Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Zakup Eos 400 D do Canon FE 400/5.6 L USM

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Tak jest w istocie, możesz podjechać. Ten sklep ma podwójne oblicze, czysto internetowe z wrzucaniem do koszyka itd. i klasyczne ale oparte na zasadach internetowych. Podjeżdzasz, wybierasz, możesz sprawdzić w ramach poseji jest spory ogród akurat dobry dla twojego obiektywu, a przedtem możesz umówić sie na telefon. Jak czegoś nie ma sprowadzą. Kupiłem tam 2 obiektywy i aparat zadowolenie 100%, do 10 możesz zwrócić lub wymienić, ja 70-300IS wymieniałem 3 razy, wszystkie mialy "portrait issue" i nie kupiłem, 0 stresu.

Powodzenia, swnw
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Do 10 ni oczywiście

swnw.
    10 dni ! , to chyba pogoda, która sie zmienia
    Wszystko jest na stronie, płacąc gotówką masz taki rabat jakbyś kupowal przez internet.
    swnw.
    Ostatnio edytowane przez swnw ; 16-03-2007 o 23:40 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    ja 70-300IS wymieniałem 3 razy, wszystkie mialy "portrait issue" i nie kupiłem, 0 stresu.
    Tak na wszelki wypadek, jakbyś nie wiedział:

http://www.usa.canon.com/consumer/co...&modelid=11922

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nasir Zobacz posta
    Witam wszystkich
    Na początku napiszę że jestem w trakcie zmiany systemu. Co mnie do tego skłoniło to dłuższa historia, ale nie o tym.
    [...]
    No dobra to teraz gadaj co Cię skłoniło do zmiany, bo to ciekawsze jest .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No dobra to teraz gadaj co Cię skłoniło do zmiany, bo to ciekawsze jest .
    Cóż. Nie ma w tym nic ekscytującego
    Jednym słowem pech, własne błędy.

Pozwólcie że wypunktuję błędy i przemyślenia :

1. Podobała mi się puszka Dynax5 (nieźle się zaczyna )
    2. Kupiłem Dynaxa plus kitowy 75-300 i dalej nie maiłem kasy na lepsze szkło.
    3. jak miałem kasę na lepsze szkło 200/2.8 Apo + tc 2x to okazało się że w Polsce raczej brakuje białych szkieł do minolty i ceny są wysokie. Trzeba ściągać używane z Niemiec USA
    4. Kiedy kupiłem używane szkło z niemieckiego Ebay, okazało się później że było serwisowane już kiedyś i panowie z serwisu tak skleili to szkło że nie można się do niego dostać, a mi zablokowała się metalowa osłona pierścienia ostrości i ciężko było ostrzyć ręcznie. Obiektyw okazał się nie do naprawy. Na szczęście mam małe palce i jakoś wciskam palce w szparę i jakoś mogę ostrzyć ręcznie, niestety wygodne to nie jest.
    5. Obiektyw 200/2.8 Apo +tcx2 też rewelacyjny nie był z powodu TC . Jak to ktoś określił fotki z takiego zestawu były na poziomie zooma klasy średniej.

6. Pojawiła się szansa na wejście w system cyfrowy i pokusa na znalezienie dobrego szkła w innym systemie na które nie musiałbym oddawać nerki.

7. No i padło na 400/5,6 L USM. Czytałem sporo o nim w różnych miejscach. Np: tekst Kubamana i mam nadzieję że jego jakość jest rzeczywiście dobre szkło.

Kubaman. Czytałem też Twoją historię o 4 obiektywach

8. Jest jeszcze 400/4.5 APO G Minolty, ale to jest obiektyw fantom. Trudne do dostania w kraju i zagranicą. W Niemczech jest b. drogie. Około 1400 euro za używany sprzęt na Ebay , a ja nigdy już nie kupię używanego szkła.

9. Cyfra Sony Alfa mnie nie zachwyciła. Słaba jakość dla ISO400 i wyższe.
    Dodatkowo lustro strzela jak armata. No i serwis Sony, choć zauważyłem że Canon i Nikon też nie mogą się pochwalić w tym temacie.

Wszystkie te czynniki mnie skłoniły do podjęcia decyzji o kupnie nowego dobrego szkła w USA i doczepić do szkła cokolwiek czyli EOS400D.
    Nie jest to super puszka, ale finanse ograniczone i nie będę się zarzynał
    Do tego trzeba jeszcze dokupić kartę sandisk + dobry statyw który zmniejszy wydatnie ilość nieporuszonych fotek i będzie można go szybko użyć w warunkach bojowych Wszystko to kosztuje.

Jak napisali koledzy powyżej jest do dobre przemyślenie o dobrym szkle i słabszej puszce, ale za te przemyślenia musiałem zapłacić drogie korepetycje.

Jeśli więc ktoś myśli że na dłużej zajmie się fotografią niech od razu zbiera na dobre szkło według jego potrzeb (portret, macro, tele...). Czyli zanim ktokolwiek wejdzie w system, należy poczytać przede wszystkim o szkłach :
    1. jakość
    2. cena
    3. dostępność.

Zwłaszcza poczytać o tych lepszych szkłach jeśli chce się brnąć dalej

Dalej można biegać po puszkę

Systemem Minolty zaopiekuje się moja kochana Małżonka, która sama przekonała mnie że trzeba kupić dobre szkło - chodzi o finanse bo ja sobie sam odmawiałem
    Uff, no i to tyle jak na początek
    Ostatnio edytowane przez Nasir ; 17-03-2007 o 11:18

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

....
    Systemem Minolty zaopiekuje się moja kochana Małżonka, która sama przekonała mnie że trzeba kupić dobre szkło - chodzi o finanse bo ja sobie sam odmawiałem
    Uff, no i to tyle jak na początek
    No jedno masz juz "najwyższej jakości" Małżonkę! Po prostu skarb.Szczęściarz!
    pozdrawiam
    janusz

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cóż. Nie ma w tym nic ekscytującego
    Jednym słowem pech, własne błędy.
    [...]
    Dzięki za tę historię. Rzeczywiście pech . Co do puszki to się nie przejmuj, nie będziesz musiał przynajmniej dużo dźwigać .

szymcik - wyjatkowo nietrafione porównanie. Muflon zresztą ujął to najlepiej.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Domyślnie

Chciałbym ponowić jeszcze pytanko które zadałem na początku.
    Czy wyświetlacz w aparacie wystarczy aby orzec o FF/BF lub jego braku, czy potrzebny jest laptop ?
    Cytat Zamieszczone przez januszP. Zobacz posta
    No jedno masz juz "najwyższej jakości" Małżonkę! Po prostu skarb.Szczęściarz!
    pozdrawiam
    janusz
    Dziękuję.
    Ma zrozumienie dla moich zainteresowań.
    Sama lubi grzebać się w ziemi (kwiaty) i zawsze ciągnęło ją do akwarystyki.
    Jak chodziliśmy ze sobą to kupowałem jej akcesoria (kwiaty, akwarium , rybki), bo sama była minimalistką. Teraz z mojej inicjatywy stoi w domu drugie akwarium 240l.
    Dzięki mnie mogła się rozwinąć w swoim hobby, i sama teraz mnie rozumie

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Nasir ; 17-03-2007 o 23:27 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Czy wyświetlacz w aparacie wystarczy aby orzec o FF/BF lub jego braku, czy potrzebny jest laptop ?
    Przy odrobinie wprawy wystarczy. Ale mieć laptopa pod ręką nie boli

Coś już napisał Awatar szymcik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja tylko spytam dlaczego chcesz do malucha wkładać silnik od mercedesa...ani to nie będzie wyglądać, ani działać tak jak powinno...
    Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymcik Zobacz posta
    ani to nie będzie wyglądać, ani działać tak jak powinno...
    Wręcz przeciwnie: będzie działać świetnie i przy zadanych warunkach brzegowych jest to najlepsza możliwa inwestycja.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów