Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: Obiektywy "L" a stosowanie filtrów

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja na wszystkich swoich szklach (nawet nie Lkach) mam na stale UV B+W MRC.
    Bez zauwazalnego wplywu na jakosc zdjec, co nie znaczy ze nazwalbym to tak drastycznie "bez absolutnie zadnego wplywu" . Jakis tam wplyw pewnie jest. Kwestia tego czy ty lub twoi ogladacze to zauwazycie na swoich zdjeciach na monitorze/odbitkach.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

kupując szkło typu 85/1.2L z zamiarem stosowania na pełnej dziurze należy się liczyć, że to co daje mały wpływ przy f2.8 czy f4.0 będzie miało zdecydowanie większy wpływ przy f1.2 gdzie i tak cudów nie ma jeśli chodzi o ostrość.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ja na wszystkich swoich szklach (nawet nie Lkach) mam na stale UV B+W MRC.
    Bez zauwazalnego wplywu na jakosc zdjec, co nie znaczy ze nazwalbym to tak drastycznie "bez absolutnie zadnego wplywu" . Jakis tam wplyw pewnie jest. Kwestia tego czy ty lub twoi ogladacze to zauwazycie na swoich zdjeciach na monitorze/odbitkach.
    Popieram to stanowisko. Też mam filtry na obiektywach i nawet nie próbuję sobie wyobrazić co by było gdybym ich nie założył fotografując np. sztorm - bardzo to lubię .
    Ta dyskusja trochę przypomina zażarte boje audiofilów o pasma częstotliwości, które słyszalne są dla nielicznych. Obawiam się, że nasze uszy i oczy zaczynają przegrywać z coraz doskonalszym sprzętem. Jeśli chodzi o fizykę to Janusz Body ma rację, jeśli chodzi o praktykę i fotografię ogólnie według mnie nie.

swnw.

swnw.

Uprawnienia umieszczania postów