5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
Fotograf na meczu piłki nożnej wykonuje ogromą liczbę zdjęć. Celują w punkt boiska a potem jak akcja wchodzi w obiektyw to walą seriami. Gdzieś niedawno czytałem o meczach koszykówki w stanach - po 4-5 tys zdjęć z meczu tj. mniej więcej tyle ile ja robię przez cały rok i to wliczając kłapnięcia na czyszczenie matrycy
6k to dużo, nawet bardzo dużo ale możliwe![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
no i jak napisałem znaczna większość idzie do kosza
część bo nic się nie sfotografowało
część bo to co się sfotografowało na 30 kadrach jest prawie identyczne i z tych 30 zostaje 1
część bo coś się poruszyło albo źle rozmyło
i z 6000 zdjęć pozostaje 90 (po jednym z każdej minuty meczu piłkarskiego - co i tak jest o 70 za dużo)
a z tych 90 naprawdę wartych obróbki które np. może zostać nagrodzone na jakimś konkursie (o ile zidane znowu kogoś walnie) pozostaje 2-3
Dalej uważam że do takiej pracy i takiego podejścia do fotografii - lepiej i łatwiej kupić profesjonalną kamerę i wycinać kadry bo w sumie do tego zmierza taka fotografia
Ciekawe czy gdyby na statywie ustawić aparat wycelować i nauczyć szympansa naciskania przycisku jak najszybciej to liczba "ciekawych" zdjęć byłaby taka sama??
tylko czy to dalej jest fotografia???? czy to dalej jest to z czego wiele osób robi pasję życia??
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze