@piast
chcesz mi powiedziec ze potrafiszs podostrzyc zdjecie bez utraty jakosci ... pisz zaraz bo bedziemy milioneramiMam odmienne doświadczenia.![]()
nie zgodzę się
kiedyś robiliśmy w górach zdjecia w górach i kolegi zdjecia z S2IS po wrzuceniu do komputera wyglądało to tak że moje zdjecia były nieporównywalnie gorsze (bez obróbki)
po wywołaniu sytuacja diametralnie się odmieniła moje kolory były lepsze co nie znaczy że bardziej je....y po oczach (chociaż takie też mogę zrobić), dużo wiecej buło widać szczegółów w cieniach i światłach - generalnie były sporo lepsze. Może kogoś to denerwuje gdy po zrzuceniu z aparatu do komputera oglądający zdjęcia wyśmiewają się że taki drogi sprzęt a zdjecia jakieś takie mydłowate bezbarwne w porównaniu z kompaktem - mnie nie. Za to lubię ich rozdziawione japy gdy widzą efekt po obróbce i porównują go z jpegami kompaktowymi
może po prostu jeszcze nie nauczyłeś się wywoływania zdjeć,
może nie robisz zdjeć w sRGB tylko w adobe RGB (co bardzo wpływa na kolorystykę widzianą w monitorach)
Generalnie to nie chce mi się ale aż kusi mnie żeby poprosić kogoś (bo mnie się nie chce i jestem totalnym amatorem) kto jest wprawiony w wywoływaniu zdjęć żeby pokazał ci jakie możliwości mają rawy i samodzielne - nie "aparatowe" wywoływanie zdjęć)
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
No i wyjaśniło się skąd problem.
Chyba od zawsze ludzie chcąc mieć zdjęcia dobrej jakości obrabiali je. Albo siedząc przy powiększalniku bawiąc się w filtry nie filtry, papierki różne i chemię, albo klikając w wywoływaczkę RAW-ów
Wyostrzać w zasadzie nigdy nie musiałem. Zabawa kontrastami, krzywymi, WB i kolorkami, to wszystko do czego RAW jest stworzony, mi wystarczy.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
@czornyj
ok wiec w jakim celu na forum sa ciagle batali ze komus nowa eLka za 3tysiace zle ostrzy, nie krepuj sie i zapodaj tutaj, ja tez umiem suwaczkiem podostrzyc ale poza efektem pozytywnym jest tez znaczne pogorszenie jakosci zdjecia. Konstrasty, wb, kolorki ok jakos idzie ale wyostrzanie jest malo efektywne.
Mysle ze w kompaktach nie tyle chodzi o to ze sa poodstrzane jpg a o to ze wejsciowo swiatlo nie zatrzymuje sie na silnym filtrze. Pozatym jesli spojrzec technicznie to kompakt tez fotografuje RAW tylko ze go nie udostepnia![]()
a moze masz wlaczone w ustawieniach aparatu cos nie tak?
mozesz sobie tam podbić kolor jezeli Ci przeszkadza obecny, o ile sie nie myle.
Nie wiem dlaczego taki nacisk stawiacie na obróbke. Klient płaci i wymaga, zdjecie obrabiasz by uzyskac jakis efekt, ale przeciez nie kazde zdjecie obrabiasz?
Uzywalem hybrydke, przesiadlem sie na dslr, i powiem tak.. zrobisz lustrem takie same zdjecia jak dobra hybryda/kompaktem. Troche mnie to zabolało, ze nie są potwornie lepszej jakości, nie.. sa takie same, powiedzmy (w przyblizeniu).
ALE!!
Ale nie zrobisz kompaktem takich zdjęć jak lustrem
masz po prostu władzę nad obrazemi o to chodzi, to jest ta roznica.
5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
ale czy na pewno robisz to naprawdę dobrze
suwaczki powinny być trzy nie jeden
ponadto sposobów na ostrzenie jest co najmniej kilka i często dają różne efekty choć mogą dać dokładnie taki sam efekt jak się wie co się robi.
W aparacie kompaktowym ostrzy tylko i wyłącznie oprogramowanie i robi to tylko i wyłącznie w oparciu o algorytm jaki został ustalony. Czyli robi dokładnie to samo co ty tylko że ty nie masz na to większego wpływu poza tym czy ma być bardziej wyostrzone czy mniej.
a co do szkieł - to czy uważasz że w aparacie za 2000 zł obiektyw jest właściwościami optycznymi lepszy od obiektywu który bez aparatu kosztuje 4000 lub np. 16.000 zł???
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze