Cytat Zamieszczone przez emisiaczek Zobacz posta
No wybacz ale tu sie nie zgodze, inaczej moglbym podciagnac obraz z dsrl do poziomy komapkta a tak sie nie da, podciaganie w postrpdukcji z RAW daje gorsze efekty ... poprostu jak material jest cienki to nic juz nie pomoze
nie zgodzę się

kiedyś robiliśmy w górach zdjecia w górach i kolegi zdjecia z S2IS po wrzuceniu do komputera wyglądało to tak że moje zdjecia były nieporównywalnie gorsze (bez obróbki)
po wywołaniu sytuacja diametralnie się odmieniła moje kolory były lepsze co nie znaczy że bardziej je....y po oczach (chociaż takie też mogę zrobić), dużo wiecej buło widać szczegółów w cieniach i światłach - generalnie były sporo lepsze. Może kogoś to denerwuje gdy po zrzuceniu z aparatu do komputera oglądający zdjęcia wyśmiewają się że taki drogi sprzęt a zdjecia jakieś takie mydłowate bezbarwne w porównaniu z kompaktem - mnie nie. Za to lubię ich rozdziawione japy gdy widzą efekt po obróbce i porównują go z jpegami kompaktowymi

może po prostu jeszcze nie nauczyłeś się wywoływania zdjeć,
może nie robisz zdjeć w sRGB tylko w adobe RGB (co bardzo wpływa na kolorystykę widzianą w monitorach)

Generalnie to nie chce mi się ale aż kusi mnie żeby poprosić kogoś (bo mnie się nie chce i jestem totalnym amatorem) kto jest wprawiony w wywoływaniu zdjęć żeby pokazał ci jakie możliwości mają rawy i samodzielne - nie "aparatowe" wywoływanie zdjęć )