Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Ogniskowa - oświećcie mnie

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie Ogniskowa - oświećcie mnie

Zastanawia mnie zakres ogniskowych podawany na obiektywach. Jeśli zarówno w szkłach pod FF jak i pod cropa ogniskowa podawana jest jak dla pełnej klatki - to jaki to ma sens ? Chyba tylko wprowadzanie w błąd nabywców.
    Przecież obeiktywu Canona pod cropa nie podepniemy do FF bo będzie winietował (nie wiem jak to będzie do Marków ale sam pomysł jest śmieszny).
    Oznacza to, że z wyjątkiem 5D za każdym razem kiedy kupujemy czy patrzymy na obiektyw skala na nim ma się nijak do rzeczywistego pola widzenia. Czyli tak naprawdę crop to jest wielkie oszustwo, bo obiektywy dają wycinki pola widzenia (najczęściej te najlepsze, ze środka, to fakt) a potrzebujący szerokich szkiełek muszą szukać jakichś 10-20, co przy ich optyce nie daje optymalnych rezultatów.
    Nie wiem jaką skalę na nowych obiektywach podaje Nikon, który przecież ma tylko cropy. Charakterystyczne też jest, że niezależni producenci również wcale nie odchodzą od szkiełek pod FF ...
    Reasumując - jesteśmy robieni w balona - I wniosek drugi - prędzej czy później wszystkie przynajmniej pół profesjonalne puszki typu 30D będą miały FF.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ogniskowa jest parametrem obiektywu, czyli układu soczewek a nie aparatu. Kąt widzenia zależy od tego, do czego podepniesz taki układ soczewek. Nikt Cię nie robi "w balona". Było już o tym na forum tysiące razy. Poszukaj i poczytaj.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 15-03-2007 o 11:38
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Ogniskowa jest parametrem obiektywu, czyli układu soczewek a nie aparatu..
    Amen.

a ponadto dziwi mnie, że ktoś, kto "używał koreksu, kuwet i powiększalnika." wypisuje takie głupoty o ogniskowych.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Chciałbyś aby cyferki na obiektywach automatycznie się zmieniały w zależności od korpusu do którego się je podłącza?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Bylo na ten temat pisane ze 150 razy na forum. Nikt nikogo nie robi w balona a wprowadzenie kogos w blad moze wynikac jedynie z niewiedzy kupujacego. Podawana jest rzeczywista ogniskowa obiektywu i juz. A ze szkla do cropa maja mniejsze pole kryca klatki to juz inne historia.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale o co chodzi?:wink:
    Zobacz chociażby na ogniskową podawaną na obiektywach kompaktów. Obiektyw ma jedną ogniskową i to ona jest na nim opisana. Ma ona jedynie różne odwzorowane na poszeczegółnych aparatch ze zwzględu na zastosowany crop. I dopiero po przemnożeniu przez crop możemy mówić o ekwiwalencie innej ogniskowej. Ale o ekwiwalenice, nie o innej ogniskowej samego obiektywu Na FF też jest crop, tyle tylko, że crop 1,0 Nie tylko 5D jest FF, ale także 1DS oraz wszystkie kliszaki. Jest jeszcze crop 1,3 w 1D.

Edit: spóźniłem się Tak to jest, jak się przegląda jednocześnie na kilka zakładek
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Zobacz chociażby na ogniskową podawaną na obiektywach kompaktów. Obiektyw ma jedną ogniskową i to ona jest na nim opisana.
    To akurat nie najlepszy przykład Na obudowach kompaktów często podaje się przeliczone ogniskowe a dopiero EXIF pokazuje realne wartości (np. 8mm).

Edit: Sprawdziłem i chyba jednak różnie z tym bywa, co producenci wypisują na obudowach
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    To akurat nie najlepszy przykład Na obudowach kompaktów często podaje się przeliczone ogniskowe a dopiero EXIF pokazuje realne wartości (np. 8mm).
    Dlaczego? Na większości kompaktów opodawane są właśnie ogniskowe rzędu 5 czy 8 mm, takie jak w exifie Tylko dlatego to napisałem. A że są też i takie produkty, które podają już ekwiwalent zamiast rzeczywistej ogniskowej, to tylko minus dla nich.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Kompakty zostaw w spokoju!
    OK, OK! Poddaje się!;-)
    Ostatnio edytowane przez solti ; 15-03-2007 o 11:46 Powód: Automerged Doublepost
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Zobacz chociażby na ogniskową podawaną na obiektywach kompaktów..
    Kompakty zostaw w spokoju!
    http://www.dpreview.com/reviews/Koni...images/top.jpg
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    ....Czyli tak naprawdę crop to jest wielkie oszustwo, bo obiektywy dają wycinki pola widzenia ....
    Kolejna teoria spisku powszechnego?

BTW - obiektywy "do cropa" można śmiało podpinać do 5D. Sam podpinałem Tamrona 11-18. O winietowaniu raczej nie było mowy. Poniżej 15mm pojawiała się taka czarna ramka od wewnętrznej maskownicy. Powyżej 15mm był całkiem OK. (Nie radzę próbować tego robić z EF-S bo se można lustro zniszczyć).

Reszte juz inni napisali.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów