,8-nie tyle jeszcze nie nazbierałem. a jednak 17-40 myslę dałby mi większy komfort pracy.
    Oczywiście chodziło mi o 70-200 i fajnie że chwalicie tego 70-200-czyli wiem co będzie kolejnym po szerokim zoomie.
    A propos podróbek-chyba bardziej leżą mi w ręku oryginały-jestem też jakby trochę sprzęciażem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
    No tak tylko że ten obiektyw KM 17-35 2.8-4 to jest dokładnie ten sam obiektyw co Tamron 17-35 2.8-4 tylko w innym opakowaniu
    Aha ale czy na pewno...
    a ten 17-50 f2.8?
    Ostatnio edytowane przez Rafał32 ; 17-03-2007 o 18:32 Powód: Automerged Doublepost
    Aparat Foto

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Aha ale czy na pewno...
    a ten 17-50 f2.8?
    Na fotopolis kiedyś o tym czytałem, zdaje się że fotograf niedzielny o tym pisał. Tamron robił jeszcze jakieś szkło dla Minolty ale nie bardzo pamiętam jakie.
    Co do 17-50 Tamrona to zdana są podzielone, jest taki długi wątek na forum co lepsze Tamron czy 17-40 Canona http://www.canon-board.info/showthre...ighlight=17-40. Ja mam 28-75 i z analogiem działa rewelacyjnie jak na moje potrzeby, z cyfrą jest nieraz gorzej ale to raczej wynika z moich umiejętności niż z jakości tego obiektywu.
    Robiłem ostatnio kilka zdjęć 17-40 pożyczonym od kolegi i uważam że ten obiektyw jest super. Tylko że mi bardziej potrzeba coś szerszego i coraż częściej zaczynam patrzeć w stronę 10-22 Canona

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No ja też kiedyś czytałem że tamron robił szkła dla minolty.Ale uwież mi te zdjęcia z 28-75 były jakieś plastikowe,żółte.A może mi się taki egz trafił.Kolega ma 5D i uzywa tegóż własnie tamrona-i chwali i chwali i chwali...;-)
    Dzieki Diabeł za pokierowanie na forumową dyskusję.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No i jak zwykle jeden lubi żonę drugi teściową....Myśle że ci co narzekają na 17-40L tak naprawdę mówią co wiedzą ale nie wiedzą co mówią .Natomiast skłonny byłbym wierzyć że tamron wypada gorzej mimo że nieco jaśniejszy
    Ostatnio edytowane przez Rafał32 ; 17-03-2007 o 19:38 Powód: Automerged Doublepost
    Aparat Foto

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów