Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 80

Wątek: Tamron 17-50 vs Sigma 17-70

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Canona 17-40 nadal nie kupie poki nie osiagnie sensownej ceny,
    Ja bym nie powiedział, ze on ma wygórowaną cenę. Trzeba tylko wziąć pod uwagę jego właściwy charakter, dla którego został stworzony (czyli ultraszeroki).
    Jesli natomiast chcesz nim protezować standard w APS-C, to w efekcie masz szkło na wyrost, wiec nie dziwne, że i cena wydaje się przerośnięta :-)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 12-03-2007 o 14:53
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Skipper. Zdaje sobie sprawe ze duzo osob podaza za ta opinia ze 17-40 jest przecietna i nie warta swojej ceny niekoniecznie pracujac na tym szkle . NIkt niestety z moich znajomych nie ma tego obiektywu tak zebym mogl poprobowac go w praktyce i wszystko sobie samemu sprawdzic. W sklepie tez za wiele nie porobisz, bo przeciez polek nie bedziesz fotografowac. Poza tym ze wzgledu na cene raczej tylko na zamowienie. I stad te moje watpliwosci. Ja nie musze zbierac na ten obiektyw bo moge po prostu wybrac kase z banku isc i kupic. Tyle ze cena jest dosyc wysoka a w razie czego watpie zebym mogl zwrocic i dostac kase spowrotem jak sie okaze ze jednak nie jest to to. Juz to w Polsce przerabialem.
    no mam za daleko bo dałbym ci swoją na poł dnia to bys sobie zobaczył jak to chodzi. moze kup sobie bilet ryanaira do niemiec albo irlandii poszukaj gdzie najtaniej bo to kosztuje grosze ze 100-150 zł w obie strony jak dobrze zapolujesz i namierz wczesniej jakis dobry sklep gdzie bedziesz mogł to sobie sprawdzic i w razie czego po kilku godzinach wymienic na inną sztuke w cywilizowanym swiecie to zaden problem
    raz ze wyjdzie raczej taniej, dwa pewniej, a przy okazji cos ładnego zobaczysz i przelecisz sie samolotem

ludzie czasem nie dostrzegają mozliwosci a powiem Ci ze jak mieszkasz w krakowie to stary za grosze juz mozesz wszędzie poleciec i kupic sprzęt tam gdzie znajdziesz najtaniej
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Heh. Skipper to ja akurat wiem. Mam darmowy bilet w American Airlines z racji tego ze moj ojciec przepracowal tam pol zycia wiec moglem troche miejsc zobaczyc i za darmo latac.
    To jak to dziala w cywilizowanym swiecie to tez wiem bo czesto w Stanach kupowalem gdzie nawet po 20 dniach moglem zwrocic i nikt nie robil z tego halo jak tutaj. Moze inne podejscie do klienta bo Polski sprzedawca weszy od razu kombinowanie i jak juz ma kase od CIebie to szuka wszystkiego byleby CI tej kasy nie oddac. MOglbym kupic w Stanach gdzie napewno jest taniej tyle ze jest troche za duza odleglosc i w razie koniecznosci wymiany musialbym tygodnie czekac. Moze faktycznie poczekam na moje coroczne latanie po US czy UK i wstrzymam sie z zakupem do tego czasu.

Szukalem w necie dobrych sampli zrobionych 17-40 ale nie podkrecanych i wciskanie ze to bez postprocessingu, No i oczywiscie poprawnych technicznie. Bo nawet z 70-200 widzialem badziewie i uzytkownika ktory napisal ze to chyba najgorsze szklo Canona.

Skipper bylbys w stanie zrobic jakies porzadne foto na 17 mm i np jakas twarz na 40? Obiektyw nie tyle sluzylbym mi do krajobrazu ale do koncertow, bo na razie nie widze nic sensownego. Jest co prawda SIgma i Tokina kolo 10-22 ale znow obawa jak to sie sprawuje z 30D
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Coś już napisał

Domyślnie

...na 17 mm i np jakas twarz na 40?
    Dołączam się do prośby. I przy dziurze f4, przede wszystkim twarze, tak (moim zdaniem) najłatwiej ocenić ostrość.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ctz Zobacz posta
    Dołączam się do prośby. I przy dziurze f4, przede wszystkim twarze, tak (moim zdaniem) najłatwiej ocenić ostrość.
    To się zacznie... Bo ja też bardzo poproszę o taki komplecik :-D
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    To się zacznie... Bo ja też bardzo poproszę o taki komplecik :-D

No to przeciez normalne ze tak jest. Ja mam dosyc oglupiania fantastycznymi fotami w necie w ktorych az kipi fotoshopem i jakie to super. Po prostu prosze uzytkownika ktory ma taki obiektyw i uwaza ze jest ok, zeby zrobil przykladowe fotki o jakie prosze i wtedy mam wiarygodne zrodlo. Bo ufam bardziej czlonkom CB niz jakiemus tam panu w sklepie ktoremu zwyczajnie zalezy na biznesie.

Zalezy mi na dobrych fotografiach, wiem ze ma wspaniala konstrukcje i USM i gra i spiewa i bije tym Tarmony Sigmy i Tokiny na glowe ale dodatkowo chcialbym zobaczyc nie tylko obudowe. Szczerze mowiac troche wisi mi czy rozmywa brzegi czy nie, przeciez to 17 mm w koncu, a z tego co pamietam porownania byly glownie pod tym katem robione
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

iwowie
    Guest

Domyślnie

Moim zdaniem Tamron 17-50 spisuje się bardzo dobrze przy świetle 2,8 - dodam że ostrzy zawsze w punkt, ale są opinie że niestety jest duży rozrzut jakościowy tego szkła np. bf,ff czy mydełko na pełnej dziurce. Ja swojego kupiłem od Cichego, który sprawdza szkła.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iwowie Zobacz posta
    Tamron 17-50 spisuje się bardzo dobrze przy świetle 2,8 - dodam że ostrzy zawsze w punkt...
    Z lampą błyskową też?

iwowie
    Guest

Domyślnie

Też - jak ciemno to wspomaganie af i wszystko ok

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iwowie Zobacz posta
    Też - jak ciemno to wspomaganie af i wszystko ok
    A z jaką puszką?

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów