Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 95

Wątek: Nieciekawe Zdjęcia Z 30d

Dopiero zaczyna Awatar Wawrzyniec Pruski

Domyślnie

No to wsiadam na RAW-y, tylko ile mi teraz czasu ta ciemnia pochłonie!
    Gdzieś czytałem na forum, że ktos robi 6000 zdj./dzień, no to ile czasu to wywołuje, choćby 30%?
    Po obróbce w DPP na zapisanym JPG widzę straszne szumy, których nie widzę otwierając w czym innym???
    EOS 30D | Tamron 17-50 f2,8 XR Di-II Asp | Canon EF 70-200 f4 USM L | Speedlite 430EX | SanDisk Extreme III 2GB | Canon EF-S 18-55 f3,5-5,6 | CANON G5 | ZENIT TTL | Zorki 4 |

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kr4nkEd Zobacz posta
    Ja tak z czystej ciekawosci.
    Przedstawiona wyzej fota z lodami to do jakiejs karty/katalogu/na sciane?

I skad ta zelazna zasada? Czasem dobrze sie przelamac
    Ja np. mam dosc sushi...ale za to pieczone rozne japonskie dziwnosci bardzo chetnie.
    To była taka robota "na szybko", potrzebne to było do wycięcia i do menu. Przygotowanie było takie sobie, lustrzankę zwinął akurat mój brat i musiałem walczyć tym cudem, fota machnięta po prostu na kawiarnianym stoliku, do tego było gorąco i lody potwornie się topiły, dlatego wygląda toto dość żałośnie, ale nie chodziło o cuda na kiju.

Co do zasady - sam nie wiem, tak mi jakoś niezręcznie

Cytat Zamieszczone przez Wawrzyniec Pruski Zobacz posta
    Gdzieś czytałem na forum, że ktos robi 6000 zdj./dzień, no to ile czasu to wywołuje, choćby 30%?
    Po obróbce w DPP na zapisanym JPG widzę straszne szumy, których nie widzę otwierając w czym innym???
    Użyj C1 LE - licencję można dostać gratis przy zakupie karty SanDisk Extreme III. Konwerter jest bardzo szybki, wygodny i ładnie załatwia się z szumem, bez widocznej utraty jakości.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 14-03-2007 o 07:42

Zablokowany
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

to ze czerwone... to na automatycznym balansie bieli zawsze sa bardziej czerwone , szczególnie w swietle zarówek , mozesz w ustawianich obnizyc kalwiny i juz.... po drugie miałes g5 - g5 to kompakt w kompaktach zqwsze zdjecia sa bardziej nasycone niz w lustzrance tak było i bedzie a 20 latetmu ani 15 ani 10 na pewno uzywałes analoga a to znaczna róznica... wiec radze wziac instrukcje i poczytac a po drugie trenuj z ta lustzranka rób jak najwiecej zdjec to na pewno dojdzies zod tego co zle ustawiałes .

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

6 tys zdjęc/dzień? Wychodzi na to, że gdyby fotografował 6 godzin bez przerwy to średnio musiałby pstrykac co 4 sekundy Ciekawe co to by mialy być za zdjęcia )))
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm, już chyba gdzieś wyżej pisałem: mi RAWy obrabia sie szybciej niż JPG Tych drugich w tej chwili używam w dwóch sytuacjach:

- gdy trzeba zgrubnie przebrać na szybkiego wielką kupę jpegów z seriami podobnych fotek (panoramowanie, wybór najostrzejszej)
    - gdy za cholerę nie mogę w RAW dostać takich kolorów jak mi pasują (wyżej wspomniany "jeden guzik").

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    6 tys zdjęc/dzień? Wychodzi na to, że gdyby fotografował 6 godzin bez przerwy to średnio musiałby pstrykac co 4 sekundy Ciekawe co to by mialy być za zdjęcia )))
    to byłyby zdjecia zaj... szybko robione

a gdzie czas na wymianę akumulatora?
    gdzie czas na wymianę karty?

no i byłyby to zdjęcia w większości do kosza ))
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak sie ma serie 8.5 fps to 6000 zdjec mozna zrobic w 12 minut.

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek Zobacz posta
    Jak sie ma serie 8.5 fps to 6000 zdjec mozna zrobic w 12 minut.
    A na czym to zmieścisz? Zresztą nie chodzi o teoretyczną możliwość zrobienia tylko zdjec, bo wiem, że taka jest. Chodzi o to, kto w realnym świecie potrzebuje robić 6 tysięcy zdjeć w jeden dzień?
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    ... Chodzi o to, kto w realnym świecie potrzebuje robić 6 tysięcy zdjeć w jeden dzień?
    Fotograf na meczu piłki nożnej wykonuje ogromą liczbę zdjęć. Celują w punkt boiska a potem jak akcja wchodzi w obiektyw to walą seriami. Gdzieś niedawno czytałem o meczach koszykówki w stanach - po 4-5 tys zdjęć z meczu tj. mniej więcej tyle ile ja robię przez cały rok i to wliczając kłapnięcia na czyszczenie matrycy

6k to dużo, nawet bardzo dużo ale możliwe

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Fotograf na meczu piłki nożnej wykonuje ogromą liczbę zdjęć. ...
    meczach koszykówki w stanach - po 4-5 tys zdjęć z meczu
    6k to dużo, nawet bardzo dużo ale możliwe

no i jak napisałem znaczna większość idzie do kosza
    część bo nic się nie sfotografowało
    część bo to co się sfotografowało na 30 kadrach jest prawie identyczne i z tych 30 zostaje 1
    część bo coś się poruszyło albo źle rozmyło

i z 6000 zdjęć pozostaje 90 (po jednym z każdej minuty meczu piłkarskiego - co i tak jest o 70 za dużo)

a z tych 90 naprawdę wartych obróbki które np. może zostać nagrodzone na jakimś konkursie (o ile zidane znowu kogoś walnie) pozostaje 2-3

Dalej uważam że do takiej pracy i takiego podejścia do fotografii - lepiej i łatwiej kupić profesjonalną kamerę i wycinać kadry bo w sumie do tego zmierza taka fotografia

Ciekawe czy gdyby na statywie ustawić aparat wycelować i nauczyć szympansa naciskania przycisku jak najszybciej to liczba "ciekawych" zdjęć byłaby taka sama??

tylko czy to dalej jest fotografia???? czy to dalej jest to z czego wiele osób robi pasję życia??
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów