Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 95

Wątek: Nieciekawe Zdjęcia Z 30d

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

He, he - nawet udało mi się wygrzebać jedną taką ślicznotkę o porażającej ostrości i cudności - obiektyw domknięty do f/7, t1/250, ISO50, światło z lampy studyjnej 500Ws:

cały kadr
    100%

To tyle w temacie spiskowych teorii nt. wyśmienitej jakości kompaktów
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 13-03-2007 o 13:47

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    ale ostrość ustawiona nie na ten wycinek który pokazałeś :wink:
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    ale ostrość ustawiona nie na ten wycinek który pokazałeś :wink:
    Szczerze? Naprawdę bardzo długo się zastanawiałem, gdzie ta ostrość jest największa - po wnikliwym oglądnięciu kadru przy 200% wyszło mi, że najlepiej jest właśnie w tym miejscu Jeśli nie wierzysz, mogę ci to cudo wysłać w całości na e-maila

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

nieeeee dzięki nie chcę
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez storczyk Zobacz posta
    RAWy też są ok ale mają jeden minus - strasznie dużo szumu wychodzi przy nich nawet na niskich czułościach - można go oczywiscie ładnie usunąć ale to sie odbija kosztem zdjęcia.Ja osobiscie uzywam RAWÓW tylko przy robienu zdjęć nocnych.
    Popieram Janusza. To zdanie nie ma sensu.
    Ilość szumu nie zależy od tego czy robisz RAW czy JPG. Aparat na wyjściu jednego i drugiego ma TEN SAM zrzut z matrycy!
    W przypadku JPG to soft w aparacie obrabia Ci do jpg (i nieco odszumia).
    W przypadku RAW robisz to TY i masz możliwośc dobrania odpowiedniego softu do warunków w jakich robiłeś fotkę.
    A ilość szumu zależy od tego jak naświetlisz fotkę. Jak niedoświetlisz i potem aparat/lub Ty będziesz wyciągał z cieni to nawet ISO 100 może przerazić...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
    Mysle ze w kompaktach nie tyle chodzi o to ze sa poodstrzane jpg a o to ze wejsciowo swiatlo nie zatrzymuje sie na silnym filtrze.
    Nie ma sensu upychac do kompaktow filtrow, bo obiektywy w nich sa tak mydlane, ze filtr i tak nic nie zdziala. Jak by swiatlo na filtrach sie zatrzymywalo to na rawach z matrycy nic by sie nie zarejestrowalo.

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
    Pozatym jesli spojrzec technicznie to kompakt tez fotografuje RAW tylko ze go nie udostepnia
    A to tylko dlatego, ze rawy z obecnych kompaktow sa wprost tragiczne i jak by nie caly ten soft to nie bylo by co ogladac

Cytat Zamieszczone przez zjawa Zobacz posta
    Nie wiem dlaczego taki nacisk stawiacie na obróbke.
    Kiedy nie mozna przewidziec idealnie warunkow (nie da sie zrobic 1000 programow tematycznych na kazda okazje i dla kazdego wielbiciela roznych cukierkow) trzeba dac uzytkownikowi obraz w ktory aparat nie ingeruje za bardzo dajac mozliwosc finalnego dopieszczenia. Po to sie kupuje taka wielka "cegle" i targa ze soba wiec jest to opcja domyslna. Jak klient chce to sobie moze podkrecic i bedzie mial kompaktowego gotowca prosto z aparatu.

Cytat Zamieszczone przez zjawa Zobacz posta
    Klient płaci i wymaga, zdjecie obrabiasz by uzyskac jakis efekt, ale przeciez nie kazde zdjecie obrabiasz?
    Klient zaplacil i ma. Sa w puszkach ustawienia pozwalajace zmienic stopien wyostrzania, saturacji, kontrastu i innych do poziomu kompaktowego albo nawet nieco ponad.

Tylko, ze klient zamiast posiedziec nad instrukcja i pokrecic dobierajac ustawienia w/g swojego upodobania pierwsze co robi to biegnie na forum pisac "dslr'y sa be a moj kompakt to robil taaaaakie foty".

Nooo... Tych skopanych do wyrzucenia to rzeczywiscie nie obrabiam. Ale jak wysylam komus zdjecia albo idzie na papier to zostaje obrobione. Nawet minimalnie. To nie wymaga godzin. Wystarczy kilka minut i kilka klikniec.

W idealnych warunkach i docelowych znaczkach 10x15cm nawet niektore komory robia zdjecia w przyblizeniu jak 5D albo i lepsze Nie widac wiekszosci detali a w kompakcie przesaturowane i przeostrzone cukierki wiekszosc uwaza za lepsze. Problem sie zaczyna kiedy warunki sa nieco trudniejsze, powiekszenia wieksze a klient pomyslal przed zrobieniem. Albo jak ktos dociekliwy popatrzy na detale.
    ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    He, he - nawet udało mi się wygrzebać jedną taką ślicznotkę o porażającej ostrości i cudności - obiektyw domknięty do f/7, t1/250, ISO50, światło z lampy studyjnej 500Ws:

cały kadr
    Kompakt nie kompakt ale wygląda apetycznie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez storczyk Zobacz posta
    RAWy też są ok ale mają jeden minus - strasznie dużo szumu wychodzi przy nich nawet na niskich czułościach - można go oczywiscie ładnie usunąć ale to sie odbija kosztem zdjęcia.
    Sprobuj wylaczyc automatyczna korekte ekspozycji a potem popracowac nad poprawna ekspozycja. Bo szum wychodzi przy wywolywaniu RAWow wlasnie w przypadku albo skopanej ekspozzycji albo gdy w przypadku nieco trudniejszych ujec program z wlaczona automatyczna korekta ekspozycji przy wywolywaniu RAWa probuje byc madrzejszy od fotografa.

Oczywiscie jesli fotograf robi w RAW a potem wywoluje i tak przy wszelkich automatach powlaczanych to pozostaje tylko pytanie "po co ci RAW" .

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Kompakt nie kompakt ale wygląda apetycznie .
    Nawet mi nie mów... Mam żelazną zasadę - nigdy nie jem na robocie produktów, które focę - ale prześliczna kelnerka zachęcała, powiedziała że musi to wywalić, żal mi się zrobiło i wszystko zeżarłem. Długo nie mogłem potem na lody spojrzeć

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Ja tak z czystej ciekawosci.
    Przedstawiona wyzej fota z lodami to do jakiejs karty/katalogu/na sciane?

I skad ta zelazna zasada? Czasem dobrze sie przelamac
    Ja np. mam dosc sushi...ale za to pieczone rozne japonskie dziwnosci bardzo chetnie.

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów