Przedstawiam moje poczatki w fotografii cyfrowej. Narazie przedstawie pare fotek z krajobrazowych. Proszę o wyrozumiałość , ale każdą opinię potraktuję poważnie.
http://picasaweb.google.pl/ecki74
Przedstawiam moje poczatki w fotografii cyfrowej. Narazie przedstawie pare fotek z krajobrazowych. Proszę o wyrozumiałość , ale każdą opinię potraktuję poważnie.
http://picasaweb.google.pl/ecki74
CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk
uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl
Moje uwagi:
- nie wszystko co w Twoich oczach wydaje sie byc piekne i warte focenia jest nim w rzeczywiatosci (przyklad Droga do Morskieog Oka)
- umiejętnośc wyodrębnienia jakiegos aspektu krajobrazu stanowi o kunszcie widzenia i dostrzegania, wybieraj cel i kadruj konkretniej, zbyt ogolne kadry wprowadzają bałagan
- pracuj nad kolorem, w fotografii plenereowej kolor to klucz, to taki niezbędny dodatek (jak sznurowadło w bucie, bo inaczej spadnie but z nogi i sie rozłazi)
- fotka 7 - pomysl dlaczego jest do ****....? Co robi ta gowa w kadrze?, co chciale spokazac? wode czy gory, bo nie pokazales ani tego ani tego.
Cwicz. Pozdrawiam i powodzenia
Zgadzam się z przedmówcą, ale nie poddawaj się, tylko bardziej myśl nad kadrami.
Szczerze mówiąc sam powiem ,że chyba w rzeczywistosci fotografia krajobrazów jest dla mnie najtrudniejszym tematem. Ale tak jak napisaliście postaram się poprawić czyli pracować dalej nad sobą !! Pozdrawiam.
Czekam na dlasze opinie i postaram sie uzupełnić tę skromną galerie
Ponizej wstawiam moje pierwsze obrobione pliki RAW - pierwszy oryginał drugi po obróbce. Proszę o uwagi.
Ostatnio edytowane przez ecki74 ; 05-06-2007 o 18:13
Najfajniejsze ze ślubnych jest zdjęcie dzieciaka przy słupku, reszta na nie lub zdecydowanie na nie.
zd.6 nieładny kadr (parkan, mur, cień na ramieniu, mostrość gdzieś na biuście nie na twarzy)
zd.5 ciecie zdecydowanie za nisko - albo robisz całe postacie albo tnij zdecydowanie wyżej - na linii ramion, unikniesz bałaganu (w tle kawałki klęczników i stołków do siedzenia)
zd. 4 ostrość na drugiej parze, nie zaś na młodych, łokieć jakiegoś faceta w kadrze - zdecydowanie złe zdjęcie
zd.3 co ma przedstawiać? ołtarz czy trzy głowy. Kadr mocno krzywy, poleciało Ci wszystko w prawo - nie, nie, nie
zd.2 znowu zły kadr - obciąłeś koło roweru niepotrzebnie zostawiając masę pustego miejsca na górze kadru - jacyś ludzie w kawiarni w tle, a wystarczyło przesunąć się nieco w lewo, no i tradycyjnie ostrość gdzieś uciekła
zd. 1 - zdecydowanie najleprze ze wszystkich, ale czy slubne - polemizowałbym.
Dużo pracy przed Tobą - poczytaj trochę książek, popodglądaj kolegów na forum - jest tu kilku wysokiej klasy specjalistów w fotografii ślubnej - słowem, patrz, pytaj i ćwicz
To wódka? - słabym głosem zapytała Małgorzata. - Na litość boską, królowo - zachrypiał - czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus. "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow
Przepraszam Cię za całe zamieszanie, ale chciałem aby pojawiały się zdjęcia a nie linki do zdjęc. Udało mi się to osiągnąc ale spowodowało to pewne zamieszanie.
zd.1 - rzeczywiście to nie było weselne.
zd.2 - przyznaję się do błędu lecz było to spowodowane tym ,że biegłem aby złapac młodą parę
zd.4 - ostrosc miała byc na świadkach a młodzi mieli byc nieostrzy. Łokiec (rzeczywiscie be) zawodowego fotografa, ja byłem gosciem.
Za wszystkie uwagi dziękuję.
Tu troszkę inna wersja zdjęcia nr 3
6.
Niestety porażka - kadrując ucinasz nogi zostawiając niepotrzebną przestrzeń nad głową (zdjęcia nr. 2,3,4), zdjęcia nr. 3, 5 i 6 krzywe jak cholera (przecież można to poprawić kadrując w post processie), nr. 2 głęboko bym schował z powodów oczywistych... Nr. 1 - kadr do kitu, cięcie bez sensu..