Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Jakie dobre szkło do 30D?Help

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał32 Zobacz posta
    Natomiast skłonny byłbym wierzyć że tamron wypada gorzej mimo że nieco jaśniejszy
    roznie to z tym jest - np TU zdjecia mowia co innego.. ale wiadomo - sztuka sztuce nierowna..

Nie przekonał mnie kolorystyką zdjęć-może powiesz jest balans bieli który trzeba ustawić itp itd
    i tu masz racje - Tamron daje troche inny, bardziej zolty "zafarb".. robilem kiedys fotki tego samego przedmiotu roznymi szklami i faktycznie - drobne roznice byly widoczne.. wiec jesli:

17-40 myslę dałby mi większy komfort pracy.
    to mysle ze masz juz odpowiedz

Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
    Tylko że mi bardziej potrzeba coś szerszego i coraż częściej zaczynam patrzeć w stronę 10-22 Canona
    hehe, i dobrze patrzysz - od 2 dni ciesze sie nim jak dziecko - perspektywa przez to szklo jest niesamowita :grin:

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    hehe, i dobrze patrzysz - od 2 dni ciesze sie nim jak dziecko - perspektywa przez to szklo jest niesamowita :grin:
    W wypadku szerokiego zooma uważam, za zbędny wydatek, kupowanie Canona. Tokinę o podobnych walorach można kupić prawie za 1/2 ceny.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A możesz zapodać jakąś fotkę z tej Tokiny?
    Wogole jak ona pracuje,mechanika,optyka,kolorystyka
    Aparat Foto

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    W wypadku szerokiego zooma uważam, za zbędny wydatek, kupowanie Canona. Tokinę o podobnych walorach można kupić prawie za 1/2 ceny.
    1,8k za Tokine kontra 2,5k za Canona.. przy takich kosztach wole juz doplacic i miec szybszy i pewniejszy af, 10mm zamiast 12mm, mniejsze abberacje ktore w Tokinie sa IMHO zdecydowanie za duze.. w Canonie jedynym minusem jaki zauwazylem to winieta ktora jednak znika po lekkim domknieciu.. u mnie te kilka kwestii przewazylo na korzysc Canona..

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

[QUOTE=Kubak82;295690]roznie to z tym jest - np TU zdjecia mowia co innego.. ale wiadomo - sztuka sztuce nierowna..

Ciekawy test nawet nie jest tak źle a może nawet jest nieźle z tym tamronem....
    Kurza stopa już mam znowu małe wątpliwości....
    Na allegro nie ma w czym przebierać jeśli chodzi o takiego tamraka.A może 17-50?
    Może juz pytałem..
    Albo sigma..Uzywa ktoś z Was SIGMY Panowie?
    Ostatnio edytowane przez Rafał32 ; 17-03-2007 o 23:30
    Aparat Foto

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

1,8k za Tokine kontra 2,5k za Canona.. przy takich kosztach wole juz doplacic i miec szybszy i pewniejszy af, 10mm zamiast 12mm, mniejsze abberacje ktore w Tokinie sa IMHO zdecydowanie za duze.. w Canonie jedynym minusem jaki zauwazylem to winieta ktora jednak znika po lekkim domknieciu.. u mnie te kilka kwestii przewazylo na korzysc Canona..
    a masz jakieś porównanie co do budowy tokiny i tego Canona? Który jest solidnieszy. Tokiną się bawiłem i jak to to Tokina z serii pro jakość wykonania super. Gdzie zakupiłeś tego Canona? Ja szukam jakieś ciekawej oferty na ebay-u

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Ciekawy test nawet nie jest tak źle a może nawet jest nieźle z tym tamronem....
    Kurza stopa już mam znowu małe wątpliwości....
    Na allegro nie ma w czym przebierać jeśli chodzi o takiego tamraka.A może 17-50?Może juz pytałem..
    Rafal, ja bralem 17-35 bo mialem juz wczesniej 28-75 i chcialem jakies szklo do uzupelnienia szerokiego kata.. Ty mozesz spokojnie brac 17-50.. ja kiedys swojego dawnego 28-75 kupowalem u Cichego - mozesz do niego napisac, sprawdzi Ci szko przed wysylka.. masz tez kupe sklepow internetowych.. moze masz jakis sklep foto w poblizu - idz, podepnij i sprawdz czy to szkielko Ci pasuje.. jesli nie chcesz od razu wydac fortuny na szklo a zalezy Ci na fajnych zdjeciach to T 17-50 jest bardzo dobrym wyborem :-)

Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
    a masz jakieś porównanie co do budowy tokiny i tego Canona? Który jest solidnieszy. Tokiną się bawiłem i jak to to Tokina z serii pro jakość wykonania super. Gdzie zakupiłeś tego Canona? Ja szukam jakieś ciekawej oferty na ebay-u
    Tokina na pewno jest solidniejsza - tu nie ma o czym dyskutowac :-) .. Tokina to pancerne szkielko podczas gdy Canon ma obudowe plastikowa.. mimo wszystko nie jest to jakis badziew - obudowa jest zwarta, obiektyw nie wysuwa sie w czasie ogniskowania itp.. jesli nie planujesz rzucac szklem to bedzie ok

kupilem go w sklepie fotorex (na allegro pod nazwa fotospektrum).. mieli do niedawna aukcje z tym Canonem.. odebralem osobiscie i przetestowalem przed zaplata.. jesli chcesz jakies szczegoly (cena, telefon itp) to pisz na PM
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 17-03-2007 o 23:36

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No tak Cichy mieszka w Poznaniu więc daleko nie mam.
    Jeszcze się z tym przespię.
    Dzięki za wszystko
    Aparat Foto

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Tokina na Ebay to niecałe 1400 z przesyłką - teraz jest korzystny kurs dolara. Wiem Canon to Canon ale ta Tokina zbiera same pozytywne opinie jeśli chodzi o optykę, co potwierdzam organoleptycznie. Jeżeli natomiast chodzi o jakość wykonania to narazie (kilka dni) wszystko wydaje się ok, jedyne co mnie zdziwiło to przełącznik MF/AF ale co tam.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

ale ta Tokina zbiera same pozytywne opinie jeśli chodzi o optykę, co potwierdzam organoleptycznie.
    i ja sie z tym zgadzam :smile: .. problemem dla mnie zawsze byly jednak (na pierwszym miejscu) abberacje - jakos jest to "wizytówka" Tokiny a szkoda.. i o ile robiac rawy mozna je w miare latwo usunac to w jpg jest juz wiecej roboty a ja np. robie pol/pol raw i jpg.. mam jakas dziwna awersje na te fioletowe obwodki

Wiem Canon to Canon.
    sprzeciarzem nie jestem - to moj pierwszy Canon w kolekcji

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów