Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 95

Wątek: Nieciekawe Zdjęcia Z 30d

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

@czornyj

ok wiec w jakim celu na forum sa ciagle batali ze komus nowa eLka za 3tysiace zle ostrzy, nie krepuj sie i zapodaj tutaj, ja tez umiem suwaczkiem podostrzyc ale poza efektem pozytywnym jest tez znaczne pogorszenie jakosci zdjecia. Konstrasty, wb, kolorki ok jakos idzie ale wyostrzanie jest malo efektywne.

Mysle ze w kompaktach nie tyle chodzi o to ze sa poodstrzane jpg a o to ze wejsciowo swiatlo nie zatrzymuje sie na silnym filtrze. Pozatym jesli spojrzec technicznie to kompakt tez fotografuje RAW tylko ze go nie udostepnia

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
    @czornyj

ok wiec w jakim celu na forum sa ciagle batali ze komus nowa eLka za 3tysiace zle ostrzy, nie krepuj sie i zapodaj tutaj, ja tez umiem suwaczkiem podostrzyc ale poza efektem pozytywnym jest tez znaczne pogorszenie jakosci zdjecia. Konstrasty, wb, kolorki ok jakos idzie ale wyostrzanie jest malo efektywne.

Mysle ze w kompaktach nie tyle chodzi o to ze sa poodstrzane jpg a o to ze wejsciowo swiatlo nie zatrzymuje sie na silnym filtrze. Pozatym jesli spojrzec technicznie to kompakt tez fotografuje RAW tylko ze go nie udostepnia
    Mój niegdysiejszy kompakt - Nikon 8700 - pozwalał na fotografowanie w RAW-ach. Mogę cię zapewnić, że po całkowitym wyłączeniu wyostrzenia mydło jest tam tak koszmarne, że strach na to patrzeć
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 13-03-2007 o 12:52

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Mój niegdysiejszy kompakt - Nikon 8700 - pozwalał na fotografowanie w RAW-ach. Mogę cię zapewnić, że po całkowitym wyłączeniu wyostrzenia mydło jest tam tak koszmarne, że strach na to patrzeć
    Mój olek 5050 też robił rawy. Szkoda wielka, że nie wiedziałem jakie cuda można robić z rawów Chociaz swoją drogą - wtedy brakowalo mi jednak miejsca na karcie, bo ceny były zupełnie inne
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

He, he - nawet udało mi się wygrzebać jedną taką ślicznotkę o porażającej ostrości i cudności - obiektyw domknięty do f/7, t1/250, ISO50, światło z lampy studyjnej 500Ws:

cały kadr
    100%

To tyle w temacie spiskowych teorii nt. wyśmienitej jakości kompaktów
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 13-03-2007 o 13:47

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    To tyle w temacie spiskowych teorii nt. wyśmienitej jakości kompaktów
    ale ostrość ustawiona nie na ten wycinek który pokazałeś :wink:
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Miasto
    kielce

Domyślnie

@czornyj ja tez umiem suwaczkiem podostrzyc
    ale czy na pewno robisz to naprawdę dobrze

suwaczki powinny być trzy nie jeden

ponadto sposobów na ostrzenie jest co najmniej kilka i często dają różne efekty choć mogą dać dokładnie taki sam efekt jak się wie co się robi.
    W aparacie kompaktowym ostrzy tylko i wyłącznie oprogramowanie i robi to tylko i wyłącznie w oparciu o algorytm jaki został ustalony. Czyli robi dokładnie to samo co ty tylko że ty nie masz na to większego wpływu poza tym czy ma być bardziej wyostrzone czy mniej.

a co do szkieł - to czy uważasz że w aparacie za 2000 zł obiektyw jest właściwościami optycznymi lepszy od obiektywu który bez aparatu kosztuje 4000 lub np. 16.000 zł???

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Mysle ze w kompaktach nie tyle chodzi o to ze sa poodstrzane jpg a o to ze wejsciowo swiatlo nie zatrzymuje sie na silnym filtrze.
    Nie ma sensu upychac do kompaktow filtrow, bo obiektywy w nich sa tak mydlane, ze filtr i tak nic nie zdziala. Jak by swiatlo na filtrach sie zatrzymywalo to na rawach z matrycy nic by sie nie zarejestrowalo.

Pozatym jesli spojrzec technicznie to kompakt tez fotografuje RAW tylko ze go nie udostepnia
    A to tylko dlatego, ze rawy z obecnych kompaktow sa wprost tragiczne i jak by nie caly ten soft to nie bylo by co ogladac

Cytat Zamieszczone przez zjawa Zobacz posta
    Nie wiem dlaczego taki nacisk stawiacie na obróbke.
    Kiedy nie mozna przewidziec idealnie warunkow (nie da sie zrobic 1000 programow tematycznych na kazda okazje i dla kazdego wielbiciela roznych cukierkow) trzeba dac uzytkownikowi obraz w ktory aparat nie ingeruje za bardzo dajac mozliwosc finalnego dopieszczenia. Po to sie kupuje taka wielka "cegle" i targa ze soba wiec jest to opcja domyslna. Jak klient chce to sobie moze podkrecic i bedzie mial kompaktowego gotowca prosto z aparatu.

Cytat Zamieszczone przez zjawa Zobacz posta
    Klient płaci i wymaga, zdjecie obrabiasz by uzyskac jakis efekt, ale przeciez nie kazde zdjecie obrabiasz?
    Klient zaplacil i ma. Sa w puszkach ustawienia pozwalajace zmienic stopien wyostrzania, saturacji, kontrastu i innych do poziomu kompaktowego albo nawet nieco ponad.

Tylko, ze klient zamiast posiedziec nad instrukcja i pokrecic dobierajac ustawienia w/g swojego upodobania pierwsze co robi to biegnie na forum pisac "dslr'y sa be a moj kompakt to robil taaaaakie foty".

Nooo... Tych skopanych do wyrzucenia to rzeczywiscie nie obrabiam. Ale jak wysylam komus zdjecia albo idzie na papier to zostaje obrobione. Nawet minimalnie. To nie wymaga godzin. Wystarczy kilka minut i kilka klikniec.

W idealnych warunkach i docelowych znaczkach 10x15cm nawet niektore komory robia zdjecia w przyblizeniu jak 5D albo i lepsze Nie widac wiekszosci detali a w kompakcie przesaturowane i przeostrzone cukierki wiekszosc uwaza za lepsze. Problem sie zaczyna kiedy warunki sa nieco trudniejsze, powiekszenia wieksze a klient pomyslal przed zrobieniem. Albo jak ktos dociekliwy popatrzy na detale.
    ...

Coś już napisał Awatar zjawa
    Miasto
    Gdańsk / Bydgoszcz

Domyślnie

a moze masz wlaczone w ustawieniach aparatu cos nie tak?
    mozesz sobie tam podbić kolor jezeli Ci przeszkadza obecny, o ile sie nie myle.

Nie wiem dlaczego taki nacisk stawiacie na obróbke. Klient płaci i wymaga, zdjecie obrabiasz by uzyskac jakis efekt, ale przeciez nie kazde zdjecie obrabiasz?

Uzywalem hybrydke, przesiadlem sie na dslr, i powiem tak.. zrobisz lustrem takie same zdjecia jak dobra hybryda/kompaktem. Troche mnie to zabolało, ze nie są potwornie lepszej jakości, nie.. sa takie same, powiedzmy (w przyblizeniu ).
    ALE!!
    Ale nie zrobisz kompaktem takich zdjęć jak lustrem
    masz po prostu władzę nad obrazem i o to chodzi, to jest ta roznica.

Miasto
    kielce

Domyślnie

nieeeee dzięki nie chcę

Zablokowany
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

to ze czerwone... to na automatycznym balansie bieli zawsze sa bardziej czerwone , szczególnie w swietle zarówek , mozesz w ustawianich obnizyc kalwiny i juz.... po drugie miałes g5 - g5 to kompakt w kompaktach zqwsze zdjecia sa bardziej nasycone niz w lustzrance tak było i bedzie a 20 latetmu ani 15 ani 10 na pewno uzywałes analoga a to znaczna róznica... wiec radze wziac instrukcje i poczytac a po drugie trenuj z ta lustzranka rób jak najwiecej zdjec to na pewno dojdzies zod tego co zle ustawiałes .

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów