Sam sobie przeczysz. Nocne zdjęcia = mało światła co wymusza albo długie czasy albo wieksze ISO albo obadwa ==>> większe szumy
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12704
Sam sobie przeczysz. Nocne zdjęcia = mało światła co wymusza albo długie czasy albo wieksze ISO albo obadwa ==>> większe szumy
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12704
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Mylisz sie Janusz.Mając na mysli RAWY i zdjecia nocne mialem na mysli tylko balans bieli :-)
Wracajac jeszcze do szumów...niestety są one widoczne nawet na iso 100 przy odrobine niedoswietlonej ale mocno kontrastowej scenie np. jasne niebo a na jego tle budynek z ciemnymi okiennicami.
p.s Janusz Twoje poradniki to kawał naprawde ciekawej wiedzy ,którą niewątpliwie masz ale wydaje mi sie ze nie potrafisz jej w sposób jasny i klarowny przekazać.Troszke za dużo lania wody - za mało konkretów.Na przyszłość staraj się jakoś zwięzlej wypowiadać.Czasami mam wrażenie ze sam do konca nie wiesz o czym piszesz, oczywiscie to tylko moja skromna opinia.
Ostatnio edytowane przez storczyk ; 12-03-2007 o 23:11
Niepotrzebnie sie unosisz Januszu...pisze tylko o swoich odczuciach.
tzn. co?Byle z sensem bo to co piszesz w swoim poście (#39) to duby smalone mości Panie.
Mówiąc szczerze sam się teraz zachowujesz jakbyś miał 16 lat...nie spodziewałem się tego po kims kto pisze takie mądre poradniki ale jak chcesz :/
ale ja pytałem co konkretnie ;-)Duby Smalone po polskiemu ale nieco brutalniej = bzdury !!!!!!!! od początku do końca. To co piszesz się kupy nie trzyma...
Ostatnio edytowane przez storczyk ; 12-03-2007 o 22:55
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Zamiast sie obrazac i robic osobiste wycieczki , naucz sie szanowac czyjes zdanie.Poradniki są mądre ale to nie znaczy ze łatwe w odbiorze.Powinienes nad tym popracować i potraktowac moją uwage jako cenną rade zamiast zachowywac sie jak ofiara losu z urażoną dumą ;-) Sorry ale tak to wygląda.
Miło by było gdybyś mi napisał gdzie według Ciebie napisałem bzdure - oboje bysmy na tym skorzystali ;-)
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez storczyk ; 12-03-2007 o 23:10
Nie każdy musi rozumieć artykuł Janusza_Body, dlatego też te "wykłady" nie są dla wszystkich.
Dla mnie to skrót dużej ilości wiedzy.
Szanujmy to, a jak mamy jakieś pytania co do zrozumienia, to należałoby zadać pytanie autorowi w odpowiednim poście.
Zgadzam się z Tobą Jacku co nie oznacza wcale ,że tych poradników nie możnaby pisać prostszym językiem z bardziej życiowymi(zrozumiałymi) przykładami.Jesli móglbyś w skrócie napisać w podpunktach co zrozumiałeś z jego ostatniego poradnika(liniowosc matrycy) to bylbym Ci ogromnie wdzięczny.Moim zdaniem Janusz nawet z najprostszego pojęcia(liniowość matrycy,balans bieli) robi dość skomplikowany i chaotyczny problem,zamiast prosto,krótko i klarownie(bez zbaczania z tematu) napisać w czym rzecz - ale podkreślam to tylko moja skromna opinia.
Jego poradniki wyglądają jak zlepek zdań z kilku książek(czasopism) - których sam do konca nie rozumie i mysle ze jego irytacja po części to potwierdza.
Przepraszam za OFF topic autora wątku i prosze administratorów o przeniesienie może kilku ostatnich postów do działu : http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12704
Pozdrawiam :-)