Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: 5D pomiar światła i inne testy ;)

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie 5D pomiar światła i inne testy ;)

1. Ostatnio testuję parę obiektywów tzw. manualnych z tą puszką (28/2.8 ais, 55/1.2 non-ai, 180/2.8 - wszystko Nikon) . Dziwna zależność, do f/5.6 "wsio w pariadkie", jak to mówił nasz pierwszy kosmonauta. Przy f/8 i więcej ewidentnie na wszystkich jakieś ~-1EV. Jakaś nieliniowość charakterystyki pomiaru? Macie jakieś doświadczenia?

2. Mam akurat zestaw obiektywów o ogniskowych 24, 28, 35 mm. Coś z tego muszę wybrać i nie jest to dla mnie problemem, ale z pewnych względów muszę to "udokumentować" dlaczego akurat tak. Pytanie: jak to zrobić. Powiedzmy przykładowe sample drzewka z tych trzech szkieł - robić tak, , żeby to drzewko było np. dla każdej z ogniskowych w całym kadrze? czy z tej samej odległości i cropy?

Edit: poprawiłem +1EV na -1EV
    Ostatnio edytowane przez Wini ; 11-03-2007 o 21:35
    Wini

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

1. Aparat normalnie mierzy na otwartej przyslonie przeliczajac czas dla domknietej przyslony ktora zamyka sie przy zrobieniu zdjecia.

Nie masz za ciemno? Moze swiatlomierzowi brakuje dla tego f/8 zakresu czulosci i glupieje.

2. Zrob tak i tak. Wnioski beda inne
    ...

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ad.1.
    Zarówno 30D które mam, jak i 350D znajomego mają dokładnie tak samo - jak przymykasz obiektyw to w trybie Av musisz dodawać korektę. Jak mam czas to wolę na manualu robić. Albo zmierzyć światło na otwartej przysłonie a potem ustawić ręcznie czas na przymkniętej. Po prostu ten typ tak ma.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

czekajcie, bo czegos nie czaje... Av nie majac informacji o przeslonie musi przeciez dzialac jak M, bo w obu przypadkach dziala na wskazanie swiatlomierza (ktory albo lata po drabince, albo stoi tam gdzie korekta a body "rusza" czasem ekspozycji). wiec powinno byc wsio-rawno (jak mawial nasz kosmonauta ).

tyle teoria. a jesli swiatlomierz inaczej dziala w Av to... job jewo mat

ja u siebie mam efekt "niedociagu" pomiaru w Sonnarze 3.5/135 ale przy dziurkach w granicach f/16. z tym ze to jest niedoswietlenie.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Winna moze być matówka. Tak samo jak kliny w matówkach "alternatywnych" tak i mikroraster na firmowej ciemnieje nieliniowo wraz z ręcznym przymykaniem obiektywu.

Pewnie matówka w EOS-ach przeznaczona jest raczej do współpracy z obiektywami AF i z pomiarem światła na pełnej dziurze, więc może być wykonana tak, że jej ciemnienie zaczyna się przy przesłonach o których tu jest mowa.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uprawnienia umieszczania postów