Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: HOYA: Pro 1, HMC Super, a może Pro 1 Digital?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mabok Zobacz posta
    Odświeżam wątek, bo kwestia transmisji światła jest dość istotna. Czy ktoś znalazł informację na temat ilości przepuszczanego światła w wersji Pro1 Digital?
    taka, ze nie masz szansy zauwazyc roznice w praktyce, a jedynie w laboratorium z porzadnymi urzadzeniami pomiarowymi. a chocby skaly sraly, na zdjeciach nie ma najmniejszej mozliwosci, zeby cokolwiek to zmienilo

Jakie różnice poza nasyceniem kolorów (Pro1 nasyca bardziej niż wersja Digital, przynajmniej wg testu ze strony http://photofilter.com/comparison_Ho...ra_filters.htm ) pojawiają się w porównaniu obu filtrów?
    kolejne bezsensowne rozwazania. roznicy nie zauwazysz na zdjeciach.
    polar Digital1 ma mocniejsza okladzine niz inna Hoya. kradnie wiecej swiatla ale i mocniej polaryzuje.
    w UV-kach modlenie sie nad takimi roznicami jest marnowaniem czasu i czystym onanizmem sprzetowym.

Wybieram między tymi modelami, gdyż zależy mi na przednim gwincie.
    to kup filtr z przednim gwintem i rob zdjecia. jak sie zaczniesz modlic nad druga cyfra po przecinku w wartosci transmisji swiatla to Ci sie mozg zlasuje od goraca tylko
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar mabok

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź, akustyk. :-)

Pytania o różnice w transmisji światła etc. wynikały z pytania, czy warto dopłacać do Pro1. Z tego co napisałeś wynika, że nie warto.

Ale...

Napisałeś, że Pro1 Digital ma mocniejszą okładzinę (to widać nawet na zdjęciach katalogowych) i że mocniej polaryzuje. Jednak test z wklejonego przeze mnie linku tego nie potwierdza (kolory są bardziej nasycone na zdjęciach z założonym Pro1).

Zatem jak to jest? Autor testu chyba nie pomylił opisów pod zdjęciem, skoro napisał też, że "As designed to do the Hoya Pro 1 digital gives a more natural look, plus the colors are more neutral than with the Super Pro 1
    I prefer my colors in landscape shots to have the more saturated colors of the Super Pro 1."

A nasycenie jest dla mnie ważne (wolałbym filtr, który mocniej podkręca kolory), gdyż zamierzam używać filtra polaryzacyjnego także z aparatami analogowymi, z których fotografie nie będą edytowane po wywołaniu w C-41.
    cogitationis poenam nemo patitur...
    Zaczątek nowej galerii - http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...03-0-0-0-0.php

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie wiem jak jest w tescie, wiem ze moj polar Digital Pro1 jest najmocniejszym polarem jakiego uzywalem od czasu Cokina liniowego (gdzie liniowe polary maja domyslnie silniejsza okladzine). i w pierwszej kolejnosci wierze wlasnym oczom a nie testom zrobionym przez, poniekad, zupelnie nieznane osoby w sieci.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Pro 1 Digital daje wg mnie najładniejszy odcień niebieski - ciemny, neutralny bez fioletu - dla mnie ideał.
    Np. firma Marumi sprawę stawia uczciwie i na swojej stronie pokazuje coś takiego:
    http://www.marumi-international.com/...3/F_023md.html
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna Awatar mabok

Domyślnie

Dorzucam link dla zainteresowanych. Tabelka porównawcza z parametrami filtrów, nie tylko marki Hoya.

http://www.zen20934.zen.co.uk/photog...FilterData.htm

:-)
    cogitationis poenam nemo patitur...
    Zaczątek nowej galerii - http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...03-0-0-0-0.php

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Question

Cytat Zamieszczone przez asterix Zobacz posta
    kup sobie porzadna mikrofibre i wszystkie sie czyscic bedzie tak samo. Mozesz tez zaopatrzec sie w isopropanol (alkohol) w sklepach elektrycznych i wspomoc czyszczenie psikajac nieco na szkielko.
    Szukałem właśnie czegoś o isopropanolu - jak to sie sprawdza w czyszczeniu przedniej soczewki?

Chce przetrzec i zrobic jak najwiecej dla przedniej soczewki w 16-35 - ale boje sie przegiac z jakims rozpuszczalnikiem.

Macie jakies doswiadczenia z czyszczeniem szkiel isopropanolem?

yahu72
    Guest

Domyślnie

Witam , ja mam doświadczenie z isopropanolem w czyszczeniu rdzeni chipsetów płyt głównych i procków z pozostałości past i innych silikonów i mogę stwierdzić , że żadnych szkód nie robią w elektronice ale jak się sprawa ma z optyką i szkłami to sprawwdzę

ps miedź, aluminium, nikiel - na to też nie szkodzi

Domyślnie

uzywam isoppropanolu do czyszczenai soczewek w obiektywach i nic zlego sie nei dzieje.
    powloki sa koloru nie zmieniaja najlepszy jest eter ale mozna nie zdazyc doczyscic szkla i chrapnac na troche....

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Smile

Cytat Zamieszczone przez ABJ Zobacz posta
    uzywam isoppropanolu do czyszczenai soczewek w obiektywach i nic zlego sie nei dzieje.
    powloki sa koloru nie zmieniaja najlepszy jest eter ale mozna nie zdazyc doczyscic szkla i chrapnac na troche....
    Hehe, rozbawiles mnie tym chrapnieciem
    O ile czytalem o isopropanolu - ze mozna go szukac w elektrycznych, to gdzie szukac eteru? Skoro jest najlepszy?

Nie jest to na 'recepte' lub cos innego?
    strach pomyslec jakby sie to dzieciakom w gimnazjum w rece dostalo.

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Eteru nie kupisz (oficjalnie) nawet w szpitalach jest z nim problem. Jest wycofywany z użytku.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów