Witam
Niechce brac kita tylko cos lepszego, w miare uniwersalnego, jasne i niezbyt drogie![]()
Witam
Niechce brac kita tylko cos lepszego, w miare uniwersalnego, jasne i niezbyt drogie![]()
Stary temat jak świat,przejrzyj raczej archiwum.Jedyną sensowną opcją w dobrej cenie jest tamron28-75
Ja proponuje od ogorkow z biedronki. tylko ma jedna wade, duzy gwint na filtry. Poza tym jest bardzo jasny!
A tak na serio to sprobuj Sigme 17-70. Bedziesz mial i szeroko i dlugo. Szklo co prawda nie jest 2.8 na calej dlugosci bo ma swiatlo 2.8-4.5 ale co z tego ze Tamron jasny skoro i tak dopiero przymkniety do 4 bedzie ci dawal satysfakcjonujacy obraz
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Z dwojga złego moim zdaniem, dużo lepszy jest tamron i chyba w 28-75 AF sprawia mniej kłopotów ( w porównaniu do 17-50), ale będzie ci brakowało szerokiego kąta. Myślę, ze te ~100zł za kita warto dać, który to uzupełni i na szerokim końcu nie jest taki zły.
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
Jesli juz bedziesz sie na kita decydowal to popatrz za tym modelem ktory ma USM. Zawsze ciut lepszy
Jarek
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Wielkie dzieki za podpowiedzi tamron zaczynający się od 28 jest jedna za waski. 17-70 nie patrzylem, ale w takim razie poszukam o nim cos wiecej. Dzięki raz jeszcze, archiwum oczywiscie rowniez przejrzalem
Pozdrawiam:rolleyes:
ale co z tego ze Tamron jasny skoro i tak dopiero przymkniety do 4 bedzie ci dawal satysfakcjonujacy obraz -- Bzdura totalna,używam tego szkła i na 2.8 jest ostro
Szymon. Nudzi mnie to ciagle pisanie o Tamronie i po prostu olewam. Masz ostro to sie ciesz. U mnie na 2.8 jest super ostry do powiedzmy 1,5 metra odleglosci wiec i portret super ostro zrobie. A powyzej juz sie zaczyna drabinka. I wiele osob tutaj potwierdzilo. Moze akurat ty nalezysz do tej grupy szczesliwcow ktore posiada idealne szklo.
Wiele osob ma problemy z tym szklem i przymyka je . Proponuje zalozyc watek o ostrosci Tamrona na pelnej dziurze i ustalenie konkretnego motywu (ktory kazdy bedzie w stanie zrobic) i wrzucenie fotek. Zobaczymy jaka bedzie rozpietosc w jakosci.
Jarek
fakt,rozpiętość jakościowa tego obiektywu to katastrofa.Pamiętam jak sposobiłem się do kupna tego sprzętu,drżałem ze strachutrzeba trafić i tyle