Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 187

Wątek: RAWy zupełnie nie potrzebne.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    Mój nabożny stosunek do oprogramowania bierze sie stad że od lat kilkunastu zajmuję sie grafiką komputerową i pamiętam jeszcze Photoshopa w wersji 4
    Tym bardziej podziwiam entuzjazm. Mnie przeszło
    http://www.toya.net.pl/~formatc/adobe.jpg
    ...i ciągle działa...

Zauważ też, ze napisałem jednak, ze wolałbym robić takie zdjęcia, które nie wymagałyby już dalszej obróbki, no, może poza kadrowaniem.
    O, widzisz... Ciepło, ciepło...
    Moja znajoma właśnie wybiera swoję zdjęcia na wernisaż. I marudzi, że proporcje wydruków są inne, niż klatki 6x4.5, bo musi uciąć 3 centymetry w pionie. A ona kadruje na matówce, widzi gotowe kadry i teraz serce ją boli bo NIE UMIE się zdecydować: ciąć od góry czy od dołu.
    I to jest prawdziwy dylemat, a nie jakieś tam jpg vs RAW

A przy okazji wyszedł mój brak wiedzy na temat aparatów i możliwości robienia zdjęć w formacie TIFF.
    Masz szczęście, że ta wiedza nie jest obowiązkowa

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    Moja znajoma właśnie wybiera swoję zdjęcia na wernisaż. I marudzi, że proporcje wydruków są inne, niż klatki 6x4.5, bo musi uciąć 3 centymetry w pionie. A ona kadruje na matówce, widzi gotowe kadry i teraz serce ją boli bo NIE UMIE się zdecydować: ciąć od góry czy od dołu.
    A znajoma nie moze dorzucic (bialych/czarnych/innych odpowiednio dobranych) ramek w pionie/poziomie, tak zeby np. sie zlalo z passe-partout (czy czymkolwiek innym w czym beda te zdjecia prezentowane)? Czy to juz zbytni gwalt na duszy ahtysty? ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    A znajoma nie moze dorzucic (bialych/czarnych/innych odpowiednio dobranych) ramek w pionie/poziomie, tak zeby np. sie zlalo z passe-partout (czy czymkolwiek innym w czym beda te zdjecia prezentowane)? Czy to juz zbytni gwalt na duszy ahtysty? ;-)
    Tematu ramek wolałem nie poruszać... Wiesz, ja te zdjęcia mam skanować - po co ryzykować?

J

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja powiem tyle, że odkąd zacząłem fotografować w RAWie, to nie przestawiam aparat na inny tryb zapisywania zdjęć
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

a jakby ktoś usiłował Ci to przestawić to zabijesz

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Przecież nie napiszesz, że "imho bez sensu jest wprowadzać nowy Digic IV, czy Extreme V, tylko dlatego, że działają 10% szybciej", nie?
    Ale widzisz... Pomimo wszystkiego o czym piszesz jest jeszcze jedna rzecz. Czy da sie zrobic lepszy raw?

Piejesz peany na temat j2k a nie sprobowales danych z matrycy zapisac w taki sposob jak teoretyzujesz. Wiadomo, ze pewne elementy mozna skompresowac tak czy siak, ale co z innymi?

Formaty RAW producentow sa juz rozgryzione, wiadomo co i jak sie w nich odbywa. Kod jest dostepny open source, polowa roboty za Toba.

Bierz rawa, wypruj sobie z niego gole dane i exifa i zastosuj ktoras z twoich metod kompresji. Stworz nowy format, zobaczymy ile oszczedziles na roznych plikach. Wtedy mozemy rozmawiac. Jesli to o czym piszesz okaze sie tak dobre, to mysle ze Canon czy inny Nikon w zamian za oszczednosci jakie moze poczynic na pamieciach upychanych do puszek na bufory sowicie cie wynagrodzi. Ale najpierw trzeba wiedziec pare rzeczy... Czy sprawdzi sie to na fotach trawy robionej na iso 1600? Czy w przypadku roznych fot oszczednosc rozmiaru zwroci koszty inwestycji?

Teorii jak to drobne modyfikacje maja teoretycznie zwiekszac dwa albo i wiecej razy wydajnosc jest duzo. Choc by ostatnie procesory dual core. Tyle, ze praktyka zawsze lezy bardzo daleko od tego.

Jestem przekonany, ze jesli ktoras z firm mogla by niewielka inwestycja oszczedzic nieco, to juz by to zrobili. Dopisanie innego algorytmu do kompresji nie kosztuje tak wiele i napewno tam nie byle kto pracuje nad tym wszystkim zeby wpasc na takie proste rozwiazanie jak zastosowanie otwartego standardu kompresji.
    ...

Domyślnie :)

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    Cze, Roq... a po co ci 30d i te pare szkieł skoro widzę u ciebie głównie uliczne portrety...??czy to nie onanizm...??
    Uliczne portrety to akurat to co publikuję w sieci. Poza tym bawię się reporterką i fotami studyjnymi. I wcale nie uważam że mam dużo szkieł. Poza tym w 95% przypadków używam tylko dwóch szkieł. Nawet szerokiego kąta nie mam i nie planuję...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Ale widzisz... Pomimo wszystkiego o czym piszesz jest jeszcze jedna rzecz. Czy da sie zrobic lepszy raw?
    Da się. Więcej optymizmu! Na nim zbudowano Amerykę!

Piejesz peany na temat j2k a nie sprobowales danych z matrycy zapisac w taki sposob jak teoretyzujesz. Wiadomo, ze pewne elementy mozna skompresowac tak czy siak, ale co z innymi?
    Eeee tam... Przeczytaj uważnie moje posty na ten temat i znajdź jeden pean - ja, mam wrażenie, pisałem o pewnych cechach informacji na matrycy, które można wykorzystać

Formaty RAW producentow sa juz rozgryzione, wiadomo co i jak sie w nich odbywa. Kod jest dostepny open source, polowa roboty za Toba.

Bierz rawa, wypruj sobie z niego gole dane i exifa i zastosuj ktoras z twoich metod kompresji. Stworz nowy format, zobaczymy ile oszczedziles na roznych plikach.
    To nie są moje metody. Powtarzam, że jeśli przeczytałbyś moje posty znalazłbyś w nich, że w zasadzie nie są potrzebne żadne zmiany w J2K.
    A prace trwają - spoko

Wtedy mozemy rozmawiac.
    Ho, ho - aleś zasunął... wiracha z Ciebie...

Jesli to o czym piszesz okaze sie tak dobre, to mysle ze Canon czy inny Nikon w zamian za oszczednosci jakie moze poczynic na pamieciach upychanych do puszek na bufory sowicie cie wynagrodzi.

Tak jak pisałem powyżej - a po co, skoro na razie taniej jest wziąć lepszy procesor, a pamięci są i tak tanie. Poza tym - przeczytaj proszę (kolejny raz) uważnie poprzednie posty - jest wiele czynników poza efektywnością kompresji, które wprowadzenie takiego standardu obecnie hamują.

I jeśli potrzebujesz takiego argumentu: to nie są tylko moje przemyślenia i tylko moje pomysły - szczegóły - jeśli Ci zależy, mogę - do Twojej wiadomości - podać Ci na PW.

Ale najpierw trzeba wiedziec pare rzeczy... Czy sprawdzi sie to na fotach trawy robionej na iso 1600? Czy w przypadku roznych fot oszczednosc rozmiaru zwroci koszty inwestycji?
    Oczywiście prawdziwe spostrzeżenie. RAW też rośnie na trawie koszonej przy ISO3200. Im więcej szumu na zdjęciu tym trudniej kompresować (bezstratnie) i oczywiście trudniej algorytmom typu J2K być w takim wypadku lepszymi od "zwykłych" LZW, Hufmana, czy arytmetycznych. Ale i one (czyli RAW) nie radzą sobie z zaszumionym obrazem - ścianę stawia teoria.
    Ja nie jestem fotografem-ekspertem, ale mam wrażenie, znam się nieco na tym, co dzieje się za filtrem AA. I dlatego chętnie czytam i rozmawiam sobie tu na forum, bo zdarza się uzyskać cenne informacje o tym przed obiektywem

Teorii jak to drobne modyfikacje maja teoretycznie zwiekszac dwa albo i wiecej razy wydajnosc jest duzo. Choc by ostatnie procesory dual core. Tyle, ze praktyka zawsze lezy bardzo daleko od tego.
    Znów w ogólności spostrzeżenie słuszne. Ale już porównanie do Duo Core trochę nietrafione - bo akurat gdzie jak gdzie - ale w obróbce RAWów dwukrotne przyspieszenie jest całkiem realne (oczywiście kwestia kodu, ale - jak Ci pewnie wiadomo - ten zwykle pojawia się później).
    A co do drobnych modyfikacji - no cóż, czasem na tym właśnie polega ich urok...

Jestem przekonany, ze jesli ktoras z firm mogla by niewielka inwestycja oszczedzic nieco, to juz by to zrobili. Dopisanie innego algorytmu do kompresji nie kosztuje tak wiele i napewno tam nie byle kto pracuje nad tym wszystkim zeby wpasc na takie proste rozwiazanie jak zastosowanie otwartego standardu kompresji.
    Niestety, wdrożenie nowego standardu, w sytuacji, gdy rynek en masse, go w gruncie rzeczy nie potrzebuje, nie ma specjalnego uzasadnienia. Poza tym, samo wdrożenie go do aparatów to dopiero początek wydatków. Ale ja też liczę po cichu na tygrysy z Korei...

Poza tym, czy ten J2K nadepnął Ci na odcisk? Idź do kina cyfrowego - jeśli już macie w mieście - i siądź w pierwszym rzędzie i zobacz, czy odpowiada Ci jakość...

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Pojawił się nowy artykuł na Rob Galbraith DPI z wizyty u Canona - dużo o 1D Mk3 oraz trochę o polityce Canona.
    "Canon intends to offer a new file format in future digital cameras, says Masaya Maeda, Chief Executive of Image Communication Products Operations for Canon. The format could be in addition to or in replacement of either JPEG or CR2 RAW, but the company is still studying its options and hasn't committed to any one format as yet."
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 07-06-2007 o 07:48 Powód: Nowe informacje
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nigdy nie używam zapisu w jpg bo taki format się później nie nadaje do obróbki, szczególnie to widać przy dużych odbitkach. 16-bitowy plik TIFF (12-bitowa rozdzielczość) dopiero daje możliwośc żeby poszaleć. Regulacja krzywej kontrastu, możliwość odzyskiwania prześwietleń to są rzeczy których używam prawie przy każdym zdjęciu.
    Gdyby 30D nie miał zapisu w RAW to wogóle bym go nie kupił. Format zapisu w jpg jest w moim aparacie całkowice zbędny :-)

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Regulacja krzywej kontrastu, możliwość odzyskiwania prześwietleń to są rzeczy których używam prawie przy każdym zdjęciu.
    Co żes Ty bidoku w takim razie robił jak fociłeś na kliszy ? Chyba rwałeś włosy z głowy ? No chyba że nie fociłeś ? :-|

Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów