Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Czy warto: Canon 600 f/4L ?

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Moim zdaniem pytanie autora watku jest calkiem na miejscu... Niektorzy maja dylematy czy kupic 50/1.8 czy 50/1.4 a inni mysla 600/4 czy 500/4... zagladanie do czyjegos portfela jest nie na miejscu.
    300/2.8 z podpietym 2tc to nie to samo co 600/4, a tym bardziej ta ogniskowa z podpietym 1.4, ktory z tym szklem czyni cuda... Mysle, ze sa na tym forum osoby, ktore o jakosci i plastyce ob dlugoogniskowych maja cos do powiedzenia.
    pozdr
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja jakiś czas temu kolegom na szwajcarskim forum napisałem takie "resume". Może się przyda

Po pierwsze i najważniejsze: wszystkie cztery z "klasycznych" supertele Canona są jednakowo świetne - optycznie (w praktyce, różnice choć są, są minimalne), jakością wykonania, nawet gałkologią. Różni je "tylko" ogniskowa, przysłona i waga. Bez dodatkowych TC różnice jakości między nimi nie są warte jakichś szczególnych rozważań. Podobnie zresztą z dopiętymi konwerterami - "psują" one obiektywy w mniej więcej tym samym stopniu (czyli: TCx1.4 - minimalnie, TCx2 - w widoczny sposób). To co się liczy, to zastosowanie. I tak

• 600/4: ptaki, przyroda, wszystko co wymaga maksymalnego zasięgu bez kompromisów. Nie do używania z ręki dłużej niż kilkanaście minut. Statyw+Wimberley, w najlepszym wypadku Sidekick.
    • 500/4: to samo, ale dla tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na statyw (np. ja ;-)). Spokojnie do używania z ręki przez parę godzin (no, po małym treningu).
    • 400/2.8: sport (ten przy barierkach na stadionach, zdjęcia baseballistów z rozmytym tłem itp ;-)). Najlepsze możliwe rozmycie przy "stadionowej" ogniskowej. Nie do utrzymania z ręki, typowo - monopod.
    • 300/2.8: Cała reszta - dla wszystkich, którzy nie potrzebują (lub tylko okazjonalnie) ekstra-długich ogniskowych, a szukają przede wszystkim tego co najlepsze w okolicach 300mm. Bez problemu używalny z ręki, jako jedyny mieści się elegancko w "średnich" plecakach (do NatureTrekkera włącznie).

W szczególności, moim zdaniem jeśli ktoś sam, bez porad, nie jest w 100% pewny "co kupić", to powinien wybrać między 300 i 500, w zależności od preferencji zasięg vs jasność. A jeśli i nawet tych preferencji nie jest pewien, ale koniecznie chce wydać trochę gotówki - to 300/2.8.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Po pierwsze i najważniejsze: wszystkie cztery z "klasycznych" supertele Canona są jednakowo świetne - optycznie (w praktyce, różnice choć są, są minimalne), jakością wykonania, nawet gałkologią. Różni je "tylko" ogniskowa, przysłona i waga. Bez dodatkowych TC różnice jakości między nimi nie są warte jakichś szczególnych rozważań.[*]400/2.8: sport (ten przy barierkach na stadionach, zdjęcia baseballistów z rozmytym tłem itp ;-)). Najlepsze możliwe rozmycie przy "stadionowej" ogniskowej. Nie do utrzymania z ręki, typowo - monopod.
    Zdecydowanie nie zgodzę się w kwestii 400/2.8. Ponieważ w związku z zakupem, niedawno wykonałem dość wnikliwą analizę w/w obiektywu napiszę pokrótce. 400/2.8 był/jest robiony w trzech wersjach (MkI, MkII, IS). Wersja pierwsza odstaje pod względem IQ, ale przede wszystkim ma zdecydowanie gorszy AF, wersja druga oraz IS są porównywalne pod względem IQ ale w IS-ie AF jeszcze lepiej i precyzyjnie został dopracowany AF (pomijam oczywisty fakt stabilizacji).

Wersja II była produkowana krótko i jest ogólnie rzadko spotykana.

Ogólnie, każdy testował nowszą wersję nie chce wrócić do starej.

Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają, ale podam średnie ceny w USA (wg moich doświadczeń) w/w obiektywów, aby uzmysłowić sobie, że jednak 400/2.8 Mk I i 400/2.8 IS to są różne produkty, zwłaszcza biorąc pod uwagę finanse:
    - Mk I 3000-4000$
    - Mk II 4000-5000$
    - IS 5000-6000$

Oczywiście rozważamy obiektywy używane.
    Zoom or not to zoom...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Myślę, że Muflon pisząc "wszystkie cztery" miał na myśli wersje IS dla każdej z ogniskowych: 300, 400, 500, 600. Tym niemniej, Twoja informacja będzie bardzo cenna dla ewentualnych chętnych na zakup z drugiej ręki.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Aj, sorry... tak, oczywiście wszędzie miałem na myśli wersje IS. I zapomniałem dodać: "w tych rozważaniach kompletnie pomijamy cenę" z czego poniekąd wynikałoby powyższe

Pełne uzależnienie

Domyślnie

I zapomniałem dodać: "w tych rozważaniach kompletnie pomijamy cenę"
    A mówią, że dżentelmenów już nie ma...
    Czekam - na równie bezcenne - przemyślenia dotyczące najnowszych 200 i 800

Miasto
    Zürich

Domyślnie

800 to w ogóle jest (będzie) ciekawa sprawa. Z wagą znacznie bliżej 500IS niż 600IS, powinno się to dać utrzymać w ręku, zwłaszcza że stabilizator w najnowszej wersji. Sprzęt dla tych, co i tak nie zdejmują TCx1.4 ze swoich 500/600

A nowe 200 - to po prostu propozycja dla dotychczasowych klientów polujących na używane 200/1.8. Obstawiałbym głównie sporty halowe (raz w życiu widziałem dwie 200/1.8 obok siebie - na pucharze Davisa :-))

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....) "w tych rozważaniach kompletnie pomijamy cenę" z czego poniekąd wynikałoby powyższe
    Tak. Ta błachostka wobec jakości tych szkieł uchodzi całkowicie uwagi .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    I zapomniałem dodać: "w tych rozważaniach kompletnie pomijamy cenę" z czego poniekąd wynikałoby powyższe
    Tak. Ta błahostka wobec jakości tych szkieł uchodzi całkowicie uwagi .
    Nie można się jednak oprzeć logice muflonowego tłumaczenia
    PS
    Ale powodzi wątków rodzaju: "400/2.8 z TCx2 czy 800/5.6?" też się nie spodziewam...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

moje doświadczenia z supertele raczej odwodzą od tego szkła wymienionego przez autora wątku. Co prawda spotkałem się z jedną opinią, że 600 bez IS jest optycznie lepsza od wersji z IS to imho różnica ta będzie minimalna - jeśli w ogóle będize.

Najważniejszą sprawą, poruszoną już przez pmc jest praktyczne zastosowanie tego sprzętu w terenie. Moja 500/4 IS jest bardzo duża i bardzo ciężka. Wymaga bardzo dobrego statywu i głowicy (właśnie kupuję nowy zestaw bo poprzedni był nieporozumieniem). 600/4 IS którą ma Marek Paluch porównywałem bezpośrednio z moim szkłem i w porównaniu do 500/4 IS jest to monstrum. 30% większe i zdecydowanie cięższe.

Ta 600 bez IS jest jeszcze większa i jeszcze cięższa - bez najmocniejszego statywu nie ma co myśleć o tym szkle. Taki statyw kosztuje w Polsce ponad 3000 PLN. Głowica to tylko gimbal - 600 dolarów plus 70 dolarów na płytkę Arca. Zakładanie tego na kulówkę to proszenie się o kłopoty, szkło zaryje przy pierwszej możliwej okazji w glebę, bo zestaw będzie maksymalnie nie zrównoważony.

Jeśli wybierasz się na ptaki to według mnie będziesz mógł robić foty tylko z czatowni i tylko w kierunku ustawionym przy wchodzeniu do budy. Jakiekolwiek zmiany ustawienia zestawu, zdejmowanie tego szkła, próby z ręki czy z kolana, wystawianie przez boczne wizjery bo akurat bielik przyleciał z boku a nie od frontu będą pozbawione sensu ze względu na rozmiary i ciężar.

Jeśli planujesz wchodzenie do stawu czy do błota o 3 rano na zasiadkę, to ja bym takiego szkła nawet nie rozważał - chyba że ćwiczysz przed olimpiadą, albo masz pudziana w bagażniku. Brnięcie po kolana w mule po ciemku z takim potworem na ramieniu to rzeźnia.

P.S> w ramach ciekawostki wspominane wcześniej szkło http://www.sklepfotograficzny.pl/obi...-f5.6L-IS-USM/
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów