Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 67 z 67

Wątek: Obiektywy "L" a stosowanie filtrów

Domyślnie

Obiektyw 85 mm, to raczej nie powinien winietować z powodu filtra. Trochę za długi chyba na takie rzeczy?
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Dla większości elek właśnie nie trzeba - 17-40 (i być może jeszcze coś) to nie jest większość... No i co z całą rzeszą L-ek do których filtra się nie zamontuje (chyba że do szufladki) ?
    Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem i już zarzuty , dokładnie chodziło mi o zapewnienie pełnej szczelności (water- and dust-resistance) gdyż gumowy pierścień przy bagnecie w większości L-ek zwiększa albo jak kto woli poprawia jedynie tę szczelność czy więc na tej podstawie można mówić o pełnej szczelności ? skoro sam producent mówi tylko o poprawie lub zwiększeniu szczelności ?
    Co do elek, które nie mają water- and dust-resistance to są na pewno: (oprócz 17-40) także :16-35II, 70-200/2.8, w których wiem,że trzeba wręcz zakładać filtr aby uzyskać szczelność.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem i już zarzuty , dokładnie chodziło mi o zapewnienie pełnej szczelności (water- and dust-resistance) gdyż gumowy pierścień przy bagnecie w większości L-ek zwiększa albo jak kto woli poprawia jedynie tę szczelność czy więc na tej podstawie można mówić o pełnej szczelności ? skoro sam producent mówi tylko o poprawie lub zwiększeniu szczelności ?
    Co do elek, które nie mają water- and dust-resistance to są na pewno: (oprócz 17-40) także :16-35II, 70-200/2.8, w których wiem,że trzeba wręcz zakładać filtr aby uzyskać szczelność.
    hmmm wybacz ale nie rozumiem co ma gumowy pierścień przy bagnecie do zakładania filtrów?

No i jeden z moich obiektywów to 70-200/2,8 i jakoś w nim pyłków nie zauważyłem mimo kilku lat użytkowania. W sumie po tym co napisałeś aż wyciągnąłem go z szafy i naprawdę nie wiem w jaki sposób filtr mógłby go uszczelnić - przecie tam z przodu jest soczewka wypełniająca prawie całą średnicę którą "dociska" gwintowany pierścień??
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

A czy ja napisałem ,że gumowy pierścień przy bagnecie coś ma wspólnego z zakładaniem filtra ??? .
    Ja wierzę canonowi ,że wie co pisze: " To ensure dust- and water-resistant performence, attach a Canon filter. Only one filter may attached" :-P.

Miasto
    kielce

Domyślnie

no i jest rozwiązanie:
    http://www.optyczne.pl/2221-nowo%C5%...UV_IR_CUT.html

"Dzięki filtrom otrzymujemy niezwykle ostry i czysty obraz, pozbawiony odbić i smużenia obrazu,..."

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    no i jest rozwiązanie:
    http://www.optyczne.pl/2221-nowo%C5%...UV_IR_CUT.html

"Dzięki filtrom otrzymujemy niezwykle ostry i czysty obraz, pozbawiony odbić i smużenia obrazu,..."
    "Filtry tej linii polecane są do aparatów cyfrowych oraz kamer cyfrowych, szczególnie tych, wyposażonych w matrycę światłoczułą CCD (Charge Coupled Device" .

Wychodzi na to że większość z nas musi poczekać na linię filtrów przeznaczonych do matryc CMOS

Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    Wychodzi na to że większość z nas musi poczekać na linię filtrów przeznaczonych do matryc CMOS
    Co tam Trzeba kupić Jak działa z ccd to może na cmosach chociaż odrobinę wyostrzy, wyczyści obraz i zniweluje odbicia

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów