Strona 6 z 18 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 187

Wątek: RAWy zupełnie nie potrzebne.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    3. Człowiek pstrykający okazjonalnie fotki "z wycieczki", "imienin u cioci Zuzi", zdjęcia rodzinne itp. - Korzyści z RAW żadne.
    Z ta sytuacja sie nie zgodze kompletnie. Na kotleciarskich imprezach raw to blogoslawienstwo Czesto sie trafia, ze automat i lampa nie jest w stanie dobrze naswietlic przez dlugi stol albo caly pokoj czy innej dziwnej sytuacji wieloplanowej. Komus w bialym metr od puszki wyjaralo ubranie, czyjas lysina swieci sie bardziej niz powinna i inne takie. Nie zawsze tez jest czas na kontrole jesli ktos inny wezmie aparat i raw jest tu czesto jedyna szansa na wyciagniecie czegos ogladalnego z wiekszosci gniotow

Ból z obróbką duży. Człowiek często był przyzwyczajony do pstrykania analogowym kompaktem i całą obróbkę i tak robił lab. RAW to tylko kłopot (laby nie biorą). Nad RAWem trzeba popracować i jeszcze potrzebne jest minimum wiedzy. Zawracanie głowy
    Tutaj jesli piszesz o kompakciarzach przyzwyczajonych do kompaktow, ktorzy oddaja karty do labu i o rawach nawet nie slyszeli to calkiem inna grupa. W ich sprzecie takich funkcji nie ma i nie bedzie. Nie maja dylematow.

Tych, ktorym sie przelewa i kupuja dla bajeru pomijam jako margines

Ktos kto kupuje puszke z duza matryca za pare klockow nawet jak robi takie same kiepsko skadrowane gnioty jak ciocia jest jednak swiadom wielu elementow wiecej. Fakt, ze obrabianie rawa wymaga czasu i nieco wiedzy, ale nie ma nic darmo. Za to z tej samej imprezy bedzie mial znacznie lepsze technicznie foty jak ciocia i wiekszy "uzysk". Jesli to ta banda zwariowanych pasjonatow, no to jednak ta grupa nie jest taka mala... Placa to maja.

Co do pro... Pro to nie tylko fotki reporterskie z meczu walone seriami w jpg. Sa fotografowie studyjni gdzie do wyciagania na rozkladowki trzeba odpowiednio obrobic wyciagajac z puszki max... Slubni... Slubow jest zdecydowanie wiecej jak meczy siatkowki. Tutaj raw sie przydaje i jest nieoceniona pomoca.

Mam nadzieję, że wystarczająco zniechęciłem do RAWów. 8)
    Chcial bys
    ...

dwakufle
    Guest

Domyślnie

Janusz to prowokator.
    W pozytywnym tego słowa znaczeniu.
    Cyferkę mam od miesiąca.
    Wcześniej był analog.
    Zacząłem od Raw+jotpeg.
    Po dwóch dniach doszedłem do wniosku, że ten drugi niepotrzebnie zajmuje miejsce na karcie.

Bywalec Awatar Smaczny

Domyślnie

Nie chcę być niegrzeczny ani w żaden sposób złośliwy, pozwolę sobie tylko zauważyć, że Janusz jest pewnie jakieś dwa razy starszy od uśrednionego RAW-owego zapaleńca z forum i być może to nie żadna prowokacja tylko rozsądnie zebrane przemyślenia dojrzałego foto pasjonata. Też mi się wydaję, że na RAW-y po prostu szkoda czasu, czasu który kradnę dziecku i rodzinie.

SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Ja generalnie poza raw+jpg nie wychodze. Raw jest "jak by cos" a wiekszosc lece z jpg bo sa generalnie zrobione poprawnie. Jak trzeba kombinowac to jednak latwiej wykombinowac majac te pare bitow i EV zapasu.

Nigdy nie wiadomo kiedy trafie to wyjatkowe
    ...

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Ja robię głównie w small jpg, ale jak trzeba coś przemyślanego to wtedy tylko i wyłącznie RAW

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

A jak Ci przyjdzie ochota coś z tego small-jotpega wykadrować ?

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Jak robię w small to raczej nic szczególnego, więc nie ma takiej potrzeby, ot zwykłe zdjęcia. Jak coś lepszego to wtedy dopiero large, a RAW na specjalne okazje. A small ma to do siebie, że mało miejsca na dysku zżera

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Ktoś tu walnął byka w temacie a temat tak intrygujący, że dopiero teraz zauważyłem...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Ktoś tu walnął byka w temacie a temat tak intrygujący, że dopiero teraz zauważyłem...
    NIEPOTRZEBNIE sie tym przejmujesz. Nobody is perfect.

Domyślnie

Popieram autora postu. Zauważylem że RAW to ulubiony format "onanistów" którzy skupiają się na laboratoryjnej czystości technicznej zamiast na przekazie fotografii. Sztuka dla sztuki i tyle.

Strona 6 z 18 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów