koledzy!!!...koledzy!!! RAW to podstawa, nie ma mozliwości robienia zdjęć w formacie TIFF a JPEG to najgorsze badziewie jakie moze być... no moze przesadziłem, ale nie znam osobiscie gorszego formatu. Ukazał sie ostatnio program Adobe Lightroom w wersji 1.0... pełna kontrola nad kazdym elementem ekspozycji zdjęcia, zdarzyło mi sie zrobic całkiem udane zdjatko...tzn ujęcie było całkiem całkiem, ale jak to poczatkujacy pstrykacz zapomniałem sobie ze mam ustawienia z poprzedniego ujecia...i co?....i byłaby bulba gdyby nie RAW... moze zdjęcie nie jest szczytem marzeń, ale juz można na nie popatrzecJa oczywiście nikogo nie namawiam do focenia w RAWach, ale mnie nikt nie przekona ze JPEG wystarczy i jest nawet lepszy bo mniej miejsca zajmuje. Jak ktos ma mało miejsca to proponuje dysk 320...lub 400Gb i bedzie ok. bo jesli tymi kategoriami mielibysmy patrzeć to najlepsza byłaby idiotenkamera 2MpX i git. Poręczne to to jest ..zdjatka zajmuja malutko miejsca na dysku...do konca zycia taka 80tka wystarczy. Niech zyją RAWy
))) RAWy na prezydenta
))