Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: HOYA: Pro 1, HMC Super, a może Pro 1 Digital?

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie HOYA: Pro 1, HMC Super, a może Pro 1 Digital?

Zamierzam kupić Tokinę 12-24 i komplet filtrów (UV, CIR-POL).
    Skłaniam się ku marce Hoya.
    Czy ktoś może mi poradzić która z serii będzie się najlepiej sprawdzać z cyfrą?
    Seria Pro 1 Digital niby przeznaczona specjalnie do cyfry (i Pro...) ale cenowo najniżej...
    Warto dopłacać?
    EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
    ...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie

Coś już napisał Awatar radzio
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Imo jak już kupować filtr to kupić dobry, więc lepiej dopłacić :-).
    Canon 400d + kit + Sigma 70 - 300 APO + Canon 50 1.8
    Moje zdjęcia
    Radzio Jogger - mój blog
    Redlog.pl - blog piłkarski

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Miałem podobny problem. Moje rozwiązanie w przypadku 77mm - UV nie dopłaciłem, w przypadku polara dopłaciłem do wersji nie-digital. Wykonanie wersji digital bardziej mi się podoba od strony mechanicznej. W przypadku polara wersja SHMC Pro1 (nie digital) bardziej mi odpowiada optycznie. Są to oczywiście oceny subiektywne nie poparte żadnymi testami. Na 67mm miałem przez moment zupełnie odwrotnie tzn UV SHMC Pro1, polar Pro1 digital.
    Sumująć UV chba bez znaczenia jeśli różnica będzie nieduża kup nie-digital, polar raczej nie-digital.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze jedno. Jak się uważnie wczytasz w bełkot marketingowy firmy HOYA to doczytasz że straty światła na pro1 nie digital są na poziomie 0.03% a w przypadku wersji digital to tajemnica firmy - ale pewnie na poziomie 4%?2%?1%(kto to może wiedzieć?). Co oczywiście nie oznacza że digital jest 10 razy gorsze od nie-digital.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 16-03-2007 o 15:43 Powód: Automerged Doublepost
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec
    Miasto
    Lublin/Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Odgrzewam bo mam pytanie:
    Heh... wiem, że filtr Hoya SHMC czyści się paskudnie. Jak Czyści się filtry:
    - Hoya SHMCPro1
    - Hoya Pro1 Digital?

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

kup sobie porzadna mikrofibre i wszystkie sie czyscic bedzie tak samo. Mozesz tez zaopatrzec sie w isopropanol (alkohol) w sklepach elektrycznych i wspomoc czyszczenie psikajac nieco na szkielko.
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

czyszczenie to kwestia mniej istotna , na fotach i tak nie zobaczysz zabrudzeń, no chyba że będą to 2cm plamy
    na szeroki kąt tylko filtry w wersji slim, mam 10-22 z uv hoya pro digital w wersji slim i po zakręceniu polara mam już mega winietę

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

nie zobaczy rysy lub kurzu ale jak bedzie tlusta plama lub spory odcisk (tez poniekad tluszcz) to w tych miejscach moze zdjecie byc popsute.
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Bywalec
    Miasto
    Lublin/Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Czy podane niżej filtry nakręcone na 24-70L winietują na 5d?
    - Hoya SHMC
    - Hoya SHMCPro1
    - Hoya Pro1 Digital?

MaxDin
    Guest

Domyślnie

Aby nie tworzyć nowych wątków zapytam tutaj - który filtr bardziej polecacie czy Hoya HMC Super czy Marumi DHG? Jak podsumujecie test http://www.toya.net.pl/~wyszomir/TESTY/polar.html ?

Dopiero zaczyna Awatar breggh
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co do uvałki, polecam lekturę:tego testu...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów